GÜNCEL 22.09.2017 09:26:47
TARIMDA GENÇ NÜFUS EKSİKLİĞİ VAR

TARIMDA GENÇ NÜFUS EKSİKLİĞİ VAR

Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, İlimiz tarım sektöründe aktif olarak rol alan çiftçilerimiz orta yaş üzeri yaş ortalamasına sahip Bu kapsamda kırsal alandaki nüfusun gençleştirilmesi, modern tarım t

SIKINTILARI AŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında il genelinde bir sene süresince düzenlenen çalışmalar ve Kırıkkale´de yaşanan sıkıntılar üzerinde duruldu. İl genelindeki nadas alanlarının fazla olması, hayvan varlığındaki azalma, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmeyişi, tarımda çalışan genç nüfustaki eksiklik gibi sıkıntıları aşmak üzere çalışmalar sürdürdüklerini ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, düzenledikleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

SORUNLAR KAYIT ALTINA ALINDI.

Kırıkkale İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık il müdürü Sırrı Yılmaz göreve başlamasına takiben Çalışma alanımız olan İlimiz Tarım ve Hayvancılığının incelenmesi,İl Müdürlüğümüz idari ve teknik altyapısının incelenmesi, kurumsal hafızanın analizi,İlimiz iklim ve coğrafi yapısı ile çiftçi profilinin incelenmesi çalışmalarını yürüttük. Bu kapsamda kurum içi koordinasyon toplantıları ile çalışmalar başlatılmıştır. İl Müdürlüğümüz teknik altyapısı ve İlimiz koşulları kapsamlı olarak değerlendirilmiş, geçmiş yıllarda yürütülen çalışmaların geri dönüşümleri değerlendirilmiş, kurumsal tecrübenin işaret ettiği sorunlar kayıt altına aldık dedi.

FAALİYET ÖNCELİK PLANLAMASI YAPILDI

il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdüdrü Sırrı Yılmaz Bu çalışmanın tamamlanmasını takiben İlimiz Tarımına sektörel bir yaklaşım ile bakılarak 19 Aralık 2016 tarihinde “Kırıkkale Tarım Sektörü İştişare Toplantısı” düzenlenmiştir. Bu toplantı ile kurumsal verilerin çiftçilerimiz, tarım sektörü temsilcilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ile karşılaştırmalı analizi yapılmış, İlimiz sorunları her açıdan değerlendirilmiştir. Toplantı bu verilerin doğrulanmasının yanı sıra çözüm önerileri ve karşılıklı beklentilerin paylaşılması imkanı sunmuştur. Planlanmasından icra aşamasına kadar “Tarım Sektörü” ve “Ortak Akıl ve İşbirliği ile Çalışma” prensiplerini benimseyen ve sonuçları itibarıyla amacına ulaşan bu toplantı sonrasında İlimizin tüm tarımsal sorunları ve çözüm önerileri sentezlenerek “İl Müdürlüğümüz Faaliyet Öncelik Planlaması” yapılmıştır. Sonuç olarak, Tarım ve hayvancılıkta entegre üretim yapan, makinalı ve modern tarım ile birim alanda daha çok ve kaliteli mahsül alan, Kırıkkale adıyla markalaşmış tescilli ve katma değeri yüksek tarımsal ürünlerini iç ve dış pazarlara sunabilen bir İl olmak adına gereken çalışmalar planlanmış ve uygulamaya koyulmuştur dedi.

NADAS ALANLARI FAZLA

İlimizde nadasa bırakılarak üretim dışında kalan araziler toplam tarım arazilerimizin %43. Bu rakam Türkiye ortalaması olan %17 ve TR71 bölgesi illeri ortalaması olan %33 rakamlarından çok daha fazladır. İlimizin toplam tarım arazisinin 308 bin hektar olduğu düşünülürse İlimizde her yıl 133 bin hektar alan üretim dışında kalmaktadır diyen Yılmaz ´Yapılan analizler göstermektedir ki;Su kısıtı ve sulama yatırımlarının yetersizliği,Topraktaki su miktarının korunmaması Bilinçli üretim tekniklerinin yaygın olmayışı İklim koşulları İlimizde nadas alanlarının fazla olmasına sebep olmaktadır´.dedi.

 

HAYVAN BESLEME MAALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

İlimiz hayvancılığı, ülkemiz genelinde yaşanan sorunlarla eş zamanlı olarak olumsuz etkilenmekte ve bu durum ilimiz hayvan varlığında ve hayvansal ürün üretiminde gerilemeye sebep olmaktadır. Bakanlığımız tarafından yürütülen çözüm çalışmalarına ek olarak ilimiz meralarının tespit, tahdit ve ıslah çalışmalarına hız verilmesi, meralarımızın bir an önce ilimiz hayvancılığına sunulması hedeflenmektedir. Ayrıca ilimiz tarımsal ürün yelpazesinin dar oluşu ve yem bitkileri ekiliş alanlarımızın bu yelpazede yeterli yeri almamış oluşu hayvan besleme maliyetlerindeki artışla birlikte hayvancılığımızın olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.

KONYA OVASI PROJESİNDEN 1 MİLYON 323 BİN LİRA DESTEK
Nadas alanlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarda son yıllarda yaptıkları çalışmalarla büyük oranda artış sağladıklarını ifade eden Yılmaz, kışlık mercimek ve nohut ekimi desteklerini sağlamada başarıyı elde ettiklerini söyledi. Bu konuda kendilerine yoğun talep olduğunu dile getiren Yılmaz, çiftçileri kışlık tohumlara ve sertifikalı tohum üreticilerine yönlendirdiklerini ifade etti. Hayvancılığın desteklenmesi çalışmaları hakkında bilgiler veren Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Konya Ovası projesi (KOP) illerine sunulan yüzde 50 hibeli ahır yapımı desteğinden tanıtım toplantılarıyla  Kırıkkale genelinden 26 başvurunun yapılmasının sağlandığını ve bu başvurulardan 9 tanesinin toplamda 1 milyon 323 bin lira desteği hak ettiğini belirtti. Organik tarım ve iyi tarım ile üretilen ürünlerin arttırılması ve 49 ilin karayolu ulaşım ağında kavşak noktada bulunan Kırıkkale´de organik ürün pazarının oluşturulmasının planlandığının altını çizen Yılmaz, bu amaçla yürütülen çalışmalarda Kırıkkale´de İyi Tarım Uygulaması yapılan alanlarda yüzde 100, organik tarım yapılan alanlarda yüzde 400 civarında artışın sağlandığına dikkat çekti. Yılmaz, amaçlanan artış ve planlanan çalışmalar neticesinde organik ürün satış noktası kurulması ve bu ürünlerin pazarlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

GENÇ ÇİFTCİLERİMİZE DESTEK OLUYORUZ

Tarımla uğraşan genç nüfusta artışa yönelik projelerin durmaksızın devam ettiğini belirten Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sırrı Yılmaz, 'Bakanlığımız tarafından yürütülen Genç Çiftçi Proje Destekleri kapsamında ilimize 2016 yılında 130 proje için 3,9 milyon TL, 2017 yılında 132 proje için 3 milyon 960 bin TL hibe verilmiştir. Bu kapsamda ilimizde tarımsal faaliyete başlayan genç çiftçilerimize İl Müdürümüz ve teknik personellerimiz tarafından yapılan ziyaretler ile teknik danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunulmaktadır. Miras yoluyla bölünmüş ve mülkiyet problemi nedeniyle işlenemeyen arazilerimiz için Bakanlığımız arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalara hız verilerek arazilerimizin tarıma kazandırılmasına çalışılmaktadır' şeklinde konuştu.

KIRIKKALELİ ÇİFTÇİYE KIRSAL KALKINMA FIRSATI

Ayrıca değişen yönetmelikle Kırsal Kalkınma Desteğinde Kırıkkaleli çiftçilerinde faydalanabileceğini dile getiren Sırrı Yılmaz, 'Bu proje kapsamında, kırsal turizm yeni tesis başvurusuna 1,5 milyon TL, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi, çiftlik faaliyetlerini geliştirmeye yönelik alt yapı yatırım konularına 500 bin TL, diğer proje konularında ise yeni tesis başvuruna 2 milyon TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme proje konuları 1,5 milyon TL ve tamamlama projelerinde 1,75 milyon TL´ye kadar hibe desteği verilir. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 30 bin Türk Lirası´dır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50´sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer yüzde 50´si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür' ifadelerini kullandı.

Düzenlenecek Kırsal Kalkınma Destek Projesi için son başvuru tarihi 11 Aralık, proje hakkında daha detaylı bilgi ise İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesinden alınabilir.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024