Tatil sonrası Kırıkkale’de ilk ders zili çaldı Tatil sonrası Kırıkkale’de ilk ders zili çaldı


Gıdanın menşei önemli
Veteriner Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Şevket Arıkan nüfusunun yüzde doksan dokuzu Müslüman olan bir ülkede yaşadığımıza vurgu yaparak, çiftlikten soframıza gelinceye kadar gıdaların, İslami kurallara uygun olarak hazırlanmasının önemine değindi. Profesör Doktor Arıkan herhangi bir gıdayı tüketmeden önce, o gıdanın menşeinin yanında, üretiminde kullanılan katkı maddelerinin elde edildiği kaynağın da araştırılmasının gerektiğini söyledi.
Şüpheli lokmaya dikkat
Açılış konuşmalarının ardından 'Yedikleriniz Helal Olsun' kitabının yazarı ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Doktor Serkan Çakır ile helal gıda üzerine söyleşi gerçekleştirildi. Doçent Doktor Serkan Çakır 'Mide, yenilen şeylerin bir süre için toplandığı yerdir. Oraya helal lokma koyarsak, azalarımızdan salih ameller meydana gelecektir. Farklı bir şekilde düşünürsek, şüpheli lokma koyduğumuz zaman da, azalarımızın Allah yolunda amel etmekte şüpheye düşeceğini veya hiç de helal hususiyette olmayan amele kalkışabileceğini söyleyebiliriz' şeklinde konuştu
Tüketmeden önce etiketi okuyun
Hazır ambalajlı satılan gıdaların üretiminde Jelatin başta olmak üzere çok sayıda gıda katkı maddesi kullanıldığını belirten Doçent Doktor Çakır, Avrupa'da üretilen jelatinin %70,5'inin domuz derisinden imal edildiğini söyledi. Ülkemizde kullanılan gıda katkı maddelerinin büyük bir kısmının ithal olduğuna dikkat çeken Konuşmacı, tüketmeden önce ürünlerin üzerindeki etiketinin dikkatlice incelenmesinin önemine vurgu yaptı.