Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 30.04.2020 15:48:02
SAHTE HESAPLARA KARŞI MHP´DEN KANUN TEKLİFİ

SAHTE HESAPLARA KARŞI MHP´DEN KANUN TEKLİFİ

SAHTE HESAPLARA KARŞI MHP´DEN KANUN TEKLİFİ

SAHTE HESAPLARA KARŞI MHP´DEN KANUN TEKLİFİ

 

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk; son yıllarda sosyal medya platformlarında her geçen gün artan sahte (fake) hesapların engellenmesine yönelik TBMM başkanlığına kanun teklifi verdi.

 

ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR

Kanun teklifi hakkında TBMM´de bir açıklama yapan MHP´li Öztürk; “Milliyetçi Hareket Partisi öteden bu yana şeffaflığı, hesap verilebilirliği savuna gelmiş ve politikalarında bu inancını ön planda tutmuştur. Son zamanlarda sosyal yaşamımızda en fazla şikâyet edilen, mağduriyet yaşanan olaylara bakıldığında, sosyal paylaşım platformlarındaki sahte hesaplar ile e-posta hesaplarında oluşturulan sahte hesaplar ve gruplar olduğu görülmektedir. Öte yandan biz milletvekillerine de bu sahte hesapların yarattığı mağduriyetler hakkında çok sayıda şikâyet gelmektedir”

 

TERÖR GRUPLARI SAHTE HESAPLARIN ARKASINA GİZLENEREK FİNK ATIYOR

Sosyal medyadaki sahte hesapların ülke güvenliğini tehdit eder hale gelmeden engellenmesini isteyen milletvekili Öztürk açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Sosyal medyada sahte hesap kullanıcıları; ‘kimseye yakalanmam, görünmem´ mantığı ile hareket ederek, çoğu zaman haksız kazanç, dolandırıcılık, terör faaliyeti, algı operasyonu yürütmektedir. Bu tip sahte hesaplar; devlet ve hükümet aleyhine yalan yanlış eleştirel yazılar yazıp, görüntü- video paylaşımları yapabilmekte, yanı sıra gerçek kimliklerini, fotoğraflarını, kısacası kişisel bilgilerini saklayıp diğer insanlara zarar verebilmektedirler. Siyasal aktörlerin, kamu yöneticilerinin, sanatçı, sporcu gibi pek çok kesim üzerinden yürütülen ve genellikle çarpıtılmış içerikle, anonim veya çok takipçili sahte hesaplarla algı oluşturulmaya çalışılmakta ve bu olumsuz sürece hukuk sistemimiz de yetişememektedir.” diyerek, konu hakkında biran önce adım atılması gerektiğini savundu.

 

TÜRKİYE SAHTE HABER´DE BİRİNCİ

Açıklamasında özellikle sosyal medya platformlarında dolaşan yalan haberler ve sahte hesaplar yüzünden bir çok internet kullanıcısının mağduriyet yaşadığına da değinen milletvekili Öztürk; “Korona virüs ile mücadele ettiğimiz şu dönemde dâhi durum değişmemiş, sahte hesaplar üzerinden yapılan algı yaratmaya yönelik korku salıcı haberler yüzünden zaman zaman toplumda endişeler yükselmiştir. Bu bağlamda, tüm sosyal medya mecraları için 2018´de yapılan genel bir araştırma sonucuna göre Türkiye; “Sahte habere en çok maruz kalan ülkeler” kategorisinde %49 ile ilk sırada yer almaktadır. Sosyal medya platformu Facebook´tan yapılan açıklamada; 2018´in ilk üç ayında dünya genelinde 1,2 milyar sahte hesap silinirken, 2019´un aynı döneminde 2,2 milyar sahte hesap silindiği belirtilmiştir. Tüm dünyanın sahte hesaplarla başı ağrımaktadır.” dedi.

 

KANUN TEKLİFİ İLE SOSYAL MEDYA HESABI TC KİMLİK NUMARASI İLE ALINACAK

TBMM Başkanlığı´na sunduğu kanun teklifinin içeriğine de değinen MHP´li Öztürk; “Türkiye´den günlük erişimi beşyüz binden fazla olan, yurt içi veya yurt dışı merkezli sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye´de temsilcilik açma ve temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmekte, sunmuş oldukları hizmetten yararlanmak isteyenlerden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası isteme zorunluluğu getirilerek Türkiye´de sahte hesap açılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan kimlik numaralarının Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunması öngörülürken, yaptırımlara uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına ağır idari para cezaları uygulanması da teklifimizde yer almaktadır” dedi.   Haber: Kenan Kuzucu


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024