GÜNCEL 12.11.2018 16:03:44
Şehit, gazi ve yakınlarına yeni haklar TBMM´de

Şehit, gazi ve yakınlarına yeni haklar TBMM´de

Şehit, gazi ve yakınlarına yeni haklar TBMM´de

 

MHP´Lİ ÖZTÜRK´TEN ŞEHİT, GAZİ VE YAKINLARINA YENİ HAKLAR TANIYAN KAPSAMLI KANUN TEKLİFİ

 

Şehit, gazi ve yakınlarına yeni haklar TBMM´de

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Halil Öztürk; şehit, gazi ve yakınlarına yeni haklar tanıyan iki ayrı kanun teklifini TBMM´ye sundu.

 

AYRIMLARA TABİ TUTULUYOR

MHP´li Kırıkkale Milletvekili Öztürk, ülkemizde uzun süreden bu yana meydana gelen terör olayları ile ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumak ve temsil etmek için çeşitli görevler ifa edenler ve yakınları hakkında uygulanacak hükümler 3713, 2330, 5434 Sayılı Kanunlar ile diğer kanunlarda dağınık ve çok başlı olarak düzenlendiğini söyledi. Öztürk, “Vatan savunması ve ülkenin bölünmez bütünlüğü için mücadele eden çalışanlarımız şehit ve gazi olduklarında; TSK mensubu olan-olmayan, kamu görevlisi olan-olmayan, terörle mücadele esnasında şehit ve gazi olan-olmayan (3713 sayılı kanun kapsamında olan-olmayan) gibi ayrımlara tabi tutulmaktadır”

 

TALEPLERE ÇÖZÜM GETİRMEKTEDİR

Açıklamalarına devam eden Öztürk, “Öte yandan şehit yakınları ile gazi ve gazi yakınları için birtakım iyileştirmeler dışında, manevi tatmin sağlayacak düzenleme sayısı yetersiz ve bekleneni karşılamamaktadır. Bu gerçekler ışığında; Milliyetçi Hareket Partisi Seçim Beyannamesi´nde; şehit, gazi ve yakınlarının haklı taleplerinin yasalaşması hususunda vaatlerini kamuoyuna açıklamıştır. TBMM´ye vermiş olduğum kanun teklifleri; bu vaatleri kapsarken, güncel sorun ve taleplere de çözüm getirmektedir” dedi.

 

ŞEHİT, GAZİ VE YAKINLARINA MAAŞ ARTIŞI

TBMM´ye verdiği kanun tekliflerinin içeriği hakkında bilgi de veren Öztürk; “Kanun tekliflerimden biri 13 madde olup, şehit, gazi ve yakınlarımızın uzun yıllardır beklediği, talep ettiği yeni haklar getirmektedir. Bunlar arasında; Şehit, gazi ve yakınlarına bağlanan maaş tutarının artırılması, Maluliyet aylığı bağlanan gazilerimize sonraki çalışma süreçlerinde 3600 günde emeklilik imkânı tanınması, çalışmaları durumunda vazife malullüğü aylıklarının kesilmemesi,  Terör olayları nedeniyle şehit olan erlerin hak sahiplerine bağlanan aylıklarının artırılması”

 

ÖTV ÖDEMEKSİZİN BİR ARAÇ ALMA HAKKI

Gazi ve malullük hakkı kazananların eşi, çocukları ve anne babaları olmak üzere, talepleri doğrultusunda kamuda birden fazla istihdam hakkı, yine aynı şekilde er ve erbaşlarımıza istihdam hakkı, Şehit ve gazilerimizin ilk ve orta öğretim ile yükseköğretimde okuyan çocuklarına yapılan ödemelerin 2 kat artırılması, Şehit yakınları ve gazilerimize ödenen nakdi tazminat tutarlarında 2 kat artış, Malul gazilerimize ÖTV ödemeksizin bir araç alma hakkı, Şehit ve gaziler ile yakınlarına (eş, çocuk, ana, baba) herhangi bir sınırlama olmaksızın kamu ve özel sağlık kurumlarından herhangi bir sınırlama ve ücrete tabi olmaksızın yararlanma hakkı, Harp veya vazife malulü sayılanların yüksek öğrenim çağındaki çocuklarına ücretsiz yükseköğrenim hakkı tanınmakta olduğunu belirtti.

 

 

ŞEREF AYLIĞI MAAŞLARINDAKİ EŞİTSİZLİK KALKIYOR

MHP´li Öztürk; 1005 sayılı yasayla İstiklal Madalyası bulunanlara verilen Şeref Aylığının büyük mağduriyet ve ayrıcalık yarattığını dile getirerek, mevcut şeref aylığı uygulamasını düzenleyen diğer kanun teklifinin yasalaşmasıyla mevcut eşitsizliğin ortadan kalkacağını savundu. Öztürk; “Şeref aylığı adı altında verilen maaş, devletin gazilerini onurlandırdığı ve sahiplendiğini gösteren sembolik bir anlam da ifade etmektedir. Bu aylığın şöyle veya böyle gerekçelerle rakamını değiştirerek, arada eşitsizlik yaratmak, bu aylığın adını da şaibeye itmektedir. Şeref aylığı sabit bir rakam olarak, tüm gazilerimize eşit şekilde ödenmelidir. Bu eşitsizliği kaldırmak adına vermiş olduğum kanun teklifim ile gazilerimiz arasındaki farklılık ortadan kaldırılarak, tüm gazilerimize 30 günlük net asgarî ücret tutarında ‘Şeref aylığı´ ödenmesi sağlanacaktır. Diğer yandan Kanun teklifimiz ile Devlet Övünç Madalyası sahiplerine de şeref aylığı bağlanması öngörülmektedir.” diyerek, gazi ve gazi yakını ile şehit yakınlarının isteyen ve talep eden konumundan çıkarılarak, hakları ve hak ettikleri hizmetlerin ayaklarına götürülmesi gerektiğini belirtti.

 

TERÖRLE MÜCADELE EDENLERE DEĞER VERİLDİĞİNİ HİSETTİRELİM

Terörle mücadelede moral ve motivasyonun çok önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Öztürk; “Ülkemiz açısından yaşadığımız şu sancılı günlerde, şehit ve gazilerimiz ile yakınlarına ve terörle mücadele etmekte olan çalışanlarımıza gerçek anlamda değer verildiğini hissettirecek kanun tekliflerimin TBMM´de biran önce gündeme alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesini şehitlerimiz ve gazilerimiz ile yakınları adına beklemekteyim” dedi. Haber: Kenan Kuzucu


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024