. Çocukken Safranbolu evi olarak bildiğimiz evler, sonra Mansur Yavaş´ın çabaları ile Beypazarı evleri, daha sonrada kentsel dönüşümün ve Melih Gökçek´in abartısı ile Ankara Evleri oldu. Özellikle Hamamönü´nde yapılan tarihi Ankara Evlerinin ardından tam bu iş bitti diyecektik ki; Modaya Kırıkkale´de uydu…

Tarihi Kırıkkale evleri çok güzel bir fikir; Benim yıllardır savunduğum ve arzu ettiğim, Kırıkkale´nin gerçek kimliğinin ve tarihinin en önemlisi de kültürünün ortaya çıkartılması adına muhteşem üstü bir fikir. Ancak bu fikri icraya dökmeden çok güzel bir tarih araştırması yapılması gerekir ki, yanlış bir model ortaya çıkmasın.

Aktif Siyasete girdiğini açıkladıktan sonra, Sosyal Medya Hesabından yaptığı paylaşımlarla kimine göre fenomen, kimine göre kahraman olan Avukat Mehmet Yılmazer bu konunun en sıkı takipçilerindendi.  Bu tartışmaya onlarca kişi girdi, çıktı üstüne durdu. Son olarak köşe yazarı Habilhan Pehlivanlı´da bu konuda görüşlerini köşesine taşıdı. Kayıtsız kalamadım bende…

Belediye Başkanımıza göre veya yaptırdığı araştırmaya göre Tarihi Kırıkkale Evleri, Hamamönü veya Ankara evleri ile bire bir örtüşüyor.

Avukat Mehmet Yılmazer´e göre, Tarihi Kırıkkale evleri Büyük Şehir Parkının yapıldığı yerde yıkılan MKE lojmanları.

Habilhan Pehlivanlı´ya göre ise MKE Lojmanlarının ne geçmişi var ki!                          

Aslında hepsinin haklılık payı var ve hepsinin haksız olduğu yerler var. Tabi buda bana göre…

Belediyemizin yaptığı tarihi evler, Kırıkkale geneline yayılmış bir model değil. Bildiğim kadarı ile Balışeyh´te 1 tane, Delice´de 1 tane, Keskin´de de birkaç tane var. Yani bu Kırıkkale´ye özgü bir yapı modeli değil, kopya bir model. Tarihi Keskin Evleri olabilir ancak tüm şehre yayılmadığı için Tarihi Kırıkkale Evleri diyemeyiz.

Mehmet Yılmazer´in tarihi ev diye lanse ettiği yıkılan MKE lojmanları ise çok geçmişe dayanmadığı için sorun teşkil ediyor. Ancak o evlerin tarihi değerlerine baktığımızda aslında tamda Kırıkkale´nin tarihi evleri modeli çıkıyor. Çünkü Kırıkkale, bir köy iken Hüseyin Kahya´nın cömertliği ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün arzusu ile MKE Fabrikaları şehrimize kuruldu. Büyük bir şehirleşme olmadığı için MKE işçileri için doğan konut ihtiyacı, bu lojmanlarla giderildi. O tarihten sonra Kırıkkale, nüfus ve şehircilik olarak hızla büyüdü ve orta Anadolu´nun en önemli Kentlerinden biri haline geldi. Yıkılmasına karşı mısın? Sözlerini duyar gibiyim… Değilim! Herkes gibi bende Şehir Merkezinde böyle büyük bir park arzu edenlerdendim. İçeriği tartışılır, tıpkı zevkler ve renkler gibi içerik konusunda ortak noktada buluşmak zordur. Bana göre MKE Lokalinin parkın içinde olması yanlış, bazısına göre içinde işletme sayısı az, bazısına göre de parkta işletme olmaz. Ancak hepimize göre olması gereken, Kırıkkale´nin şehirleşme adına ilk yapıları olan lojmanlardan birkaç tanesinin yıkılmaması olmalıydı. Bu yıkılmayan binalar ufak restorasyonlar geçirip kahvaltı evi, çay evi, nargile evi gibi kullanılabilirdi. Bu sayede hem şehrin ilk evleri yıkılmaz, hem de park yapılmış olurdu. Hatta silah müzesi bile bunlardan birine taşınabilirdi. Bir yapının tarihi olabilmesi için üzerinden 500 yıl geçmesi gerekmez. Örnek verecek olursak, Nur Camii artık Kırıkkale için tarihi öneme sahip bir ibadethane. Tarihi Kırıkkale Evleri kaç yılında yapıldı açıkçası bilmiyorum ancak tarihi değeri olan evlerdir. Bakın Muğla Milas´ta, müzeleştirilmiş tarihi Macar evleri yer alır. Macar evlerinin yapım tarihi ise 1919 yılı. Bizim yıkılan evlerle aralarında en fazla 35-40 sene vardır.

Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz! Gözlük alanlar dikkat! Kör olabilirsiniz!

Gelelim benim tarihi ev anlayışıma… Ben gördüğüm, araştırdığım ve bildiğim kadarı ile Kırıkkale´nin eski ev modellerinin tamamı ya kerpiç yada taş… Örneklendirecek olursak Keskin´de ki taş mektep, taş yapılarımıza en uygun model. Sulakyurt´ta ki Şeyh Şami Camiisi, Hasandede ki Hasandede Türbesi ve Camiisi de diğer örnekler. Zafer Caddesinde yen alan Üçer Eczanesi bu örneklemelere uygun. Yine Keskin Çarşısı bu örneklere konulabilir.

Bana göre Belediyenin yaptığı evlerin adı Tarihi Kırıkkale evleri değil, içinde ki işletmelerden bir tanesinin adı gibi Kırıkkale Bey Konakları olabilirdi. Giriş bölgesine de Örneklerinin fotoğrafları konulabilir ve halk bilinçlendirilebilirdi. Yine bana göre birkaç tane MKE Lojmanı yıkılmaz ve yine tarihi önemi yazılarak gelecek nesillere tarih bilgi aktarılması yapılabilirdi.

Sonuç olarak! Yerli bir Kültür Müdürümüz olsa da Kırıkkale´nin tarihi araştırılsa diyorum. Kültürü ortaya çıkartılsa… Bu gibi konularda köşe yazarları, Avukatlar tartışmaya gireceğine ortak aklımız olsa.