Asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale Temsilcisi A. Yücel Karabacak, ´Çalışanlarımızın iftar sofralarına boynu bükük oturmaması, çocuklarımızın bayramlarda yüzlerinin gülmesi için eriyen maaşları telafi edecek bir uygulamanın ve bayram ikramiyesinin hayata geçirilmesi şarttır´ dedi.

 

En çok aldatan burçlar! En çok aldatan burçlar!

 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, nisan ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu´ndan alınan Nisan 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 169 lira 5 kuruş olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6 bin 563 lira 73 kuruş olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 1.41 oranında yükseldiğini gösterirken, çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde 0.83 oranında arttı ve 2 bin 439 lira 24 kuruş olarak hesaplandı. Türkiye´de dört kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Nisan ayında 2 bin 544 lira 44 kuruş olarak tahmin edildi. Yapılan araştırmada, dört kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Nisan 2019 verilerine göre günlük 53 lira 68 kuruş olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 610 lira 28 kuruş oldu.

 

MAAŞIN YÜZDE 43´Ü GIDAYA

Nisan 2019 itibarı ile ortalama 3 bin 786 lira 21 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 42.53´ünü oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 934 lira 16 kuruş olarak belirlenen kira gideri ise Nisan 2019 ortalama maaşının yüzde 24.67´sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 67.2´sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 32.8´i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için maaşından geriye yalnızca bin 241 lira 88 kuruş kaldı.

 

VERİLEN ZAM DÖRT AYDA ERİDİ

Asgari geçim sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Kırıkkale Temsilcisi A. Yücel Karabacak, dar ve sabit gelirli kesimin yaşadığı ekonomik zorlukların her geçen gün biraz daha arttığına vurgu yaptı. Karabacak, “Her ay düzenli olarak açıkladığımız asgari geçim endeksi sonuçları bu ay da dar ve sabit gelirlilerin bir kez daha kaybettiğini göstermiştir. Yıl başından bu yana geçen dört ayda resmi enflasyon yüzde 4´e ulaşmış durumdadır. Bu da kamu görevlilerinin ilk altı ay için aldığı zam oranına eşittir. Yani altı ay için verilen zam daha dördüncü ayda tükenmiştir. Dolayısıyla resmi rakamlar bile memur maaşlarının sürekli eridiğini teyit etmektedir” dedi.

 

‘KAYBI TELAFİ EDİN´

Karabacak, memur maaşlarının yoksulluk sınırının yüzde 73 oranında gerisinde kaldığını belirterek şunları söyledi: “Ortaya çıkan bu rakamlar elinde avucunda bir şey kalmayan kamu çalışanları, emekliler, asgari ücretliler gibi dar ve sabit gelirli kesimin yaşadığı zorlukların birkaç kat daha arttığının ispatıdır. Bu durum vatandaşlarımızın harcama yapamamasına neden olmaktadır ki, bugün piyasalarda yaşanan durgunluk da bunu göstermektedir. Harcamalardaki düşüş işsizlik doğurmakta, ekonomiyi zora sokmaktadır. Ramazan ayında ve sonrasında kutlayacağımız bayramda piyasaların canlanması, ekonominin düzlüğe çıkması için kamu çalışanlarına da bayram ikramiyesi verilmesi gerektiği bir kere daha görülmektedir. Çalışanlarımızın iftar sofralarına boynu bükük oturmaması, çocuklarımızın bayramlarda yüzlerinin gülmesi için eriyen maaşları telafi edecek bir uygulamanın ve bayram ikramiyesinin hayata geçirilmesi şarttır.”