YÜZYILLAR SONRA BİLİNÇLENDİRMEYE VESİLE OLUYOR

İslami İlimler Fakültesi ve İlahiyat Topluluğu tarafından Mavi Salon´da düzenlenen etkinliğe İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş, Üniversitemiz Genel Sekreteri İsmail Altan Akgün, İl Müftüsü Şahin Yıldırım,  akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.  İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan programda İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş selamlama konuşması yaptı. Prof. Dr. Baş, “İman esaslarımız çerçevesinde İslam Tarihi Hz. Adem ile birlikte başlasa da daha özel anlamda Peygamber Efendimizin (sav) yüce dinimizi tebliği ile başlamış ve Peygamber Efendimizi (sav) en iyi anlayan İslam büyükleriyle, alimlerle devam etmiştir. Bu büyük şahsiyetler ümmetin fetret dönemi olarak adlandırılan zor dönemlerinde önemli işler yapmışlardır. Ana hatlarıyla Hz. Mevlana dönemi Moğol istilası nedeniyle Anadolu´da varlık mücadelesinin verildiği bir dönemdir.  Bu dönemde Hz. Mevlana´nın ortaya koyduğu eğitim-öğretim faaliyetleri büyük önem arz ediyor. Vefatından sonra Mesnevi ile devam eden yaygın bir eğitim süreci söz konusudur. Bugün anısına toplandığımız Hz. Mevlana´nın vefatından yüzyıllar sonra eserleriyle Müslümanların bilinçlenmesine vesile olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

Kırıkkaleli öğrenciler İtalya’da eğitim aldı Kırıkkaleli öğrenciler İtalya’da eğitim aldı

 

MEVLANA VE MESNEVİ´Yİ ANLAMA YOLCULUĞU

Selamlama konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zülfikar Güngör ‘Mevlana ve Mesnevi´yi Anlama Yolculuğu´ konulu konferans verdi. Prof. Dr. Güngör, Mesnevi üzerinden kendimizi anlama yolculuğu yaptığımızı belirterek, “Mevlana bu yolculuğunu Mesnevi´de Kur´an ve Resulullah Efendimizin (sav) rehberliğinde yapar ve bize de ayna tutar. Mesnevi yolculuğu tek başına yapılmayan, birlikte yapılan bir yolculuktur. Mesnevi, işin ehlinden dinlenecek bir kitaptır. Mesnevi konusunda ciddi okuma ve araştırma yapmak isteyenlere Tahirül Mevlevi´nin Mesnevi Şerhini tavsiye ediyorum. Mesnevi Kuran´dan kıssalarla, İslam tarihinden kıssalarla ve başka eserlerdeki hikayelerle, o hikayeleri alarak ikili anlatımlar çerçevesinde madde-mana, suret-mana anlatımları çerçevesinde oluşmuş nazım şekli ile yazılmış bir eserdir. Mesnevi´de bu manada çok güzel örnekler bulacaksınız. İkili demek olan Mesnevi sadece şekil itibarı ile değil mana itibarı ile de Mesnevi´dir. Mesnevinin ilk beyitlerinde ‘Herkes kendi zannınca beni dost bildi ama sırlarımı araştırmadı´ diyen, zanna dayalı dostluktan şikayetçi olan Mevlana´yı zanlardan kurtularak okuyalım veya dinleyelim. Allah yolculuğumuzu bereketli kılsın. Kulluğumuzun farkında olarak yaşamayı, imanla emanetlerimizi teslim etmeyi hepimize nasip etsin” şeklinde konuştu.

 

HEDİYELER VERİLDİ

Konuşmasını tamamlayan Prof. Dr. Zülfikar Güngör´e, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş teşekkür ederek plaket ve hediye takdim etti. Konferansın ardından Üniversitemiz İslami İlimler Fakültesi Tasavvuf Musikisi Topluluğu tarafından konser verildi. İslami İlimler Fakültesi Araştırma Görevlisi Ömer Selimoğlu şefliğindeki topluluk üyeleri  koro ve solo olarak birbirinden güzel tasavvuf musikisi eserleri seslendirdi. Büyük bir beğeniyle dinlenen eserlere zaman zaman dinleyiciler de eşlik etti. Konserin ardından İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş topluluk adına Araştırma Görevlisi Ömer Selimoğlu´na hediye takdim etti. Program toplu fotoğraf çekimi ve ikram ile sona erdi.