Kırıkkalespor tarihi

Kırıkkale'de futbol MKE Askeri Fabrikalarının kurulması ile birlikte başlar ve 1930'lu yılların içinde bu fabrikaların her birinin kendi takımlarını kurması ile birlikte gelişir. Kurumlar arası lig maçlarının oynandığı bu dönemde, MKE Askeri Fabrikalar Genel Müdürü Fikret Karabudak Paşa'nın emriyle bu günkü stat inşaatına da başlanır. 1930'lu yılların sonlarında yapımı tamamlanarak hizmete açılan stadımızın ilk zemini kömür curufu üzerine serpilmiş ince ırmak kumudur.

MKE Kurumu ve spor

MKE Askeri Fabrikalar zamanında Harp Sanayi sınıfından birçok ünlü futbolcu Kırıkkale'de askerlik yapar ve Fabrikalar Arası Lig Maçlarında da oynarlar. Bunlardan bazıları GS'li Sarı Naci, BJK'li kaleci Ethem ve Vefa'lı Arap Lütfü'dür. 1950 yılında Askeri Fabrikaların MKE Kurumu'na dönüşmesi ve sivilleşmesi ile birlikte fabrikalar arası lig ve takımlar fes olur. Sadece MKEK Mühimmat Fabrikası bünyesinde Kırıkkale Gücü ile MKEK Çelik Fabrikası bünyesinde Çelik Hadde futbol takımları Ankara Amatör Kümede faaliyetlerine devam ederler.

1950'li yıllarda takım

1957 yılında MKEK Bölge Müdürlüğü İnşaat Kısım Müdürü rahmetli Avni Gürsel Bey, Kırıkkale'de üçüncü bir amatör takım kurar. Takımın Kırmızı-Lacivert renkleri ile Kırıkkale İdman Yurdu olarak belirlenen ismi, Avni Bey'in daha önceki yıllarda yöneticilik yaptığı Mersin İdmanyurdu'ndan esinlenilmiştir. 1958-59 sezonunda Ankara 4. Amatör Kümede lig maçlarına başlayan bu takım her sene küme atlayarak 4. senesinde Ankara Amatör 1. Kümeye yükselir. Bu kümedeyken amatörler arasında ün yapmış olan Ankara Muhafız Gücü'nü sahasında yenen tek sivil takım unvanını kazanır.

Kırıkkalespor ismi

Amatör kümedeki bu başarılı gidişatı profesyonelliğe taşımak isteyen takım, rahmetli Yılmaz Akcan'ında destekleriyle, Kırmızı-Lacivert renkleri ve Kırıkkalespor ismi ile 1967-68 sezonunda 3. Lige alınır. İlk Kulüp Başkanı Yılmaz Akcan, ilk Teknik Direktör Necdet Niş'dir. Takım profesyonel olduktan sonra Kırıkkale Gücü takımına bir çatı ve isim altında birleşme teklifinde bulunur ancak bütün çabalar sonuçsuz kalır. O zamanlar Fikret Karabudak Stadı MKE Kurumuna ait olduğu için, staddan ve tesislerden birinci derecede Kırıkkale Gücü yararlanmakta, Kırıkkalespor kapalı beton tribünün altındaki bölümle idare etmektedir.

Takımın renkleri

Bu mağduriyetin giderilmesi bakımından şehrin mülkî amirlerinin de devreye girmesiyle iki takımın profesyonel çatı altında birleştirilmesi, 1968 Ocak ayında her iki takımın yaptığı genel kurul toplantılarında uzun süren pazarlıklar sonucunda gerçekleşir. Lacivert-Beyaz renklere sahip Kırıkkale Gücünün, Lacivert-Kırmızılı Kırıkkalespor' a katılması neticesinde ortak renk olan Lacivertin yanına Kırıkkalespor'un Kırmızısı ile Kırıkkale Gücü'nün Beyazı eklenmiş, böylelikle Kırmızı-Lacivert-Beyaz renklerine sahip, Türkiye'nin ilk 3 renkli takımı tescil edilmiştir.

Şampiyonluğa oynadı

Kırıkkalespor Lige alındığı 1967-68 sezonu da dahil olmak üzere hep şampiyonluğa yarışmış, 1973-74 sezonuna kadar hep son anlarda şampiyonluğu kaçırmıştır. 1973-74 sezonu başında Teknik Direktörlüğe Doğan Ağaltay getirilir ve yeni sezonda güçlü bir takım için kaliteli transferler yapılır. O zamana kadar Doğu grubunda mücadele veren Kırıkkalespor, İstanbul-Ege grubuna alınır ve 22 takım içinde bitime üç hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Kırıkkalespor 2. Lige yükselir. Kurulduktan (1967-68 sezonu), 2. Lige çıkana kadar (1974) geçen sürede yani 8 sezon kendi sahasında yenilmeyen Türkiye'nin tek takımı (Bu unvan halen elimizde) olan Kırıkkalespor, kendi sahasındaki ilk mağlubiyetini 1974-75 sezonunda Eskişehir Demir Spor'dan almıştır (0-1).

70'li yıllarda Kırıkkalespor

1975-76 sezonunda da zirveye oynayan Kırıkkalespor şampiyonluk maçını kendi sahasında Mersin İdmanyurdu ile oynamış, ancak çıkan talihsiz olaylar nedeniyle maç yarım kalmış ve Mersin İdmanyurdu hükmen galip sayılarak şampiyon olmuştur. Şampiyonluğu son maçta Mersin İdmanyurdu'na kaptıran Kırıkkalespor yılmamış, mevcut kadroya yapılan takviyelerle birlikte takımın başına da Suat Mamat getirilmiştir. Başkan Ali Rıza Öztürk, Genel Kaptan Ali Koç Uzel ve diğer yönetim kurulu üyelerine Türkiye'de ilk defa bir ilçe takımını Türkiye 1. Ligine çıkarmak nasip olmuştur.

Amatör lige düştü

Maddi imkansızlıklar nedeni ile 1. Lig`de tutunamayan Kırıkkalespor bir yıl sonra yeniden 2. Lig`e düşmüştür. 1981 sezonunda şampiyonluğu son hafta kaptırmış ve 1. Lig şampiyonu olamamıştır. Daha sonra 1988`de 2. ligden düşen, 1999`a kadar 3. ligte kalan, sonra ki 2 yıl 2. ligde oynadıktan sonra 2001`de Türkiye Ligi`nin 3. kademesi olan 2. ligde oynamaya başlayan kulüp mali krize girince 2008-2009 sezonunda 3. lige düşmüş, 2011-12 sezonunun son haftasında Hacettepe`ye deplasmanda 2-0 yenilince de ligi sondan 4. bitirmiş ve Bölgesel Amatör Lig`e düşmüştür.