Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Savunma sanayinde yeri üretimi teşvik etmek iş kaybını ve zamanı en aşağı indirmek için uygulamaya konulan ve bu güne kadar ülke genelinde sadece beş üniversite ile protokolün imzalanan kısa ismi SAYP olan Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programının protokol imzaları dün Kırıkkale Üniversitesinde yapılan törenle imzalandı.

 

GENİŞ KATLIM

‘Spor Olsun’ Türkiye’ye örnek oluyor ‘Spor Olsun’ Türkiye’ye örnek oluyor

Fen ve Edebiyat Fakültesi Yahya Kemal Salonunda yapılan imza törenine Vali Ali Kolat, MKE Genel müdürü İzzet Artunç,Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Cemil Sami Tüfekçi, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü  Prof. Dr. Ekrem Yıldız, MKE Genel Müdür yardımcısı Faruk Yenal,Savunma Sanayi Arge Sorumlusu Deniz Demirci,MKE ARGE Teknolojileri Daire Başkanı Zafer Pesen, Ticaret Odası Başkanı Ekrem Gök, Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin il müdürleri ve üniversite akademik kadrosu katıldı.

 

SAVUNMA SANAYİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasının ardından başlayan programda üniversite yetkilileri ve müsteşarlık yetkilileri proje hakkında bilgi verdiler. Daha sonra konuşma yapan Rektör Yıldız, “Üniversite sanayi iş birliği üniversitelerin son zamanlarda devletin oluşturduğu teşviklerle çok önem verdikleri alan haline geldi. Üniversitelerin performansında ne yaptıkları, ne kadar sentez projeleri yürüttükleri üniversitelerin performansları bağlamında en önemli gösterge olarak kabul edildi. Bir taraftan eğitim öğretimini sürdürürken diğer taraftan bilimsel çalışmalar yapıyorlar. Biz son yıllarda üniversite sanayi iş birliği konusunda gerçekten büyük çabalar gösteriyoruz. Kırıkkale MKE ile doğmuş, Kırıkkale´nin bir yönüyle de anasıdır. MKEK´nin savunma sanayinin temelini oluşturması bizi savunma teknolojilerine daha fazla yönlendirmiştir. Devletimizin bizden beklentisi de bu alanda öne çıkmamızdır. Artık 23 yıllık bir üniversite olarak olmazsa olmaz önemli bir misyonumuz olmuştur.Üniversite olarak savunma sanayinde söz sahibi olmak istiyoruz.  Savunma sanayinde araştırmacı yetiştirmek, hocalarımızı bu alana yönlendirmek amacıyla ciddi çalışmalar yapıyoruz.  MKE´nin bizim arkamızda olması bizim için büyük bir şevk kaynağıdır. Yetkililere bu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. MKE yönetimi son yıllarda bizimle birlikte son derece istekler içerisindeler. Bu olumlu isteklerde bizleri çalışmalarımız kapsamında umutlandırmış ve bu şekilde bir çalışmaya yönlendirmiştir.”

 

DÜŞÜNDÜĞÜNÜ KENDİ YAPAN BİR SANAYİYE SAHİP OLMALIYIZ

 

Yıldız´ın ardından konuşma yapan MKE Genel Müdürü İzzet Artunç ise; üniversite ile yapılan projeyi son derece önemsediklerini söyledi. MKEK savunma sanayinin Türkiye´deki en önemli bir lokomotifi.  Artunç, “Son 5-6 yıldır bir değişim sürecindeyiz. 1940, 1950, 1960 ve 1970´li yıllardaki MKEK olamayız. Bunu daha fazla götüremeyiz. MKEK dünyanın ihtiyaçlarını dikkate alan, teknolojik gelişmeleri özümseyen, sadece söyleneni değil, ülkemizin mühendislerinin düşündüğünü yapan bir kurum olmak zorundayız. İlk yıllarda üretime yönelik  teşkilatlanmayla, dışarıdan lisanslarla ordumuzun ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşıladık. 21´inci yüzyılın Türkiye´si karalarını kendisi veren, söyleneni değil kendi ülkesinin düşündüğünü yapan bir sanayileşmeye çevrilmek zorunda. Dolayısıyla ürettiğimizle yetinmeyip düşündüğümüzü üretime geçirebilecek anormal derecede Ar-Ge personeline tasarımcı personeline ihtiyacımız var. Bunu MKEK´in kendi imkanlarıyla yapmamız mümkün değil. Bu nedenle son yıllarda başlatılan üniversite, sanayi iş birliği çalışmaları büyük önem arz ediyor” ifadesini kullandı.

 

İNSAN OLMADAN HİÇBİR ŞEY OLMAZ

 

Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, imza töreninde 2023 hedefleri kapsamında Türkiye´de 300 bin araştırmacıyı temin etmeleri gerektiğini söyledi.Bunun çok ciddi bir hedef olduğuna işaret eden Tüfekçi, 'Şu anda bulunduğumuz noktaya göre, bunun çoğunluğunun da özel sektörde olduğu düşünüldüğünde önümüzde yapacak çok iş var. Bu süreci hızlandırmamız gerekiyor. Bu tür protokollerle bu süreci hızlandırmayı amaçlıyoruz. İnsan kaynağı Türkiye´nin gelişiminin en önemli mihenk taşıdır. İnsan olmadan hiçbir şey olmaz ve kaliteli insan da ancak kendisine değer verildikçe yetişir. SSM olarak bu tür protokolleri mümkün olduğu kadar fazla sayıda üniversite ile yaparak bir açılım yapmak istiyoruz. Herkese şunu da göstermek istiyoruz ki, Türk mühendisi, bilim insanı, araştırmacısı çok değerli işler yapabilir. Sadece önüne konulan proje, verilen ev ödevi doğru bir şekilde tanımlanmış olsun' diye konuştu.Müsteşar Yardımcısı Cemil Sami Tüfekçi, “Bu protokol üniversite sanayi mekanizmasına büyük bir yol açtı. Kırıkkale Üniversitesinde yüksek lisans yapan, doktora yapan öğrencilerin MKEK´ye yardımcı olmak için çalışması bizleri de mutlu edecektir. Bizim hedefimiz ürettiğimiz savunma sanayi silahlarının alt yapısını burada oluşturmak, kendi malzemelerimizi de kendimiz yapmamızdır. İnsan olmadan hiçbir şey olmaz. Biz bu tür protokolleri üniversitelerde yaparak herkese şunu göstermek istiyoruz Türk bilim insanı, Türk mühendisi çok değerli işler yapabilir. Önemli olan önüne verilen projeyi doğru şekilde yönlendirilsin” dedi.

 

 

PROTOKOL İMZALANDI

 

Tüfekçi´nin ardından kısa bir konuşma yapan Vali Ali Kolat ise; bu tür projelerin son derece mutluluk verici olduğunu üç güzide kurumun ülkenin savunması için el birliği yapmasına çok sevindiğini söyledi. Vali Kolat “Ülkemiz 35 yıldır terör belası ile uğraşıyor. Geçtiğimiz dönemde dışa bağımlı bir savunma sanayimiz vardı. Artık kendi savunma sanayini geliştiren bir ülke olduk. Buda ülke adına mutluluk verici” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte projenin protokolü imzalandı.

 

SAYP  AMACI

 

SAYP ile savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi; savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde yapılan lisansüstü tezlerin şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak olan öğrencilerin savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.