GÜNCEL 29.01.2016 15:32:01
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDİYORUZ

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE EDİYORUZ

Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Uyuşturucu ile mücadele ‘Alo 191 Hattı´ hizmet vermeye başladığını belirterek, ilk adım merkezleri olarak Aile Hekimleri, Psikiyatri Poliklinikleri, Amatemler, Hastane Acil

UYUŞTURUCU KOORDİNASYON KURULU TOPLANTIDI

13 Kasım 2014 / 19 sayılı Başbakanlık Genelgesiyle Uyuşturucu ile Mücadele yürürlüğe girdi. 04 Aralık 2014 tarihinde Kırıkkale Valisi Ali Kolat´ın başkanlığında ilk toplantı yapıldı. 12 Ocak 2015 tarihinde Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından İl Uyuşturucu Eylem Planı hazırlanmış olup, Kamu Kurum ve Kuruluşlara gönderildi. Toplantıda Müdür Güngüneş, uyuşturucu madde kullanımı, toplumun ve bireylerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden psikolojik, ekonomik, sosyal v.b. çok boyutlu bir sorun olduğunu söyledi.

 

GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIN

Güngüneş toplantıda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Anayasanın 58´inci maddesinde ‘Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden uyuşturucu maddelerden suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri alır” denilmektedir. Çalışmaların koordinasyon içinde yürütülmesi esastır. Bu Kapsamda İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulunda yer alan kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin uyuşturucu ile mücadelesinde arz azaltımı, talep azaltımı, kurumlar arası işbirliği, bilgi toplama, araştırma, değerlendirme alanlarındaki görev ve faaliyetleri yer almaktadır”

 

HAYAT BOŞLUK KABUL ETMEZ

“Aile içi geçimsizlikten gençlerin kötü alışkanlıklar edinmesindeki olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması maddesi uyarınca Kırıkkale Halk Sağlığı Müdürlüğü Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde Aile Danışmanlığı Birimi açılmıştır. Ayrıca 2 Psikolog istihdam edilmeye başlanmış aynı şekilde adelosan gençlik ve danışma merkezi bu bünyeye dahil edilerek hem aile hem gençler için önleyici hizmet verilmeye başlanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü´nün koordinasyonunda Gençlik Ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ortaklığında yürütülmekte olan ‘Hayat Boşluk Kabul Etmez´ projesi kapsamında Ahiler Kalkınma Ajansından 109 bin TL hibe desteği sağlanmış, Madde Bağımlısı gençler için sosyal Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştur”

 

SAĞLIKLI YAŞAM EVİ

 İlimiz genelinde özellikle 18 yaş üstü madde bağımlısı bireylerin öncelikle AMATEM´de uygulanan tıbbi tedavilerini tamamlanması sonrasında, İl Sağlık Müdürlüğümüzün ‘Sağlıklı Yaşam Evi´de rehabilitasyonları amaçlanmış ve tekrar hayata tutunarak sosyal hayata entegrasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir. Hayat boşluk kabul etmez projesi devam etmektedir. Şu ana kadar 25 gencimiz tedavi edilmiştir. Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele eğitim programı düzelenmiş bu kapsamda il müdürlüklerinde oluşturulan Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi çalışanları 2015 Yerel Eylem Planında yer alan paydaş kuruluşların temsilcileri ve ilimizde görev yapan tüm rehberlik ve psikolojik danışmadan sorumlu eğitimciler içinde 2 günlük programa alınarak uzmanlar tarafından sertifikalandırılmıştır”

 

45 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

“Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı Programları Birimi tarafından 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereğince mahkeme tarafından sağlık tedbiri konulan çocukların tedavileri yaptırılmaktadır. Şu an itibariyle 33 çocuk aktif olarak tedavi görmekte olup, bunların 7´ si Madde Bağımlısıdır. Madde Bağımlısı olan çocuklar Ankara Numune Hastanesi AMATEM Bölümünde tedavi ettirilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından il bazında  6 Lise ve 1 Kur´an Kursu olmak üzere Madde Bağımlılığı eğitimi düzenlenmiştir. Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliği ile Denetimli Serbestlikten faydalanan tüm vatandaşlara yılda 2 kez Bağımlılık Yapıcı Maddelerden Korunma Eğitimi verilmektedir. 2015 yılında Denetimli Serbestlikten faydalanan 45 kişiye eğitim verilmiştir”

 

MEKANLAR YIKILDI

“İl merkezinde bulunan ve bağımlılar için mekan görevi gören metruk binalardan eski Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, MKE lojmanlarının 2015 Ağustos ayı itibarıyla yıkılması sağlanmıştır. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından Uyuşturucu ile Mücadele kapsamında uyuşturucu kaçakçılığı ile ve suçlulara yönelik etkin bir mücadele yapılmıştır” dedi. 

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024