ANTİBİYOTİK FARKINDALIK HAFTASI

Kırıkkale’de haşereler ilaçlanıyor Kırıkkale’de haşereler ilaçlanıyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘16-22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artan ve yaygınlaşan antibiyotik direnci tedavisi zor hatta imkansız enfeksiyonlara neden olmakta ve insan sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşmaktadır. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının engellenmesini hedefleyen 16-22 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftasının amacı doğru antibiyotik kullanımının önemi ve doğru olmayan antibiyotik kullanımının doğuracağı sonuçlar konusuna dikkat çekmektir”

 

ANTİBİYOTİKLERİN ALTIN ÇAĞI SONA ERDİ

“AIexander Fleming tarafından 1928´de keşfedilen ve 1940 yılında kullanıma giren Penisilin ve sonrasında ardı ardına keşfedilen antibiyotiklerin “her derde deva” inancıyla bilinçsizce ve aşırı kullanımı, mikroorganizmaların antibiyotiklere direnç geliştirmesine neden olmuştur. Her yeni antibiyotiğin kullanıma girmesi ile mikroorganizmalar yeni direnç mekanizmaları geliştirmiş ve tedavi edilemeyen enfeksiyonlar nedeni ile antibiyotik öncesi çağa dönülmesi gibi bir durumla karşı karşıya kalınmıştır”

 

İLAÇ TÜKETİMİNDE İLK SIRADA

“En sık tüketilen ilaçlar içinde antibiyotik tüketimi gelişmiş ülkelerde daha alt sıralarda iken ne yazık ki ülkemizde kullanım ve harcanan para bazında ikinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda antibiyotiklerin doğru kullanılması için yürütülen faaliyetler sonucunda antibiyotik tüketiminde bir miktar azalma olsa da, hem antibiyotik tüketimi hem de antimikrobiyal direnç açısından istenilen seviyelere erişilememiştir. Bu nedenle yürütülmekte olan eğitici ve farkındalıkla ilgili faaliyetlere ek olarak antibiyotiklerin doğru kullanılması ve enfeksiyon kontrol önlemleri bir arada ele alınmalıdır”

 

YÜZDE 30´DAN FAZLASI GEREKSİZDİR

“Yapılan çeşitli çalışmalar antibiyotiklerin %30-40´ının yanlış veya gereksiz yere kullanıldığını göstermektedir. Antibiyotiklerin en fazla yanlış kullanıldığı alanlardan biri solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Dünya genelinde antibiyotiklerin %75´i akut solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılmakta, bu enfeksiyonlarının %70´i viral etkenlere bağlı olmasına rağmen hastaların yarısından fazlasında gereksiz antibiyotik kullanıldığı görülmektedir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin etkisi yoktur”

 

YANLIŞ VE GEREKSİZ KULLANMAK 

“Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Enfeksiyonlarda etkenlerin sadece bakteriler olmayacağı, her bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik kullanmak gerekmeyeceği, tedavi edilmesi gereken bakteriyel bir enfeksiyon olsa bile her antibiyotiğin kullanılamayacağı, bazı antibiyotiklerin kullanımından uzak durulması gerektiği bilinmeli ve hekim önerisi olmadan asla antibiyotik kullanılmamalıdır”

 

SAĞLIK İÇİN “GİZLİ TEHDİT” 

“Antibiyotiklerin doğru olmayan ve aşırı kullanımı sonucunda birçok mikroorganizmanın geliştirdiği “çoklu antibiyotik direnci” daha karmaşık ve ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun en güzel örneği, çoklu ilaç direnci gösteren ve tedavi edilmesi imkansız hale gelen Tüberkülozun Dünya´nın birçok bölgesinde artarak yayılmasıdır. Gizli tehdit olarak adlandırılan sorun DSÖ başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun öncelikli gündemi haline gelmiştir”

 

ÖLÜM RİSKİ ARTMAKTADIR

“Günümüzde halen dünya genelindeki ölümlerin %25´i enfeksiyonlara bağlıdır. Küresel olarak ciddi önlemler alınmadığı takdirde 2050 yılına gelindiğinde, yılda 10 milyondan fazla kişinin dirençli enfeksiyonlar nedeni ile hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Direnç gelişimi, bu oranın artması tehlikesini beraberinde getirmekte ve artık küresel bir sağlık sorunu olarak ele alınmaktadır. Direnç arttıkça tedavisi zor enfeksiyonların artması, toplumda enfeksiyon hastalıklarının daha uzun sürmesi, yayılması, salgınların sıklaşması ve ölüm riskinin artması söz konusudur” dedi. Haber: Ahmet Ünal