Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 8.04.2015 19:18:38
Tarım ihmal ediliyor

Tarım ihmal ediliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi arasında yapılan protokol gereği eğitime katılan 110 kadın çiftçiye sertifika ve tablet hediye edildi.Törende konuşan

İl Tarın Gıda ve Hayvarcılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen sertifika törenine Vali Ali Kolat ile Eşi İlksen Kolat, İl Genel Meclis Başkanı Şerafettin Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zühtü Bozdemir, Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, birim müdürleri ve kadın çiftçilern katıldı. Sertifika töreninde ilk olarak Berrin İçli kurs hakkında katılımcılara bilgiler verdi. İçli’nin ardından Bozdemir Kadın çiftçilere yönelik eğitimlerin verimli olacağını ve Bakanlık olarak kadın çiftçilerin desteklendiğini söyledi. Bozdemir’in ardından Kırbaş katılımcılara bilgiler verdi. Kırbaş verdiği bilgilerde; “Balışeyh ilçesi Hıdırşeyh köyü 37, Merkez Karaçalı köyü 27, Aşağı Mahmutlar mahallesi 27 ve Hasandede köyünde 19 kadın olmak üzere toplam 110 kadına eğitim verildi. Hazırlanan eğitim programında; girişimcilik, liderlik, kooperatifçilik, iklim değişikliği, toplumda cinsiyet eşitliği, kadın erkek eşitliği konusunda yasal düzenlemeler, kadına yönelik şiddet, kişi hak ve özgürlükleri, sosyal güvenlik, ALO Gıda 174, gıda hazırlanırken ve satın alırken dikkat edilecek hususlar, toprak analizi, mikro kredi, üreme sağlığı ve güvenli annelik, dengeli beslenme, tarım sigortası, ahırlarda hijyen ve sağım teknikleri, bayat ekmek israfımn önlenmesi, zoonoz hayvan hastalıkları ve korunma yöntemleri konularında beş gün süreyle eğitim verilmiştir” ifadelerini kullandı.

 

Teknik verilere ulaşılabilir

 

Kırbaş, “Kalkınma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tanm ve Hayvancılık Bakanlığı’mızm “Ulusal Tarım Yönetim Sistemleri`’ programı dâhilinde, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle yürütülmekte olan “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL), Zirai Gözlem Meteoroloji Yer İstasyonu Ağı” projesi dâhilinde ilimizde 7 adet istasyonun kurulum çalışmaları tamamlanmıştır. Bu istasyonlar; Yahşihan`da domates îanası, Ahin Kasabasında elma bahçesi, Delice’de bağ arazisine, Balışeyh, Sulakyurt, Keskin ve Çelebi ilçelerinde hububat tarlalarına kurulumu gerçekleştirilmiştir. TARBİL programı kapsamında ilimizde 7 çiftçimizin bahçesine gözlem istasyonları kurulmuş olup bu çiftçilerimiz için tablet bilgisayarları teslim edilmiştir. TARBİL, Ölçme-Veri Toplama/İşleme Sistemi; tarımsal rekoltenin ürünler bazında ölçülendirilmesini ve gelecek hasat rekoltesinin tahmin edilmesini sağlayacak yaşamsal öneme sahip tümleşik bir ileri teknoloji uygulamasıdır. TARBİL Türkiye genelinde kurulan 1.200 istasyonla, başta hava durumu olmak üzere toprağın nem durumu da dahil olmak üzere 39 farklı parametreyi değerlendirerek, Bakanlığımızdaki merkeze anlık olarak iletmektedir. Kullanıcılar il, ilçe ve parsel bazında kuraklık, verim, ekim alan dağılımı, bitki su tüketimi, ekolojik uygunluk gibi bölgesel kaynakların iyi yönetimi için gerekli teknik verilere ulaşabileceklerdir” şeklinde konuştu.

 

Burası tarım yönünden daha da avantajlı

 

Vali Kolat, törende yaptığı konuşmada Ankara’nın diğer taraflarında kaymakamlık yaptığını ve o bölgelerede tarım işlerinin önemli olduğunu fakat Kırıkkale tarım alanı olarak daha avantajlı olduğunu söyledi. Vali Kolat “Sizler tarım konusunda uzmanlaştınız.  Size çiftçilik konusunda bir şeyler söylemek ve ziraattan bahsetmek zor aslında. Çünkü eğitim aldınız.  Bir çok şeyi öğrenmiş oldunuz. Zaten köyde ve tarlada yaptığınız çalışmalar, tecrübeleriniz son derece önemli. Kırıkkale deyince akla Makina Kimya geliyor. Silah Sanayi, Savunma Sanayi akla geliyor. Maalesef tarım ihmal ediliyor. Halbuki; Kırıkkale tarım ve hayvancılık yönünden son derece önemli bir merkez. Ben Ankara`nın ilçelerinde çalıştım..Lalahan Kaymakamlığım yaptım. Yani; Beypazarı ,Ayaş, Lalahan o bölgeyi de bilirim.Bu tarafı da biliyorum .Burası tarım yönünden daha da avantajlı. Kızılırmak gibi bir avantaj söz konusu.Tarım açısından şunu hep ifade ediyorum.Ciddi hareketlenmeler var.Ciddi gelişmeler var. Ciddi çalışmalar var. Ama buna rağmen biz Kırıkkale olarak tarım ve hayvancılık anlamında tam performansımızı ortaya koymuş değiliz. Elimizden gelen son çalışmayı da yapmış değiliz. Organizasyonlar bu tür çalışmalar, sizin yapacağınız, hem de işletmecilerimizin yapacağı çalışmalar, bu potansiyelimizi daha da iyi ortaya çıkaracak ümidindeyim. Gerçekten de tarım konularıyla ilgili hususlar olduğu zaman ilgileniyorum. Herhalde,  “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz” diye, toprağa karşı bir hassasiyetimiz var.Dolayısıyla nerede bir tarım hareketi varsa,tarım faaliyeti varsa biz oradayız. Hemen her yere koşmaya çalışıyoruz.Bu konularda bizim de faydamız olur mu diye düşünüyoruz.Burada örnek çalışmalarımız da oldu. Patates ekimi çalışması gibi. Gene hemen her ilçemizde üzüm bağlarıyla ilgili olsun, ceviz yetiştiriciliği ile ilgili ya da hayvancılık çalışmalarıyla ilgili,  bir çok konuda İl Tarım Müdürümüz başta olmak üzere Ziraat Odamız ve İlçedeki görevli arkadaşlarımız ve özellikle sizin üretici ve çiftçilerimizin yapacağı çalışmalar, Kırıkkalemizin ufkunu açacaktır. Kırıkkale’miz  avantajlı bir konumdadır. Yani Ankara gibi bir şehrin, başkentin, 5 milyonluk bir şehrin yakınında bulunmaktadır. Burada ne üretirsen Ankara’ya onu götürüp satabilirsin. Ben bu vesileyle bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi.

 

Başarı belgeleri ve tabletler verildi

Konuşmaların ardından eğitime katılan 110 bayan çiftçiye başarı belgeleri verildi. Vali Ali Kolat kursu başarı ile tamamlayan kursiyer bayanlarla sohbet ederek kursta neler öğrendiklerini sordu. Vali Kolat’a taleplerini söyleyen bayanlar yapacakları seralar konusunda yardım istediler.Daha sonra kursu başarı ile tamamlayan bayanlarla il protokolü hatıra foto


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024