VATANDAŞ ULAŞIMDAN YAKINDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, ilçe ve köy ziyaretlerinde vatandaşların ilettiği sorunlara çözüm bulmak amacı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne (TBMM) soru önergesi sundu. Önal, TBMM´ne sunduğu soru önergelerinin İç işleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplanmasını isterken, şu açıklamaları yaptı, “Kesin İlçemize bağlı Kurşunkaya Köyüne gerçekleştirdiğimiz ziyaret sırasında 2023 hedefi olan 21. Yüzyıl Türkiye´sine yakışmayan manzaralarla karşılaştık. Köyde yaşayan vatandaşlarımız seçimden seçime kendilerine vaatler verildiğini seçimler bittikten hemen sonra unutulduklarını dile getirdiler. En doğal yaşama hakkı olan su, temizlik ve ulaşım haklarının dahi dikkate alınmadığından yakındılar” ifadelerini kullandı.

 

CAMİ AVLUSUNUN BAKIMSIZLIĞI

Önal, “Cami avlusunun bakımsızlığı,  suların sık sık kesilmesi nedeniyle temizlik hizmetlerinin yapılaması, çöp konusunda belediyenin hizmette yetersiz kalması nedeniyle yaşamın kendileri açısından zorlaştığını bunlara rağmen kendilerine yardımcı olacak bir makam bulamadıklarını dile getirdiler.  Muhalefet Milletvekili olarak vatandaşların sorunlarını çözüm bulmak amacı ile TBMM Meclisine su ve kanalizasyon ile ilgili yaşanan sıkıntıları dile getiren ve İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından cevaplanmasını istediğim Soru Önergem ekte yer almaktadır”

 

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Önal çevre kirliliği ile ilgili verdiği soru önergesi şu şekilde, “ Günümüzün en büyük felaketlerinden biride çevre kirliliğidir. Yapılan araştırmalar çevre kirliliğinin tüm savaşlardan, açlıktan ve doğal afetlerden daha fazla ölüme neden olduğunu ortaya koymaktadır.  Evsel, endüstriyel atıkların arıtmak, atık sular arıtarak akarsulara bırakmak, yeterli kanalizasyon sistemlerinin kurmak toprak ve su kirliliğini önleyecek yöntemlerin başında gelmektedir. 19. yüzyılın sonlarına kadar arıtılmamış pis sular nehirlere, göllere ve denizlere akıtılıyordu. Endüstrileşme ve şehirlerin gelişmesiyle birlikte atık su uzaklaştırma bir zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzde içme suyu alt yapısı kurulurken bu suyun 4/3´ünün pis su olarak geri döneceği dikkate alınarak kanalizasyon ve pis su alt yapısı planlanmalıdır. Alt yapı bir bütün olarak düşünülmelidir. Plansızlık ve bütüncül yaklaşımdan uzak, eksik alt yapı ciddi sorunlar doğuracak çok daha pahalıya patlayacaktır.  Başkentin yanı başında bulunan Kırıkkale´de bazı mahalle ve köylerde kanalizasyon sistemi bulunmamakla birlikte var olan kanalizasyon sisteminin de yetersiz olduğu bilinmektedir.  Bu bağlamda; Kırıkkale´de kanalizasyon bulunmayan mahalle ve köyler hangileridir? Bugüne kadar neden bu köy ve mahallelerin kanalizasyon sorunu giderilmemiştir? 2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılı için Kırıkkale kanalizasyon alt yapısı yatırımları için ayrılan ve kullanılan kaynak miktarı nedir? Bu kaynak hangi projelerde kullanılmıştır? Kırıkkale´de kanalizasyon bulunmayan mahalle ve köylerdeki eksiklik ne zaman tamamlanacaktır? 2018 yılı yatırım programında kaç kanalizasyon projesi bulunmaktadır? Bunlar hangileridir?  Hali hazırda yüzde kaçı tamamlanmıştır?”

 

SAĞLIKLI SU İÇME VE KULLANMA SUYU

Sağlıklı su içme ve kullanma suyu ile ilgili soru önergesinde ise Önal, “Sağlıklı içme ve kullanma suyu temini yerel yönetimlerin öncelikli ve temel görevleri arasındadır. Özellikle yaz aylarında yaşanan su sıkıntısı salgın hastalıklar açısında da önem arz etmektedir.  Temiz, yeterli ve ucuz suya ulaşabilmek temel bir insan hakkıdır, bu konuda gerekli politikalar oluşturulmalı, yatırımlar gerçekleştirilmelidir. Ülkemizde pek çok köy ve yerleşim yerinde hala içme ve kullanma suyu konusunda sorun yaşanması çağımız koşullarında kabul edilebilir bir durum değildir.  Bu bağlamda; 1-Kırıkkale ilinde içme ve kullanma suyu şebekesi bulunmayan mahalle ve köyler hangileridir? Bugüne kadar neden bu köy ve mahallelerin şebeke suyu ihtiyacı karşılanmamıştır? 2-2014, 2015, 2016, 2017 ve 2018 yılı için Kırıkkale genelinde içme ve kullanma suyu konusunda yapılan alt yapı yatırımları ve bu konuda kullanılan bütçe miktarı nedir? İl merkezi ve ilçelere göre dağılımı nedir? 3-Kırıkkale ilinde su şebeke alt yapısı bulunmayan mahalle ve köylerdeki eksiklik ne zaman tamamlanacaktır? 4-2018 yılı yatırım programında içme ve kullanma suyu konusunda kaç proje yer almaktadır? Hangileridir?  Hali hazırda yüzde kaçı tamamlanmıştır. 5-Su şebekesi olan fakat sürekli arızalar nedeniyle kısmi su verilen mahalle ilçe ya da köy var mıdır? Hangileridir? Bu konuda ilgili birimlere 2017-2018 yıllarında kaç şikâyet dilekçesi verilmiş ve başvurusu yapılmıştır?  Sürekli ve yeterli içme, kullanma suyu alamayan ilçe (Keskin) mahalle ve köylerdeki içme suyu şebekesinde iyileştirme çalışması yapılacak mıdır?”