Önemli gelişme
Açıklanan son sanayi verileri Türkiye sanayicisinin ne 17 Aralık operasyonlarını ne de Amerikan Merkez Bankası`nın (FED) tahvil alım programında aldığı kararları dinlemeyerek üretim artışını ocak ayında da devam ettirdiğini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TUIK) açıkladığı Sanayi Üretim Endeksi`ne göre bu yılın ilk ayında, geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretiminin yüzde 7,2 arttığı anlaşılıyor. Ayrıca mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de yüzde 6,6 artarak, üretim artışının 2013 yıl ortasından bu yana hız kesmediği görülüyor. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ise özellikle yatırım malları üretiminin çok daha hızlı arttığı görülüyor. Geçen yılın ocak ayına göre sermaye yatırımı yüzde 7,3 artarken yatırım hamlesini tamamlayacak alt sektör olarak makine ekipmanları kurulumu ve onarımı sektörü de yüzde 26,8 büyüme sağladı. Sanayi üretiminde dikkat çeken bir diğer alt sektör ise otomotiv oldu.

Bilgi verildi
Otomotiv sektörü genel sanayi üretiminde hızlı artışa rağmen yüzde -5,3 oranında daraldı. Bu tablo otomotiv sektörünün Şubat ayındaki yüzde 30`a varan daralmasının genel sanayi üretiminden ayrıştığını gösteriyor. Sanayi üretimi özellikle 2013 yılının ikinci yarısında artış hızına girmiş ve geçen yılın büyüme beklentisini yüzde 4,0`lerde tutmayı başarmıştı. Geçen yılın ilk yarısında sadece yüzde 2,6 oranında artan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yılın ikinci yarısında yeni bir büyüme ivmesi yakalayarak ikinci yarıda yüzde 4,3 büyüme sağlamıştı.

Sanayi rakamları
Bu sayede 2013 yılında sanayi üretimi yüzde 3,4 büyüme sağlayarak 2014 için umut vermişti. 17 Aralık operasyonu ve FED operasyonuna rağmen belirsizlik ve karamsarlık göstermeyen sanayicilerin özellikle yatırım mallarındaki hızlı büyümesi ayrı bir dikkat çeken nokta. Yeni yıla yüzde 6,6 üretim artışı ve yüzde 7,30 yatırım artışı ile girilmesi operasyonların ekonomik etkisinin beklentilerin çok altında kaldığını da göstermiş oldu.

Veriler hedefleri doğruladı
TUİK?tarafından açıklanan Ocak ayı sanayi üretim endeksi verilerini değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Açıklanan yılın ilk sanayi üretim verileri, ülke sanayinin hız kesmeden yoluna devam ettiğini göstermektedir' dedi. Bakan Fikri Işık, Ocak ayı ihracat verileri de dikkate alındığında ekonominin öngördükleri doğrultuda büyüdüğünü gösterdiğini de sözlerine ekledi.