Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 29.01.2016 15:30:01
SOĞUK HAVALARDA GRİBE DİKKAT

SOĞUK HAVALARDA GRİBE DİKKAT

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, gribin özellikle soğuk kış aylarında ya da mevsim geçişlerinde insanların en büyük sorunlarından biri haline geldiğini söyledi.

GRİP BULAŞICI BİR HASTALIKTIR

İl Sağlık Müdürü Uzun, birçok insan özellikle belli dönemlerde grip etkisi altına girerek sosyal hayatında, aile hayatında ve iş hayatında birçok olumsuz durumlarla karşılaşmasına neden olduğunu belirtti. Uzun yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Öyle ki özellikle sınav dönemindeki kişilerde oldukça problem haline gelen grip, kişiyi birçok yönden etkileyerek sorunların meydana gelmesine yol açmaktadır. Grip hastalığı herkesin bildiği gibi oldukça bulaşıcı bir hastalıktır”

 

AİLENİN TÜM FERTLERİNİ ETKİLER

“Bu hastalık, aile içerisinde bir kişide görülse bile diğer aile bireylerini çok kısa bir sürede etkileyerek ailenin tüm fertlerinde etkiler meydan getirmektedir. Genellikle solunum yolları nedeni ile kişiler arasında yayılma gösteren grip kişide birçok belirtiler ile kendisini ortaya çıkarmaktadır. Grip, enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkarak kişinin solunum yollarında yaşamını sürdüren virüslerin vücutta meydana getirdiği etkilerle kişiye rahatsızlık veren ve insanların yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Hastalık kişiden kişiye bulaşıcı bir özellik göstererek ve vücuda girdikten yaklaşık bir iki gün içerisinde etkilerini meydana getirir”

 

BASİT HASTALIK DEĞİLDİR

“Grip, aslında çok basit ve geçici bir hastalık olarak görülse de her sene birçok kişinin ölümüne neden olarak kişilerde çok büyük riskler meydana getirmektedir. Günümüzde birçok insanın basit olarak gördüğü için doktora bile gitmediği bir durum olan grip aslında oldukça önemli ve oldukça riskli bir hastalıktır. Bu nedenle özellikle çocuklarda görülen grip durumlarında mutlaka doktora gidilerek gerekli önlemler alınmalıdır.  Yapılan müdahaleler sonucunda  kişi sağlıklı ise yaklaşık bir hafta on gün içerisinde grip etkilerini ortadan yavaş yavaş kaldırır. Fakat müdahale edilmeyen grip hastalığı etkilerini ortadan oldukça geç kaldırarak aynı zamanda kişilerin diğer organlarını etkileyebilir”

 

BELİRTİLERİ

“Bu durumun en büyük belirtisi tabi ki kişide görülen burun akıntısı, hapşırık, burun içi kaşınmaları ile bunun yanında kişide aşırı bir halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Hastalık daha da ilerlemiş ise kişide yüksek ateş gibi problemler de görülebilir. Bazen kişide titreme ve terleme gibi durumlar görülebilir”

 

NASIL BULAŞIR?

“Bu hastalık genellikle kişinin kullandığı yemek kapları, giysiler, diğer ev eşyalarının başkası tarafından kullanılması nedeni ile kolay bir şekilde bulaşmaktadır. Bunun yanında grip hastalığının olduğu kişi ile aynı ortamda bulunan diğer kişiler, hasta olan kişinin hapşırması ile havaya saçılan su damlacıkları içerisinde bulunan virüslerden etkilenerek bir iki gün sonra hastalığın etkilerini görmeye başlamaktadır. Bu şekilde kişiden kişiye yayılma gösteren bu enfeksiyon bazen virüsün türüne bağlı olarak yüzlerce hatta binlerce insanı etkilemektedir. Bazen kişi herhangi bir kişide bulunan grip hastalığından etkilenmese bile bu hastalık kendiliğinden ya da havadaki toz ve mikroplardan oluşarak kişiye bulaşabilir”

 

NASIL KORUNABİLİRİZ?

“Grip hastalığından korunmak için ilk yapmamız gereken aşı dönemlerinde gerekli grip aşılarını ve diğer aşıları doktora başvurarak yaptırmamız gerekmektedir. Böylece vücudumuz grip hastalığını oluşturan virüslere karşı bir sene boyunca çok daha güçlü olacaktır. Bu aşının yılda bir kere mutlaka yaptırılması şarttır. Bunun yanında bu virüsten etkilenmemek için yapmamız gereken hasta olan kişinin kullandığı eşyaları kullanmamanız gerekmektedir. Son olarak grip olmadan önce bol bol meyve ve sebze gibi yiyecekleri tüketmeniz ve sık sık ellerin yıkanması sizler için oldukça iyi olacaktır. Önlemleri aldığınız sürece grip hastalığından etkilenme ihtimaliniz çok daha düşük olmaktadır”

 

TEDAVİSİ?

“Grip tedavisi olarak net bir tedavi yöntemi bulunmamakla birlikte daha çok semptomlarına yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Bunun yanında kişilere uygulanan aşılar, yapılan ilaç tedavileri ile kişi rahat bir şekilde korunmaktadır. Mevsimsel gribal enfeksiyonlar açısından ilimizde 2014 yılı içerisinde hastanelerimize toplam 12 bin 223 hasta müracaat etmiş olup bu sayı 2015 yılı için toplamda 11 bin 766 olarak tespit edilmiştir” dedi.


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024