Barış projesi olarak adlandırılan TANAP`ın ana hat boruları alım sözleşmeleri imza töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun yanı sıra, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ile ihaleyi kazanan konsorsiyum yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

%80'i Türk firmaları yapacak

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi`nin (TANAP) ana hatları için boru alım sözleşmeleri imzalandı. TANAP`ın yaklaşık 1800 kilometrelik ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80`ini Türk şirketleri Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel şirketlerinin oluşturduğu üçlü konsorsiyum kazandı. Kalan yüzde 20 ise Baosteel Europe adlı şirket tarafından karşılanacak. TANAP`ta 1 milyon 200 bin tonluk iş için yaklaşık üçte birini oluşturan 400 bin tonluk bölümü tek başına Tosçelik karşılayacak. Borusan-Mannesmann, Erciyas Boru ve Noksel Boru`nun oluşturduğu üçlü konsorsiyum yaklaşık 300 bin tonluk kısmını, Ümran Boru ve Emek Boru`nun oluşturduğu grup da 200 bin tonluk kısmını aldı.Toplam büyüklüğü 45 milyar doları bulan ve Azerbaycan`dan Avrupa`ya gaz taşıyacak olan TANAP`ta boruların yüzde 80`ini Türk firmaları sağlayacak.

Önemli bir proje

Enerjinin ipek yolu olarak nitelendirilen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP), 9 milyar dolarlık yatırım bedeli ile dünyanın en büyük enerji projelerinden biri olma özelliği taşıyor. TANAP, hem Türkiye`nin doğalgaz arz güvenliğine hem de ülkenin enerji alanındaki bölgesel hedeflerine önemli katkılar sağlayacak. TANAP`ın Çevresel Etki Değerlendirme Başvuru Dosyası`nda yer alan bilgilere göre, temeli gelecek yıl atmayı planlanan proje ile Azerbaycan`da Sah Deniz-2 sahası ve diğer sahalar ile cevre ülkelerdeki doğal gazın gerek Türkiye iç pazarına dağıtımının yapılması ve gerekse Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine iletilmesi planlanıyor.

70 milyon metrekarelik bir inşaat

Kırıkkale, yatırımını gram altına yapıyor Kırıkkale, yatırımını gram altına yapıyor

Proje ile TANAP Doğalgaz İletim AS¸ tarafından, Gürcistan-Türkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüş¸hane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli`den geçecek hat taşıdığı gazı Avrupa`ya ulaştıracak. TANAP, 21 il 69 ilçeye uğrayarak yaklaşık1900 kilometre yol kat edecek. Hattın yaklaşık 18 kilometrelik kısmı ise Marmara Denizi`nden geçecek. Projenin inşaat aşamasında hattın geçeceği güzergahta ortalama36 metre genişliğinde bir koridor oluşturulacak. Böylece hattın yapımı için yaklaşık 70 milyon metrekarelik bir inşaat alanı kullanılacak.

15-20 bin istihdam

Projenin yüzde 80`ini alan Türk firmalarını tebrik eden yetkililer '45 milyar dolarlık proje, Türkiye`nin 21 ilinden geçecek. Türkiye bu hattı 4 yıl içerisinde belirlenen program dahilinde tamamlayacak. Kamulaştırma işlemleri devam ediyor. ÇED süreci tamamlanacak ve 21 ilde mühendis, teknisyen ve işçi bu işe dahil olacak. Projenin tamamında 15-20 bin kişiye istihdam sağlanacak' dedi.