Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 14.09.2014 18:26:35
Vergi affı söz konusu değil

Vergi affı söz konusu değil

Torba yasada vergi affı gibi bir konunun söz konusu olmadığını belirten Ankara SSK İl Müdürü İsmail Sevinç verginin aslını da, cezasını da, enflasyon farkını da alacağını torba yasada bu miktarın faizi, gecikme cezası gibi hususlar

Ankara  SSK İl Müdürü İsmail Sevinç gazetemize yaptığı nezaket ziyaretinde imtiyaz sahibimiz Cengiz Selci’ye Torba yasası hakkında geniş bilgi verdi. Sevinç vadesi geçmiş, tahsil edilmemiş vergi alacağının Türkiye genelinde 67 milyar lira olduğunu, torba yasada bu miktarın faizi, gecikme cezası gibi hususlara ilişkin birtakım düzenlemeler yapıldığını söyledi. Vergi alacaklarının affa dönüşmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Sevinç “Kamuoyunda af olarak biliniyor.  Torba yasasında vergi alacaklarıyla ilgili af niteliğinde bir husus yoktur. Aslını da vergi borçlarını alacağız, cezasını da alacağız, hatta enflasyon farkını da alacağız.Ancak bunun içinde mükelleflerimize belli kolaylıklar sağlanacak” ifadesini kullandı.

Madencilere büyük kolaylık

Ankara SSK İl Müdürü İsmail Sevinç Torba yasasında yer alan bazı maddelerden bahsederek çeşitli örneklerde verdi. Sevinç “ Soma`daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların, SGK` ya olan her türlü borçları silinecek. Ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. Maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. Söz konusu düzenleme 13 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak. Soma`daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK` ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak” ifadesini kullandı.

Doğum borçlanma hakkı

Tasarı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu`ndaki sigortalıların borçlanabilecekleri sürelere ilişkin düzenlemede de değişiklik yapıldığını belirten Sevinç buna göre köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirileceğini belirtti. Sevinç  borçlanılabilecek çocuk sayısı 2`den 3`e çıkarılacağını belirterek “ Çalışma hayatları daha sonra başlayan, yani çocukları olmuş, onlarla ilgilenmiş büyütmüş, o zamana kadar hiç çalışmamış ve daha sonra çalışma hayatına giren kadınlarımız bu kapsama girmiyor. Daha önce çalışmaya başlamış ve çalışma hayatına doğum nedeniyle ara vermiş olanların o dönemdeki sigortalılıklarına borçlanma imkânı getiren bir şey. Yani ara vermiş, beş yıl çalışmamış, üç yıl çalışmamış ama iki yılını geriye dönük borçlanabilecek. Düzenleme emeklilik yaşını düzeltmiyor, emeklilik yaşı yine aynı kalıyor” ifadesini kullandı.

Türk Sigortasına girdiği tarih

Tasarıyla tüp bebek deneme sayısı 3`e çıkarıltığını , katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacağını belirten Ankara SGK İl Müdür Sevinç  Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için sosyal güvenlik açısından borçlanmalarına imkân tanınacağını sözlerine ekleri. Sevinç  Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların, akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih, ilk işe giriş tarihi olarak kabul edileceğini yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri için SGK` ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin 3 katı olacağını belirtti.

Gecikme cezasından vazgeçilecek

SGK Ankara İl Müdürü İsmail Sevinç torba yasa ile birlikte Esnaf ve Sanatkâr siciline ya da odasına kayıtları bulunmakla birlikte, üye kayıtlarının mevzuata uygun olarak yapılmadığının tespiti üzerine, SGK` ya kayıtları yapılan ancak sigortalılık süreleri geçersiz sayılarak iptal edilen sigortalılardan, 22 Mart 1985 tarihinden sonraki sürelere ait prim, gecikme zammı ve gecikme cezalarının, 31 Aralık 2013 tarihine kadar ödenmiş olması şartıyla, sigortalılıkları, başlangıç tarihinde itibaren geçerli sayılacağını belirtti. Sevinç ayrıca SGK kapsamındaki işyerlerinin 31 Aralık 2013 tarihi öncesine ödenmemiş  Sigorta  primi  işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 TL`yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçileceğini belirtti.

En çok ilgi gören madde

Torba yasa tasarısın en çok ilgi çeken ve en çok beklenen maddesinin SGK borçlarını da yeniden yapılandırarak gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenlemesi olduğunu belirten Sevinç torba yasadaki bu madde ile ilgili olarak “ Buna göre, 2014 Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek, İlgili mevzuata göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı da aynı kapsam içinde olacak.İdari para cezaları ile ilgili yeni düzenlemeye göre, 30 Nisan 2014`e kadar ödenmemiş olan idari para cezasının yüzde 50`si Yİ-ÜFE (Yurt içi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak ödenmesi halinde cezanın %50’si idari para cezası uygulanan gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.Maddenin yürürlük tarihinden önce asli olarak ödenmiş feri alacağının %40’ının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde kalan %60’ının tahsilinden vazgeçilecek” şeklinde konuştu.

 

 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024