Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 4.11.2018 17:45:53
Türkiye´de ilk sihirli kavşak uygulaması Kırıkkale´de

Türkiye´de ilk sihirli kavşak uygulaması Kırıkkale´de

Türkiye´de ilk sihirli kavşak uygulaması Kırıkkale´de

Türkiye´de ilk sihirli kavşak uygulaması Kırıkkale´de

 

Kırıkkale´de hazırlanan proje kapsamında yollardaki trafik ışıklarlı yaklaşan ambulansları algılayarak yeşile dönecek. Uygulama Türkiye´de ilk dünyada ise benzeri yok. 

 

DURMAK YOK YOLA DEVAM

Kırıkkale 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğünce hazırlanan “Durmak Yok Yola Devam Projesi” sayesinde ambulansın yanı sıra diğer geçiş üstünlüğü olan itfaiye, AFAD gibi araçlar kavşaklara 600 metre yaklaştığında kırmızı ışıklar yeşile çevrilecek. Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen proje, gerekli teknik işlemlerin ardından şimdi uygulanmayı bekliyor.  Projenin detayları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kırıkkale 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Muhammet Ali Tekinay, projenin Türkiye´de ilk olduğunu söyledi.

PROJE HAZIRLADIK
İçişleri Bakanlığı´nın emri ile emniyeti, jandarmayı, AFAD´ı, orman yangın ve sağlık alanında hizmet veren bütün kurumları tek çatı altında topladıklarını aktaran Tekinay, “Biz bu tek çatı altında toplandığımız zaman birlik ve kuvvetimizi gördük. Bu amaçla bir proje hazırladık. Bu birlikteliği ve kuvveti daha etkin, daha verimli, nasıl kullanabiliriz? İnsanlara daha iyi nasıl hizmet sunabiliriz diye değerlendirmelerde bulunduk. Bu amaçla, “Durmak Yok Yola Devam” projemizi faaliyete geçirmeye karar verdik.” dedi. 

TRAFİK IŞIKLARI 600 METRE MESAFEDE YEŞİLE DÖNECEK
Trafikte önceliği olan araçların varması gereken yere en hızlı bir şekilde ulaşması durumunda hayatların yeniden kazanılacağını ifade eden Tekinay, şöyle konuştu: “Ahiler Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürüttüğümüz projemizi emniyet, Jandarma, AFAD, orman yangın ve Kırıkkale Belediyesi ile ortaklaşa olarak hazırladık. Bu projemizdeki amacımız bütün acil çağrı hizmeti veren araçlarımızın trafik ışıklarına yaklaştığında 600 metre kala trafik ışıklarının acil çağrı hizmeti veren araçları algılayarak sistemimizin yeşile dönmesi, diğer yollardan gelen trafik ışıklarının ise kırmızıya dönüşü sağlanacak”

 

RADYOLARA UYARI ANONSLARI YAPILACAK

“Trafiği sadece acil çağrı hizmeti veren araca açarak yolumuzun açılması ve ambulansımızın, polisin, müdahale edeceği olaya ya da müdahale sonrası tekrar merkezine dönüşü için zaman kaybını sıfıra indirmeyi hedefliyoruz. 600 metre mesafeli araçlarımıza koyacağımız bir sensör ile sistemin aracı algılamasını sağlayacağız ve bu sayede araçlarımız zamanında gideceği yere ulaşmış olacak. Bu proje ile yine 600 metre etrafındaki acil çağrı hizmeti veren araçlarımızın etrafındaki bütün araçların radyo frekansları kesilmiş olacak. Arkadan gelen acil çağrı hizmeti aracına bu AFAD aracımız olur, orman yangın aracımız olur, ambulansımız olur, belediye, itfaiyemiz olur, polisimiz olur, ambulansımız olur. Bu araçların hangisi ise gelen araca göre etrafımızdaki araçların radyo frekansını kesecek ve radyolara uyarı anonsları yapılacak.”

PROJE TÜRKİYE´DE İLK, DÜNYADA DA ÖRNEĞİ YOK 

Projenin Türkiye´de ilk ve dünyada da benzerinin olmadığını kaydeden Tekinay sözlerini şöyle sürdürdü: “Projemiz, Türkiye´de ilk olacak. Dünyada örnekleri ise trafik yoğunluğunun yaşandığı yerlerde trafik yoğunluğuna göre ışık sistemini düzenlemesi var. Ama bizim araştırmamızda Türkiye´de yok. Dünya´da da örneklerini biz göremedik. Acil çağrı hizmeti veren araçların öncelik ışık sisteminde öncelikli yol tanınan bir sistem yok. Biz ilk kez yapmayı istiyoruz. Ahiler Kalkınma Ajansı projemizi aldı inceledi. Şu an projemiz sıralamada sırasını bekliyoruz. İnşallah uygularsak Türkiye´de bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bir canı kurtarırsak bütün canlıları kurtarmış gibi seviniyoruz. 112 logosunu taşıyan bütün kurumlar, Kırıkkale´nin cankurtaranları ile çalışmaktan şeref duyuyoruz. Devletimizin büyüklüğünü devletimizin, insanlarımızın yanında olduğunu da onlara bir nebze hissettirmek için böyle bir projeye imza attık. Projemiz, Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Şu an sıralama listesinde sıramızı bekliyoruz. Bundan sonraki aşama ise Ahiler Kalkınma Ajansı bize hadi yürüyelim dediği zaman biz de yürüyeceğiz” dedi. Haber Merkezi

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024