Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 24.07.2017 16:54:27
Şampiyon Taklacı Güvercinler

Şampiyon Taklacı Güvercinler

Tüm Kanatlı Kümes Hayvanları Federasyonu üyeleri, gözleri gibi baktıkları güvercinleri oluşturdukları hakem heyetleriyle yeteneklerine göre puanlayarak her sene ulusal çapta bir şampiyon güvercin belirliyorlar.

Oyun kuşları ülke genelinde özellikle kırsal alanlarda geçmiş dönemlerdeki kadar olmasa da hala büyük merak alanı oluşturuyor. Türkiye´nin hemen hemen her noktasında kuş yetiştiricileri güvercin besliyor. Vatandaşlar, renk ve özelliklerine göre sınıflara ayırdıkları güvercinlere gün içerisinde kümeslerde ayrı ayrı bakım uyguluyorlar ve günün belli bölümlerinde uçuruyorlar. Kuş meraklıları için ise güvercinlerin uçum özellikleri ayrı bir ilgi alanı takla atması, uçmaya kalkışı ve tekrar güvercin alanına dönüş tarzı bunların hepsi kuşun yetenekleri arasında gösteriliyor. Türkiye Tüm Kanatlı Kümes Hayvanları Federasyonu bünyesinde her sene bu yeteneklere dair yarışma düzenleniyor.

Kırıkkale´nin Keskin ilçesine yarışma bünyesinde kuş puanlamak üzere gelen Türkiye Tüm Kanatlı Kümes Hayvanları Federasyonu üyelerinden ve aynı düzenlenen yarışmanın hakem heyetindeki Erol Başkan, yarışmayı şöyle anlatıyor: 

'Yarışmamız, oyun kuşu, güvercinler kategorisinde puanlama yani günün performansını değerlendirme şeklinde yürüyor. Güvercin sevenler bu konuyu daha iyi bilir ama bilmeyenler için kısaca özetlersek kişinin beslediği güvercinin uçurulması, uçum süresi içerisinde istenilen özelliklerin puanlanması şeklinde sonuçlanıyor. Bu Türkiye çapında bir yarışma, Ağrı´dan İstanbul´a, Antalya´dan Hatay´a birçok bölgede, bugünde gördüğünüz gibi KeskinKırıkkale´deyiz, Ankara ve İzmir gibi Kütahya gibi değişik bölgelerde kuşseverlerin kuşlarına giderek yerlerinde puanlama yapıyoruz.'

'Şehirlerde alanlar istiyoruz'

Müstakil yapıların gün geçtikçe şehirlerde azalmasının kuşçuluğun şehirlerden silinmeye başlamasına sebep olduğunu belirten Tüm Kanatlı Kümes Hayvanları Federasyonu Başkanı Aydın Ataman, bu konuda kendilerine bu hobi için alanlar tahsis edilmesini talep etti. Ataman, '2004´ten itibaren yürütülen kentsel dönüşümle birlikte binaların artışı ile gecekondu olarak tabir ettiğimiz kuşları uçurmaya imkan veren alanlar yıkıldı. Yıkımlar sonucunda çoğu arkadaşımız bırakmak zorunda kaldı. Tabii insanlara bir bahçe gerekiyor, bahçe olmadan bu kuş merakı üzerine bir şey yapılması olanaksız. Çatılar, balkonlar, teraslar bizim için elverişsiz ortamlar. Belediyelerden güvercin sever arkadaşlara yer temin edilmesi ve bu insanları bir arada tutacak yerlerin hazırlanmasını istiyoruz, bunun dışında bir isteğimiz yok. Çünkü biz binlerce kişiyiz, küçük bir ilçe olan Keskin´de bile nereden bakarsanız 500´e yakın kuş besleyen meraklı arkadaşlarımız var, Kırıkkaledesen binlerce, Ankara desen binlerce. Bu insanlar kuş uçurmadıkları zaman stres atamıyor, bir merak ve bu meraktan vazgeçmekte kolay değil ama mecbur kaldığından kuş besleyemiyor. Belediyeler bize böyle bir imkan sunarsa bir mekan ayarlayıp bütün arkadaşların burada toplanması sağlanırsa büyük bir hizmet yapılmış olur' şeklinde konuştu. 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024