GÜNLÜK YAŞAM İÇİN KAS VE EKLEMLERİNİZİ KULLANIN

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Müdür Ağırtaş, fiziksel aktivite, günlük yaşam içerisinde kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlandığını söyledi. Ağırtaş, “Düzenli fiziksel aktivite; yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler hastalık, diyabet, meme ve kolon kanseri ve depresyon riskini azaltmaktadır. Fiziksel aktivite yetersizliği en çok yüksek gelirli ülkelerde görülmektedir fakat bazı orta gelirli ülkelerde de özellikle kadınlar arasında çok yüksek seviyeler görülmektedir. Fiziksel aktivite ile koroner kalp hastalığı, inme ve diyabet riskinin azaltılması arasında direkt bir ilişki vardır”

Pitbull cinsi köpeklerin özellikleri nelerdir? Pitbull cinsi köpeklerin özellikleri nelerdir?

 

ÖLÜM RİSKİ ARTTI  

DSÖ´nün 2008 yılı raporunda dünya genelinde 15 yaş ve üzeri yetişkinlerin yüzde 31´nin yeterince hareketli olmadığı belirtildiğini dile getiren Müdür Ağırtaş, “Sağlık Bakanlığı tarafından 2011´de yapılan “Kronik Hastalıklar Risk Faktörleri Araştırması”na göre ise Türkiye genelinde kadınların %87´si, erkeklerin ise %77´sinin yeterli ölçüde fiziksel aktivite yapmadığı belirlenmiştir. Bu durum hareketsiz yaşam tarzının ülkemiz için ciddi boyutlarda olduğunu ortaya koymaktadır. Yeterli düzeyde fiziksel aktivite yapmayan bireylerin, haftada 4-5 gün ve günde 30 dakika hafif veya orta düzeyde fiziksel aktivite yapan bireylere göre ölüm riskinin yüzde 20-30 arasında arttığı bildirilmiştir”

 

Ağırtaş, “Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin yüzde 6´sı). Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır”

 

KİLO ALIMINI ÖNLER 

“Fiziksel aktivitenin sağlığımız üzerine etkileri temelde şu başlıklar halinde incelenebilir: Bedensel sağlığımız üzerine olan etkileri. Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması. Vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması. Yorgunluğun azaltılması. Kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. Solunum kapasitesinde artış meydana gelir. Düzenli aktivite yapan bireyler sigara bağımlılığından kurtulma konusunda inaktif bireylerden daha başarılıdırlar. Düzenli fiziksel aktivite insülin aktivitesinin kontrolünü sağlayarak şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur. Vücudun su, tuz, mineral kullanımının dengelenmesine yardımcı olur. Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler. Ruhsal ve sosyal sağlığımız üzerine olan etkileri, Sağlıklı kas, kemik ve eklem yapısı üzerine olumlu etkileri nedeniyle vücut düzgünlüğü ve farkındalığını geliştirerek bedeni ile barışık, özgüvenli bireyler yaratır, Olumlu düşünebilme ve stresle başa çıkabilme yeteneğini geliştirir, Kendini iyi hissetme ve mutluluk oluşturur” dedi. Haber: Çağlar Atmaca