Çelebi'deki HES

Kırıkkale'de HES çalışmaları devam ediyor. İlin üç ayrı bölgesinde HES çalışması var. Yahşihan, Çelebi ve Sulakyurt bölgesinde çalışma yapılıyor. Çelebi ilçesi Kızılırmak üzerine yapılacak olan Hidro Elektrik Santralinin 2014 yılında tamamlanması bekleniyordu ancak bu sürenin uzayabileceği konuşuluyor. Bu tesisin 61.400 mgw elektrik üreteceği ve proje bedelinin 40 milyar dolar olacağı belirtilmiş ve 2014 yılında tamamlanacak olan projenin bitirilmesiyle yeni istihdam alanları oluşturulacağı ifade edilmişti.

Yahşihan'da HES

Bir diğer çalışma ise Yahşihan bölgesinde. Köprükale Regülatörü ve HES projesi Kırıkkale ili, Yahşihan ilçesi sınırları içerisinde, Kızılırmak üzerinde yer alıyor. Proje EÜ/2669-1/1653 sayılı, 29.07.2010 tarihli Üretim Lisansı EPDK`dan alındı. Samsung markası ile çalışma yapılıyor ve Koreli bir firma anahtar teslimi olarak inşaatı üstlendi. Samsung yetkilileri birkaç ay önce Valiliği ziyaret ederek projeyi tanıtmışv e çalışma konusunda bilgi vermişlerdi. Tesisin Kurulu Gücü 13,2 MW olarak bildirildi.

Hamzalı HES çalışması

Üçüncü HES çalışması ise Sulakyurt'un Hamzalı bölgesinde. Siemens ortaklığı ile yapılacak olan HES'de çalışma sürüyor. Bir yandan alt yapı çalışması gerçekleştirilirken, öbür yardan ise devasa malzemelerin üretimi ve montajının yapıldığı gözleniyor. En son 2 adet emme tüpü hazırlandığı bildirildi. Emme tüpleri ile birlikte dirsekler ve montaj malzemeleri imal edilirken, Hamzalı sahasına teslimi yapıldı. Santrallerin bir iki yıla kadar hizmete geçmesi planlanıyor. Çalışmalar hızlı bir şekilde sürüyor.