BİLİNÇLİ TÜKETİCİ YETİŞTİRMEK

Okul Müdürü Suat ÇALI yaptığı konuşmada; Bu tür toplantılara her zaman açık olduklarını, bu proğramın slaytını tüm sınıflarda öğretmenler tarafından anlatacağını bilinçli tüketim, bilinçli tüketici yetiştirmek istediklerini ifade etti.

DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR ANLATILDI

Tüketici ürünlerinin piyasa gözetimi ve denetimini yapmak veya yaptırmak, denetimlere dair mevzuat, politika ve uygulamaların koordinasyonunu sağlamak Bakanlığımızın sorumluluk alanındadır. Böylece Müdürlüğümüz hem tüketicilerin ekonomik çıkarlarını, hem de sağlık ve güvenliklerini koruma görevini üstlenmiş bulunmaktadır. Tekstil, Hazır Giyim, Ayakkabı, çanta ve diğer deri ürünleri, Kırtasiye Ürünleri, Çocukların Kullanımına ve Bakımına Yönelik Ürünler, Oyuncaklar Yiyecek Taklidi Ürünler, Emzik, biberon, Deterjanlar, Kağıt ürünlerinin üretimi Bakanlığımız denetim elemanları tarafından yapılmaktadır. Bakanlığımızın uzmanlarında Pelin TÜRK hanım okul alışverişelrinde dikkat edilecek hususları anlatacaktır. Bu tür toplantılarla amacımı bilinçli tüketici, bilinçli tüketim seviyesini artırmaktır.

SLAYT SUNUMU YAPILDI

Üretici/ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir edilen, markası- modeli belli olmayan, üretici/ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir. Kırtasiye malzemeleri fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından güvenli olmak zorundadır. Kırtasiye malzemelerinin parçalarının ve yaylarının fiziksel yaralanma riskini en aza indirecek şekilde üretilmesi gerekir. Ahşap esaslı ve bitki orijinli malzemelerde böcek tahribatı ve çürük bulunmaması, bu ürünlerin hijyenik olması gerekir.

CE VE EN 71 İŞARETLERİNE DİKKAT EDİLMELDİR

KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 23 NİSAN 2024 KIRIKKALE’DE BUGÜN HANGİ ECZANELER NÖBETÇİ 23 NİSAN 2024

Kırtasiye ürünü seçerken; Oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde “CE” markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir. Satın alınan kırtasiye ürünlerinde -özellikle boya kalemlerinde- “EN 71 standardına uygundur” ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.Çocukların dikkat edilmesi gereken ürünler

şunlardır. Uçan Balonlar, Su Maymunu, Yiyecek Taklidi Ürünler, Olduklarından Farklı Görünen Çakmaklar. Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede piyasaya arz edilmeleri yasak olan “Olduklarından Farklı Görünen Çakmaklar”ın Ülkemizde de piyasaya arzı YASAKTIR!

Bu ürünlerde ürünlerin içeriğini gösteren etiketler ve işaretlemelerin Türkçe olarak ve kolay okunabilir bir şekilde olması zorunludur.

Tüketicilerimiz bu ürünleri satın alırken etiketlerinde yer alan bilgiler ışığında satın alma kararını vermelidir. Uçan Balonlarda helyum gazı yerine farklı maddelerle dolum yapıldığında patlama ve yanma tehlikesi oluşmaktadır. Uçan balonlara alırken dikkatli olunmalıdır.

TEKSTİL VE AYAKKABI ÜRÜNLERİ ETİKETE DİKKAT

Ayakkabı üzerine konulan şekil ve sembollerin anlamları hakkında tüketicilerin bilgilendirilmesini sağlamak amacı ile ayakkabıların satışa arz edildiği yerlerde tüketicilerce kolayca görülebilecek ve okunabilecek şekilde ve en az (297mm x 210mm) A4 boyutunda hazırlanmış bir poster veya tablo işyerinin uygun bir yerine asılır.

Burada önemli konulardan bir tanesi üretici ve ithalatçı firmaların bilinir olmasıdır. Ürünlerin üzerinde hangi üretici firma tarafından üretildiği belli olmayan, menşei belli olmayan, adresi olmayan tüketicilerimizin uzak durmasını söylüyoruz. Yine su mataraları çocukların ağız yoluyla kimyasalları almasına sebep olabilecek ürünlerdir. Veliler ağır metal testlerinden geçmiş olan su mataraları almalı. Bunu gösteren işaretlerin mataraların üzerinde bulunması gerekir.'

Sunumda okul kıyafetleri ve ayakkabılarda güvenlik unsurları ve içerik etiket okuma bulundurma zorunluluğu 6502 sayılı Tüketici korunması kanun kapsamında tüketicilerin sahip olduğu haklar hakkında bilgilendirme yapıldı