SADECE YAŞLILIK HASTALIĞI DEĞİL

Müdür Uzun, en bilinen belirtileri ‘hareketlerin yavaşlaması ve titreme´ olan Parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısı, tüm dünyada 10 milyon olarak tahmin edildiğini söyleyerek, “Türkiye´de ise bu rakam 100-130 bin arasında. Her yıl 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konulan Türkiye´de, 2030 yılında hasta sayısının iki katına çıkması bekleniyor.   Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısı tedavi görüyor”

                                         

80 YAŞ ÜZERİNDE YÜZDE 5´E ÇIKIYOR

“Bunun en önemli nedeni, hastalığın bazı hastalarda geç tanınması yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığı görülmektedir. Parkinson hastalığının 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5´e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20´li ve 30´lu yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın bu yaşlarda görülme oranı ise yüzde 5-10 civarındadır”

 

HAREKET HASTALIĞIN İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIYOR

“Parkinson hastalığında erken teşhis, egzersiz ve düzenli ilaç kullanımının çok büyük önem taşımaktadır. Hastaların her şeye rağmen hareketten vazgeçmemeleri ilaç kullanımı kadar etkili olmaktadır. Hasta ve hasta yakınlarının Parkinsonla ilgili bilinçlenmeleri oldukça önemli avantajlar oluşturmaktadır. Mevcut durumda, Parkinson hastalığının en bilinen tedavisi ilaçtır. İlaçların aksatılmadan kullanılması çok büyük önem taşımaktadır”

 

Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor Kırıkkale’de acılı anne 15 yaşındaki kızını arıyor

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

“İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda, beyin pili takılması ve yakma gibi cerrahi müdahaleler yapılmakta hali hazırda deneysel olarak sürdürülen kök hücre, hücre nakli, gen tedavileri ve aşı gibi çalışmalar geleceğe dair umutları artırmaktadır. Hastalarımıza çok önemli bir uyarımız da hareket etmeleri konusunda; Araştırmalar, hareket etmenin, düzenli egzersiz yapmanın, hastalığın ilerlemesini yavaşlatan en önemli unsurlar olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.