ÖĞRETMENLER BİR ARADA

Bu uygulama ile ilimiz Kırıkkale Lisesi´nde aday öğretmenlik sürecine başlayan aday İngilizce öğretmeni Özge Erkoç ve danışman İngilizce Öğretmeni Funda Gürler Kırıkkale Vali Konağı´nda tecrübe ile buluştu. Kırıkkale Valisi Ali Kolat´ın eşi İlksen Kolat Hanımefendi´nin kabulü ile Kırıkkale Vali Konağı´nda emekli öğretmen, danışman öğretmen ve aday öğretmen buluşması gerçekleşti.

 

Karşılıklı bilgi alışverişinin olduğu, tecrübelerin paylaşıldığı ve önerilerin görüşüldüğü; bir o kadar da küçük anıların yer aldığı keyifli bir buluşmaydı bu. Aynı zamanda Türkiye buluşması olmuştu bu buluşma.

 

İŞTE RÖPORTAJ

FUNDA GÜRLER: Efendim, öncelikle bu nazik kabulünüz için teşekkür ederim. Aday öğretmenim Özge Erkoç´u bu program dahilinde tecrübe ile buluşma faaliyeti için sizinle buluşturmak, sizin engin tecrübelerinizden yararlandırmak istedim. 1991 yılında ilk atamamın yapıldığı Kırıkkale ilinde, 2016 yılında ilk ataması yapılan bir aday öğretmene danışmanlık yapmak da öğretmenlik görevimin bir başka boyutu oldu. Bu sorumluluk da bana, 25 yıllık meslek hayatımda ayrı bir onur verdi. Şimdi de birlikte aday öğretmenimi tanıyalım.

ÖZGE ERKOÇ: Bursa Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliğini geçen yıl (2015) bitirdim. Bu yıl, birinci dönem Süleyman Demirel Anadolu Lisesi´nde ücretli öğretmenlik yaptım. Şubat atamasında tayinim Urfa-Siverek´e çıktı. Bu süreçte, Kırıkkale Lisesi´nde danışman öğretmen Funda Gürler ile 16 haftalık izleme-uygulama ve diğer faaliyetleri birlikte gerçekleştireceğiz. Sonrasında 2 aylık bir hizmet içi eğitim alacağım. Kırıkkaleliyim. Ayrıca bu sürpriz buluşma için Hanımefendi şahsınıza ve Funda Hocama çok teşekkür ederim. Gurur verici bir tecrübe olacak benim için.

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu Kırıkkale Üniversitesi Rektörü TRT’ye Konuk Oldu

FUNDA GÜRLER: Ben yıllarca eğitime katkıda bulunmuş olmanız vesilesiyle bu yeni süreci (aday öğretmen yetiştirme süreci)sizden değerlendirmenizi rica etsem?

İLKSEN KOLAT: Hoş geldiniz. Ben de böyle bir ortamda sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu oldum. Genç öğretmenimize başarılar diliyorum.

FUNDA GÜRLER: Sanırım çok farklı yerlerde görev yaptınız. Bunları, ve varsa sizde bırakmış olduğu izleri öğrenebilir miyiz?

İLKSEN KOLAT: Ben, 5 Eylül 1975´te Ankara´nın Bala ilçesinin bir köyünde sınıf öğretmeni olarak göreve başladım. O tarihten itibaren, 22 yıl eşimin görevi nedeni ile Türkiye´nin değişik il ve ilçelerinde görev yaptım.12 yıl da özel okul çalışmam var.

Öğretmenlik farklı bir meslek. Geri dönüşümü hemen yaşıyorsunuz. Yaptığınız çalışmaların karşılığını hemen alıyorsunuz. Öğrencilerinizin yıllar sonraki başarılarını görmek size büyük mutluluklar yaşatıyor.

FUNDA GÜRLER: Çocuklarımız, gençlerimiz ve aileler üzerine neler söylemek istersiniz?

İLKSEN KOLAT: Çocuklar, Türkiye´nin geleceği. Bu nedenle onların iyi yetişmesi çok önemlidir. Eğitim ailede başlar. Ailede iyi eğitim alan çocuk, okulda da başarılı, hayatta da başarılıdır. Yaşadığımız bu ortamda ailelere eğitim anlamında çok iş düşmektedir.                            Çocuk, hayatta kurallara uymayı ailede öğrenir.

Okul ise öğretim yanında eğitimi de devam ettirmektedir. Öğretmen, öğrencinin idolüdür. Öğretmen de çocuğa örnek olacak şekilde yaşamalıdır. Ülkelerin yaşlandığı şu dönemde dinamik genç nüfusumuzu iyi değerlendirmeliyiz.

FUNDA GÜRLER :  Ben güçlü ve doğru bir gelecek adına her zaman her yerde şunu derim: “Bir öğretmen öğrencilerini evladı gibi gördüğünde ,bir doktor hastalarını annesi babası, kardeşi hatta evladı yerine koyduğunda ,bir inşaat mühendisi yapacağı inşaatları kendisi oturacak gibi düşünüp yaptığında her şey çok farklı olacak; yoluna girecektir. Böylelikle hepimiz kazanırız, toplumumuz kazanır.” Siz de benimle aynı fikirde misiniz efendim?

İLKSEN KOLAT: Bu konuda size tamamen katılıyorum. Birinci sınıfa başlayan bir çocuğu öğretmeni kendi çocuğu gibi görmüyorsa, doktor hastasını birinci derece yakını olarak görmüyorsa, müteahhit yaptığı binayı kendi evi olarak görmüyorsa; kısacası empati kurmuyorsa sonuçta mutlaka yanlışlıklar ve  çarpıklıklar olacaktır.

FUNDA GÜRLER: Son yıllardaki eğitim ve öğretim için düşüncelerinizi alabilir miyiz?

İLKSEN KOLAT: Son yıllarda eğitimde daha iyi noktalara ulaşmak için sürekli yenilikler yapılmaktadır. Eğitim alanında yapılan iyileştirmelerin sonucunu uzun vadede görebiliyoruz. Eğitimde en iyi sonucu almak için öğretmen, okul ve toplum; kısaca herkes üzerine düşen görevi iyi yapmalıdır.

FUNDA GÜRLER: Peki biraz da kendi alanımıza dönersek, İngilizce dili ve öğretimi adına neler demek istersiniz? Bu alanda çalışmalarınız var mı?

İLKSEN KOLAT: Ben, öğretmen okulunda okurken İngilizce dersi yoktu. Ortaokul üçüncü sınıfta iken İngilizce dersi konuldu. Sevdiğim bir dersti. Okulda öğrendiğim İngilizce 30-35 yıl sonra tek başına gittiğim Amerika´da çok işime yaradı. İngilizce, Dünya´nın ortak dili oldu. Hangi ülkeye gitseniz İngilizce ile anlaşabiliyorsunuz. Artık ikinci dil gereklidir.

Türkiye´de dil eğitimindeki en büyük eksiklik öğrenilen dilin kullanılacak ortamının bulunmaması. Bu konuda öğrenci değişimleri ve yurt dışı projelerinin çok katkısı var diye düşünüyorum. Dil öğretimi alanında sevindirici gelişmeler yaşanmaktadır.

FUNDA GÜRLER: Efendim,  son olarak altın vuruş hedefiyle aday öğretmenimize önerileriniz neler olacaktır?

İLKSEN KOLAT: Bu meslek, sevilmeden başarılı olunacak bir meslek değildir. Mesleği sevmek, öğrenciyi sevmek, çalışmayı sevmek başarının temel şartlarıdır.

Geleceğimizin teminatı çocuklarımız sizlere emanet. Mesleğe yeni başlayan genç öğretmenlerimize ve şu anda görev yapan tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum.

Bu ziyaretinizden dolayı aday öğretmenimiz Özge Erkoç´a ve danışman öğretmenimiz Funda Gürler Hanıma çok teşekkür ederim.

ÖZGE ERKOÇ: Efendim, sohbetinizden baştan sona çok faydalandım. Kıymetli paylaşımlarınız ve tecrübeleriniz hep aklımda olacak ve uygulayacağım. Sizinle olan buluşmamız ise benim hayatımın bir başka dönemeci oldu. Onur ve gurur verici bir anı olarak bende kalacak. Bu arada, iki haftadır birlikte çalıştığım danışman öğretmenim Funda Gürler´in de çalışmaları ve davranışları ile benim için çok büyük şans olduğunu sizin huzurunuzda belirtmek isterim. Teşekkür ederim.

FUNDA GÜRLER: Ben, tekrar misafirperverliğiniz, ilginiz ve bilginiz adına size çok teşekkürlerimi sunarım. Ben ve aday öğretmenim bugün sizin sayenizde çok farklı bir boyut daha kazandık eğitim adına.  Özge´ nin de, gerek sizin gerekse benim ilk günkü aşkla mesleğimize olan saygımızı kazanacağını ve sürdüreceğini zannediyorum. Her şey için teşekkürler. Sayın Valimize de saygılarımızı ve sevgilerimizi iletin lütfen.

Güzel bir görüşmenin, tecrübe ile buluşmanın gönül köprüsüne dönüştüğü bu keyifli sohbet için İlksen Kolat Hanımefendi, Funda Gürler ve Özge Erkoç´a teşekkür ederiz. Buluşmanız ve sohbetinizden ilimizdeki tüm aday öğretmenlerin de yararlanmasını istiyoruz. Kıymetli aday öğretmenlerimize ve danışman öğretmenlerine çalışmalarında kolaylıklar diliyoruz.