GÜNCEL 25.12.2017 17:23:53
Sadık mükellefe indirim

Sadık mükellefe indirim

Maliye Bakanlığınca 1 Ocak´tan itibaren vergiye uyumlu mükelleflere yüzde 5´lik vergi indirimi uygulanacak. Kırıkkale´de de uygulanacak olan çalışma kapsamında mükellefler bu haberi son derece olumlu şekilde karşıladı.

BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Masis Yontan, Maliye Bakanlığınca vergiye uyumlu mükelleflere uygulanacak yüzde 5´lik vergi indirimini, vergi tahsilatının hızlandırılması ve insanların vergi ödemesini teşvik etmesi anlamında olumlu bulduklarını, bu oranın yüzde 10´a çıkarılmasının daha çok fayda sağlayacağını bildirdi.  Yeni yıldan itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlarla kurumlar vergisi mükelleflerinden vergisini düzenli ödeyenlerin yıllık beyannameleri üzerinden hesaplanan vergilerinin yüzde 5´i indirilecek.

 

İADE EDİLEMEYECEK

Hesaplanan indirim tutarı, 1 milyon liradan fazla olamayacak. İndirilecek tutarın, ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir yıl içinde, mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek. Bu süre içinde hesaba geçirilemeyen tutarlar ret ve iade edilemeyecek. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içindeki oranı dikkate alınarak hesaplanan gelir vergisine göre tespit edilecek.

 

KATKI SAĞLAYACAK

TÜRMOB Genel Başkanı Yontan, vergi ödemenin bir kültür meselesi olduğunu söyledi. Verginin topluma eğitim, sağlık, ulaştırma, çevre, kültür ve rahat emeklilik şeklinde geri dönüşünün olduğu ülkelerde gönüllülük ve uyumun yükseldiğine işaret eden Yontan, Türkiye´de ise vergi kültürünün istenilen düzeyde olmadığını belirtti. Yontan, bunda yüksek vergi oranlarının etkisinin bulunduğunu dile getirdi.

 

YÜZDE 5´LİK DİLİMİN ÖNEMİ

Gelecek yıldan itibaren vergiye uyumlu mükelleflere uygulanacak yüzde 5´lik vergi indirimini olumlu bulduklarını vurgulayan Yontan, şunları kaydetti: 'Yüzde 5´lik vergi indirimini, vergi tahsilatının hızlandırılması ve insanların vergi ödemesini teşvik etmesi anlamında olumlu buluyoruz. Hatta bu oranı yüzde 10´a çıkarmak daha çok fayda sağlayacaktır ancak burada bazı sıkıntılar var. Bu indirimin uygulanmasında vergisini zamanında ödemiş olma şartı aranıyor. Maliyenin bunu yumuşatması lazım. Bir işletme, yıl içinde maddi sıkıntıya girip, vergisinin bir taksitini zamanında ödememiş olabilir ama aynı yıl içinde gecikmeli de olsa bunu ödüyorsa söz konusu indirimden yararlanabilmeli. Burada bir esneklik payı göz önüne alınmalı. Vergilerin zamanında ödenmesi esas olmakla birlikte buna istisna tanımak lazım.'

 

VERGİ İNDİRİMİNDEN FAYDALANABİLME ŞARTLARI

Asgari ücretle çalışanların yaşam seviyesini yükseltmek için de bu ücretin vergi dışında bırakılması gerektiğini savunan Yontan, 'Gelir arttıkça vergi artmalı ancak ilk dilim yüzde 15 yerine yüzde 10´dan başlamalı.' diye konuştu. Söz konusu düzenlemeden faydalanabilmek için, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması gerekecek. Bu sürede mükelleflerin haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, resen veya idarece yapılmış bir tarhiyat ile indirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarihte vergi aslı bin liranın üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması şartı aranacak.

 

Haber Merkezi


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024