Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
SİYASET 5.11.2014 18:21:23
Uygulamada sorun var

Uygulamada sorun var

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, çıkardıkları yasalara rağmen uygulamadaki sorunlardan dolayı iş kazalarını önleyemediklerini belirterek, okullara iş güvenliği dersi konulacağını ve sosyal duyarlılığın geliştirileceğini

HDP, Danışma Kurulu`nda uzlaşı sağlanamadığından son zamanlarda yaşanan işçi ölümlerine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.Öneri lehinde söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel,  Soma maden faciasının ardından söylenen sözler ile Ermenek`tekilerin aynı olduğunu belirtti. Tuncel, yasalar çıkmasına rağmen kazalar devam ediyorsa burada bir sorun bulunduğunu ifade ederek, milletvekillerinin işçi ölümlerine dur demesi gerektiğini kaydetti.CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de öneri lehindeki konuşmasında, 2014`de işçi hayatını hiçe sayanların karnesinin, ağır sonuçlarla dolu olduğunu söyledi. Öz, son 12 yılda 14 bin 455 işçinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Vasıfsız işçi kalmayacak

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da grup önerisi aleyhinde söz alarak, iş güvenliği alanında çok sayıda düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Bu yasalara rağmen uygulamadaki sorunlardan dolayı iş kazalarını önleyemediklerini kaydeden Can, okullara iş güvenliği dersi konulacağını, sosyal duyarlılık geliştirileceğini, sendikaların da bu duyarlılığa davet edeceğini dile getirdi.Can,“Muhalefet ve iktidar olarak iş güvenliği alanında bir sürü düzenlemeler yaptık; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası, Sendikalar Yasası bunlardan bazıları. Fakat bütün bu yasaları çıkarmış olmamıza rağmen uygulamadaki problemlerden dolayı iş kazalarını önleyemedik. İş güvenliği ve eylem planı uygulamaya konmalı, konulacak. İşçi ve emekçi tanımı saygın olarak kalacak, profesyonelleşecek. Vasıfsız işçi kalmayacak şekilde mesleki yeterlilik kurumu da oluşturulacaktır. Eğitim olarak okullara iş güvenliği dersi konulacak, bu şekilde sosyal duyarlılık geliştirilecek. Sendikalar eğitim alanında işçileri bu duyarlılığa davet edecek. Bu hususta üzerimize muhalefet ve iktidar olarak ne düşüyorsa bunları takip etmek durumunda olacağız, olmalıyız” ifadesini kullandı.

Çıkar, çatışma, menfaat alanı olarak değil

AK Parti Milletvekili Ramazan Can denetimlerde denetmenler üzerine düşeni tamamen yerine getirip, objektif, tamamen ilmî raporlar vermesi gerekitiğini, işçi güvenliği için gereken, özellikle işçi güvenliği için gereken maliyet, ihale şartnamesine konması gerektiğini belirterek “ Hizmet alımında veyahut da diğer ihale bedelleri anlamında bu, ihale güvenliğiyle ilgili bedel üzerine konur bu şekilde müteahhit ya da işveren ya da Hükûmet ya da idare bunu göz önüne alarak değerlendirmeli, buna göre hizmet satın almalı ya da hizmet verilmeli. İhale şartnamelerine işçi güvenliğinden kaynaklanan maliyet konmadığından dolayı gerek işveren gerekse işçi bu noktada sıkıntılara düşmekte. İş güvenliği anlamındaki bu maliyet bedelinin ihaleye konması yasal düzenleme gerektiriyorsa Mecliste iktidarıyla muhalefetiyle bu yasal düzenlemeyi de en kısa zamanda güncelleştirmeliyiz.Diğer taraftan, iş güvenliği alanı işçi ile işveren arasında bir muhalefet alanı değil, bir çıkar, çatışma alanı değil; işçi işverenin ortak menfaat alanı olarak düzenlenmelidir, bu şekilde değerlendirilmelidir.Netice itibarıyla, 649 sıra sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi ile 650 sıra sayılı Maden İşyerlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni birazdan grup önerimizde getiriyoruz, bunları ön sıralara alacağız, inşallah muhalefetiyle iktidarıyla önümüzdeki hafta yasalaştıracağız. Bu yasalar, bu sözleşmeler, inşallah bu kazaların önüne set çeker diye düşünüyoruz ama öncelikle şunu özellikle belirtmek istiyorum ki: Bütün bu uygulamalar, bu teori, bu nazari, bu pratik çalışmalar, hep beraber yasalaştırdığımız mevzuatın uygulamalarındaki zihniyet dönüşümünü, hep beraber iktidarıyla muhalefetiyle yapmalıyız diye düşünüyorum. Siyaset üstü bu alanı bir çıkar, çatışma, menfaat alanı olarak değil; işçi-işveren arasında bir güvenlik, bir sağlık alanı olarak dizayn etmeliyiz diye düşünüyor, bütün bu açıklamalarımdan sonra ileride yasalaştıracağımız sözleşmeleri de dikkate değer buluyorum.” İfadesini kullandı.

 


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024