Kırıkkale Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yasin Pekuz, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı, 2. dönemi öğrenciler için yeni bir heyecanın başlangıcı, öğretmenler için yeni fedakârlıklar dönemi,  millet içinse geleceğe yönelik daha büyük adımlar atabilme hedefiyle başladığını söyledi.

DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAKLA MÜMKÜNDÜR

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Pekuz, “Sahici bir istikbal, kendi gerçeklerimize uygun okullarda öğreteceğimiz bilgiyle, çocuklarımıza kazandıracağımız davranışla ve değerlerimizi yaşatmakla mümkündür. Ülkemizdeki okullarımızın öğrencilerin dört duvar arasında tutulduğu, geniş bir avlusu olan, belirli saatlerde insanların avluya çıkmasına izin verilen, kapısında güvenlik görevlileri olan, imza atarak içeri girilen, müdür tarafından yönetilen, koridorlarında nöbet tutulan, her gün her saat yoklama yapılan, katı kuralları olan, kural ihlallerinin disiplin cezası ile cezalandırıldığı, müfettişler tarafından denetlenen, sorgulama hakkının kısıtlı olduğu, kameralarla gözetlenen, ara sıra firarların olduğu ve çıkarken çok mutlu olunan okul profilinden arındırılıp gerçekten öğrencilerin mutlu olduğu, mutlu gittiği, hayatı öğrendiği, sıcak ve samimi ortamlar haline dönüştürülmesi öncelikli hedefimiz olmalıdır”

AİLENİN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİDİR

“Ailenin çocuklarla kurduğu ilişkinin türü çocuğun okul başarısını etkileyen en önemli ve en can alıcı nokta olarak karşımıza çıkıyor. Ailenin çocuğu gerçek anlamda tanıması ve onunla ilgili olarak gerçekçi beklentiler içinde olması çocuğun başarılı olmasına destek oluyor. Çocuklarımızın yaşamı tribünlerde seyirci olarak değil sahada oyuncu olarak geçirmesine müsaade edecek ortamların ve imkanların geliştirilmesi gerekmektedir. Öğrenci başarısında ailenin rolü çok önemlidir. Anne babanın eğitimli olmasından daha çok o evde kitap olması ve kitap okunması öğrenci başarısında ciddi anlamda fark oluşturmaktadır. Anne baba tarafından kitap, gazete, dergi vb. okunmayan evde çocukların da kitaba yabancı oldukları ve kitap okumaya soğuk kaldıkları tüm araştırılmalarda ortaya çıkmaktadır”

EĞİTİMİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ ÖNEMLİ

“Günümüzdeki en büyük tehlikelerden biri teknolojinin getirdiği dezavantajlar diyebileceğimiz televizyon, cep telefonu, tablet kullanımının hat safhada olması ve gençlerimizin okumaya uzak olduğu için iletişime de kapalı olmalarıdır. Çok yüksek puanlar alarak kaliteli okulları kazanan öğrencilerimizin arkadaşları ile iletişim kuramaması,  Türkçe sorularında çok zorlanmaları genç neslimizin en büyük problemleri arasındadır. Bunun gibi birçok köklü sorunlara köklü çözümlerin getirilmesi gereken bir dönemin eşiğindeyiz. Millî Eğitim Bakanlığı´nın bu kritik dönemlerde her anlamda sürdürülebilir politikalar benimsemesi, belirleyeceği politikalar öncesinde eğitimin paydaşlarıyla istişare etmesi, eğitimin sorunlarının çözümü için çok önemlidir”

ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALIDIR

“Eğitim konusundaki başlıca sorunlardan biri olan 100 bine yakın öğretmen ihtiyacı, atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının varlığı, insan kaynaklarının yerli yerinde kullanılmasını engelleyen alışkanlıklar, uzun vadeli planlama gerektiren önemli hususlardır. Bunun yanında, başta öğretmenler olmak üzere, eğitim çalışanlarının kronikleşmiş sorunlarının çözümünün de en az öğretmen ihtiyacının karşılanması kadar zorunlu olduğu açıktır. Bunlara ek olarak, Milli Eğitim Bakanlığı´na bazı önemli başlıklar için çağrıda bulunuyoruz. Kazanma ve kaybetme nedeni açıklanamayan mülakatla öğretmen alımı son bulmalıdır.  İstihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sistemi hayata geçirilmelidir. Tüm öğretmen ihtiyacı kadrolu olarak karşılanmalıdır. Kalıcı bir yönetici görevlendirme sistemi kurulmalıdır. Mağduriyet oluşturan öğretmenlerin yer değişikliği sorununa kalıcı çözüm getirilmelidir. Ders kitapları ve yardımcı kaynaklar hazırlanırken özen gösterilmelidir. Okulların bütçe sorunu ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır. Açık öğretim liseleri başarısız öğrenci deposu olmaktan çıkarılmalıdır. Kılık-kıyafet özgürlüğü darbe kalıntısı yönetmeliğin boyunduruğundan kurtarılmalıdır”

Kırıkkale’nin yeni başkanına vatandaştan sevgi gösterisi Kırıkkale’nin yeni başkanına vatandaştan sevgi gösterisi

BAŞARILAR

“Eğitim-Bir-Sen olarak, bilgiye, bilmeye, başarmaya odaklanmamızın daha bir önem kazandığı gerçeğiyle yeni dönemin daha rahat, aydınlık, umut dolu gelişmelere vesile olmasını temenni ediyoruz. Özlenen başarıya ulaşmak için başta öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz, eğitim çalışanlarımız olmak üzere, öğrenci ve veliler olarak herkesin, her birimizin yapacağı çok güzel, iyi şeyler mutlaka vardır. Her birimiz yeni eğitim döneminin heyecanını görevimizin idrakinde bir sorumlulukla yaşayabiliriz, yaşamalıyız. İnsanları eğitimli, bilgi ve yüksek değerlerle donatılmış Yeni Türkiye´nin gerçek anlamda yolunu, ufkunu açacak bir eğitim düzenine kavuşma heyecan ve beklentisi ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılı, 2. döneminin hayırlara vesile olmasını diliyoruz” dedi.  Haber: Emel Selci