GÜNCEL 13.01.2020 15:31:16
Saklı kalmış kültürlerimiz gün yüzüne çıkıyor

Saklı kalmış kültürlerimiz gün yüzüne çıkıyor

Saklı kalmış kültürlerimiz gün yüzüne çıkıyor

Saklı kalmış kültürlerimiz gün yüzüne çıkıyor

 

Saklı ve keşfedilmemiş değerleri ile bugüne kadar turizm açısından dikkat çekmeyen Kırıkkale, özellikle bu yıl turizm ve kültür değerlerinin gün yüzüne çıkarılmaya başlaması ve tanıtılmasıyla adını duyurmaya başladı. Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı´nın eserlerinden 179´unun ilimize kazandırılmasıyla başlayan ivme, sulu mağara, yamaç paraşütü derken artarak devam ediyor.

 

AHILI TEPESİNDE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Demiröz, “Sayın Valimiz Yunus Sezer´in talimatları doğrultusunda Ahılı Tepesi´nde yaptığım inceleme sonucunda burada yamaç paraşütü yapılabileceği düşüncesiyle yamaç paraşütü yapan iki arkadaşıma (Ali Demir – Harun Akman) 9 Temmuz 2019 tarihinde deneme uçuşu yaptırıldı. Pilotların hazırladığı rapor doğrultusunda bu alanda yamaç paraşütü yapılabilmesi için THK´na yazılı olarak müracaat ettik. THK uzmanları Ahılı Tepesi´nde gerekli ölçüm ve incelemeleri yaparak bu bölgeyi Yamaç Paraşütü yapılabilecek alan olarak tescillediler´´ diye konuştu.

 

Ahiler Kalkınma Ajansı´nın Ağustos ayında başlayan fizibilite proje çağrısına Eylül ayında, ‘Ahılı Tepesi´ yamaç paraşütü, rekreasyon ve kamp alanı´ için müracaatta bulunduklarını belirten Demiröz, ‘´Projemiz Ekim ayı değerlendirmesinde kabul edildi. Aralık ayında da sözleşme imzaladık. Ocak ayı içinde ihalesini yapıp çalışmalara başlayacağız” dedi.

 

KÜTÜPHANEYE GİTMEYEN KALMASIN

Ahiler Kalkınma Ajansı´nın mali destek projesi için, ´Kütüphaneye Gitmeyen Kalmasın´ projesi sunduklarını kaydeden Demiröz, “Bu projemiz kabul edildiğinde Türkiye´ye örnek olacak bir çalışmayı başlatmış olacağız´´ dedi.

 

SULU MAĞARA´NIN RESTORASYONU TAMAMLANDI

Keskin ilçe merkezinde bulunan Sulu Mağara´nın restorasyonu için yer tesliminin 13 Haziran 2019 tarihinde yapıldığını söyleyen Demiröz, “Sayın Valimiz Yunus Sezer´in girişimleri sonucu Bakanlığımızın desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasının her aşaması hem tarafımızdan hem de Ankara Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü teknik ekibince yakından takip edilmiş, hızlı ve başarılı bir şekilde çalışmaların tamamlanması sağlanmıştır´ diye konuştu.

 

ELMALI KÖYÜ ÜLKEMİZ İÇİN ÖNEMLİ

Delice ilçesi Elmalı köyü sınırları içinde bulunan ve 2016 yılında kurtarma kazısı yapılan mozaikler için kazı çalışması başlatılması için gerekli hazırlıkların yapıldığını, bu mozaiklerde Marsyas´ın ilk kez cezalandırılmamış, onurlandırılmış şekilde resmedilmesinin önemine vurgu yapan Demiröz, ‘Bu durum Delice Elmalı mozaiğini dünyadaki diğer mozaiklerden farklı kılmakta, ünik eser olma özelliği kazandırmaktadır. Bu nedenle Delice Elmalı´daki kazı çalışmalarının başlatılması hem İlimiz için hem de Ülkemiz için önemli bir turizm değeri taşımaktadır´´ dedi.

 

4 BİN YILLIK CAM ŞİŞE

Çeşnigir köprüsünün hemen üstünde bulunan ve Japon bilim insanları tarafından 2009 yılından bu yana kazı çalışmaları devam eden Büklükale´de dünyanın en eski cam şişesinin 2010 yılında bulunduğunu ve bunun önemine vurgu yapan Demiröz, ‘´İlimizin birçok değerinin saklı ve keşfedilmemiş olduğunu düşüyorum. Zaman içinde nice önemli kültür turizm varlıklarımızın ortaya çıkacağını tahmin ediyorum´´ diye konuştu. Haber: Ayşe Soysal


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024