Kırıkkale’de vahim tablo! Boşanma hızı artıyor! Kırıkkale’de vahim tablo! Boşanma hızı artıyor!



CİDDİ BİR SORUN 
Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) üye ülkelerle birlikte ülkemizde de 1987 yılından bu yana her yıl “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildiğini ifade eden İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Tiftikçi, sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu ifade etti. 

HER YIL 5 MİLYON İNSAN ÖLÜYOR 
KETEM Sorumlusu Doktor Elmas Şen ise konu hakkında “Sigara kullanımı, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca  sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir. Oysa gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimi artmaktadır. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Bu yüzden sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır. Dünyada bir milyardan fazla insan yetişkin nüfusun 1/4´ü sigara kullanmakta olup, her yıl 5 milyondan fazla insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. 

KALP KRİZİ RİSKİ 20 KAT ARTIYOR 
Bu kayıplar nedeniyle, sigara kullanımının önlenmesi amacıyla özel günler ilan edilerek, halkın bilinçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Akciğer kanserinin en başta gelen nedeni olarak yüzde 85-90 ile sigara ve tütün alışkanlığı biliniyor. Akciğer kanserli hastaların yüzde 80´i sigara içen, yüzde 10´u bırakmış ve yüzde 10´u da içmemiş kişilerdir. Sigara içmeye devam ederseniz kalp krizi ve kanserden ölme riskiniz 20 kat artar, akciğerleriniz iflas eder, yürüyemez hale gelirsiniz. Ameliyatlara maruz kalabilir ve hatta uzuvlarınızı kaybedebilirsiniz. Sigaranın sakıncaları gözetilirse, inanıyoruz ki sigaraya bağlı sorunlar büyük ölçüde aşılır. Ayrıca sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. 

SİGARA SAĞLIK DÜŞMANIDIR 
Sigarayı bırakmak isteyenler için müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren KETEM´de Sigara Bıraktırma Polikliniği randevu sistemiyle çalışan polikliniğimizde Alo 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak bilgi alabileceklerini ifade eden KETEM Sorumlusu Doktor Elmas Şen “İl Sağlık Müdürlüğü olarak amacımız, tütün ve tütün ürünleri ile mücadelede halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Güçlü bir iradeyle ve aklınızla hissiyatınıza galip gelerek bu sigara alışkanlığından vazgeçiniz. Kendiniz, çocuklarınızın, sevdiklerinizin ve saydıklarınızın sağlığı için sigarayı bırakınız. Sigara sağlık düşmanıdır. Sigara sizin ve bizim, hepimizin düşmanıdır. Dumansız, temiz, sağlıklı bir dünya için müşterek düşmanımıza karşı çıkmayı başarın. Bu gün nedeniyle tüm vatandaşlarımızı ülkemizde her yıl binlerce kişinin ölümüne sebep olan, sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve bu gün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyorum” dedi.