Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 28.01.2016 15:15:57
SOĞUK HAVA KAN BAĞIŞINI DÜŞÜRDÜ

SOĞUK HAVA KAN BAĞIŞINI DÜŞÜRDÜ

Türk Kızılay´ı Ankara Kan Bağış Merkezi temsilcisi Özmen Ülger İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun´u makamında ziyaret etti.

MEYDANDA KAN VERMEYE BEKLİYORUZ

Ziyarette temsilci Ülger, soğuk hava koşulları nedeniyle düşen kan bağışlarından dolayı sıkıntı yaşandığını dile getirerek, “Türk Kızılay´ı kan alma ekibi Cuma (bugün) gününe kadar Kırıkkale Cumhuriyet Meydanında 11.00 – 18.30 saatleri arasında kan bağışlarını kabul edecektir. Kan bağışı hayat kurtarır. Kırıkkale olarak Sağlık teşkilatının bağış konusunda ilgi ve desteklerinizin devamını dileyerek kurumum adına teşekkür ederim'

 

3 AYDA BİR KAN VERİN

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun ise son derece önemli olan Kan bağışının, özellikle hava şartlarından dolayı bağışın düştüğü bu günlerde daha da önemli hale geldiğini belirterek, “Tüm personelimizi ve vatandaşlarımızı hem kendi sağlıkları hem de başkalarına faydalı olacaklarından kan bağışına davet ediyoruz. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerin düzenli olarak üç ayda bir kan vermesi gerekmektedir. Belki birçoğumuz bunu yapmıyoruz, ancak kan vermenin vücudumuza olan faydalarını bilmemizde yarar var”

 

EN ÖNEMLİ FAYDASI İNSANI GENÇLEŞTİRİR

“Kan vermek ya da kan bağışı yapmak, acil durumlarda kan lazım olan hastaların hayatını kurtardığı gibi, kan veren kişinin vücut sağlığı bakımından da hayati önemi vardır. Kan veren kişilerde kan hücreleri yenilenmekte, daha sağlıklı ve güçlü bir vücuda sahip olmalarına olanak vermektedir. Kan vermek, kişinin gençleşmesini sağlayan aynı zamanda da sağlık bakımından birçok faydası olan bir eylemdir. En önemli faydası da insanı gençleştirmesidir”

 

KAN HÜCRELERİ YENİLENİYOR

“Kan verme işleminden sonra, kan hücreleri süratle yenilenmeye başlamakta, dolaşımda olan daha genç hücre sayısı artmakta, metabolizma çok daha rahat ve hızlı çalışmaya başlamaktadır. Bu durum kişinin kendisini daha enerjik ve dinç hissetmesini sağlamaktadır. Kan veren kişilerde, spor yapan kişilerde görülen kandaki zararlı maddelerin arındırılması gibi bir sonuç gözlenmektedir. Sağlıklı yaşam açısından kan vermek oldukça önemlidir. Vücudun fazla yağlanmasını önlemek ve daha aktif olmak için kan vermek, bu olumlu etkilerinin tam tersi bir durumu engelleyecektir”

 

KİMLER KAN VEREBİLİR?

“18-65 yaşları arasında olan, 50 kg üzerinde ağırlığa sahip olanlar, ciddi sağlık sorunu olmayanlar ve hemoglobin seviyesi normal düzeyde olan kadın erkek herkes, üç ayda bir senede dört kez kan verebilirler. Kan verme işlemi gerçekleştirildiğinde, görevi kan yapmak olan organlar uyarılmakta ve hemen kan yapmaya başlamaktadırlar. Kan vermekle doğal olarak her üç ayda bir kan sayımı, kanla bulaşan hastalıklarla ilgili testler, kan grubu, kanda bulunan ancak kan veren kişinin bilmediği hastalıkların tespiti ve tedavisine başlanması imkanı da sağlanmış olmaktadır. Kan vermek ya da kan bağışında bulunmak hayat kurtaran kutsal bir görev olarak düşünülmeli, aynı zamanda sağlığınıza da katkı sağlayan bir faaliyet olarak görülmelidir” dedi.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024