Saman fiyatları düşük

Bir çok çiftçi, para etmediği gerekçesiyle samanını tarlada bıraktı. çiftçiler, bu yıl bahar yağışlarının iyi geçmesi nedeniyle hububat rekoltesinin beklenenden yüksek gerçekleştiğini söylediler. Buna bağlı olarak saman temininde bu yıl sıkıntı yaşanmadığını ifade eden çiftçiler ve saman satıcıları, 'Hububat tarlarında verim oldukça iyiydi. Ürün iyi olunca sapı da iyi oldu. Saman, tabir yerindeyse doldu taştı. Hayvan üreticisi şimdiden ihtiyacını karşıladı' dedi.

Geçen yıl pahalıydı

Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı, ilk kez saman ithal edildiğini hatırlatan saman satıcıları, şunları kaydetti: 'Geçen yıl samanın kilogramı 80 kuruşları gördü. Buğdayının kilogramı 50 kuruşa satılırken, sapından yapılan samanın fiyatı 80 kuruştu. Geçmiş yıllarda üretici tarafından depolanan eski samanlar bile iyi paraya satıldı. Saman bulamayan besiciler, hasadı yapılan mısırın saplarını tarlalardan toplayarak hayvanlarına yedirmişti.

Hasat bereketli geçti

Bu yıl ise hasadın bereketli geçmesi nedeniyle, sadece bölgemizde değil ülke genelinde saman bolluğu yaşanıyor. Her yer saman dolu. Kilogramı 20 kuruşa kadar düştü. Bazı çiftçiler, geçen seneki sıkıntıyı gördükleri için tarlalarındaki sapları saman yaptırarak istiflediler. Samanın para etmediğini düşünerek sapları tarlada bırakan çiftçilerin sayısı da az değil. Fakat bu durum anız yangını riskini beraberinde getiriyor. Anız yakmak hem çok zararlı hem de yasak.'