GÜNCEL 5.12.2018 15:07:02
Lavanta Vadisi´ne 15 bin fide daha dikildi

Lavanta Vadisi´ne 15 bin fide daha dikildi

Kırıkkale´nin Balışeyh ilçesinde Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında oluşturulan 35 dönümlük araziye 15 bin fide dikimi daha yapılarak toplamda 33 bin fide dikilmiş oldu.

 

 

Kırıkkale´nin Balışeyh ilçesinde Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında oluşturulan 35 dönümlük araziye 15 bin fide dikimi daha yapılarak toplamda 33 bin fide dikilmiş oldu.

 

18 BİN ADET LAVANTA FİDESİ DİKİLDİ

Balışeyh Kaymakamlığı Lavanta Vadisi Projesi kapsamında Ankara-Samsun karayolu üzeri Işıklar köyü mevkisinde atıl durumda bulunan araziye angustifolia çeşidi lavanta fidesi dikimi yapıldı. Balışeyh Kaymakamlığı tarafından Işıklar Köyü mevkisinde Kırıkkale, Samsun Karayolu güzergahında Lavanta Vadisi´ne 35 dönümlük araziye 18 bin adet lavanta fidesi dikildi.

 

KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜLER

5 etaptan oluşan projede İlkbaharda yapılacak hasat sonrasında kurulacak Distilasyon Merkezi´nde üretilen yağların litresi 150 avrodan satışa çıkartılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Lavanta Vadisi için hazırlanan projede Köylü Pazarı, mescit, çeşme, şadırvan, kamelyalar ve ağaçlandırma çalışmaları gibi çeşitli sosyal aktivite alanları da yer alacak. Ayrıca lavanta balı üretimi de yapılacak olan vadi, çiftçiler için örnek bir proje olacak. 43 ilin geçiş noktasında insanların dinlenip, zaman geçirebileceği vadide, lavantaların oluşturacağı kartpostallık görüntüleri ile cazip hale gelmesi hedefleniyor. 

33 BİN FİDE DİKİLMİŞ OLDU
Balışeyh Kaymakamı Mücahit Öztürk yaptığı açıklamada, “Kırıkkale´miz 43 ilin kesişim noktasında bulunan bir şehrimiz. Biz de bu kesişim noktası özelliğini avantaja çevirmek istedik. Bu yüzden de doğanın kendi dokusuna dokunmadan belli bir alana, yaklaşık 35 dönümlük alana lavanta dikerek burayı görsel olarak güzel bir alana çevirmek istedik. Önceki haftalarda 18 bin lavanta fidanını dikmiştik. Şimdi ise 15 bin fide dikimi daha yaparak toplam 33 bin fide dikilmiş oldu.” dedi.

 

DAHA GÜZEL BİR GÖRÜNÜME KAVUŞACAK

İlçenin lavanta bitkisiyle daha güzel bir görünüme kavuşacağını anlatan Öztürk, şunları söyledi: “Lavanta bitki olarak çok değerli bir bitki. Özellikle lavantanın kozmetik sanayisinde kullanılıyor. Yağı da çok kıymetli. Yaklaşık litresinin 150 Avro civarında olduğu söyleniyor geçen seneki fiyatlar baz alındığında. Bu şekilde düşünüldüğünde biz istiyoruz ki, alternatif bir üretim bitkisi de olsun. Ve çiftçimize böyle bir bitki var. Bunu siz ekin demek yerine bakın biz ektik oluyor, yetişebiliyor. Bunu göstermek istiyoruz. Demonstrasyon yönü olarak projemizin öyle bir yönü var”

 

ÖRNEK ALACAKLAR

“Çiftçilerimiz de bunu ekim ve dikiminin yaygınlaşması için örnek alacaklar. Alternatif bir ürün olarak ilçemize ekonomik bir katkı da sağlayacak. Projemiz çok yönlü bir proje; lavantanın biz hem görselinden, hem ekonomik boyutundan faydalanıyoruz. Bu alana yapılacak diğer projelerimizi desteklemesi yönünden de yararlanıyoruz lavantanın. Buraya lavantaya rağbet gösteren insanları buraya çektikten sonra buraya bir talep oluşturduktan sonra,Köylü Pazarı kuracağız. Zaten yol kenarı insanlar lavantayı görecek ve çiftçilerimizin ürettiği organik ürünleri de burada sergileme ve satma imkanı olacak. Köylü Pazarı bu tesislerden bir tanesi olacak.”

 

ŞİMDİDEN HATIRA FOTOĞRAFLARI ÇEKTİRİYORLAR

Alana bazı vatandaşların gelerek daha şimdiden hatıra fotoğrafları çektirdiğini aktaran Öztürk, şunları kaydetti: “İlk etabımız buranın lavantaların dikimi, ağaçlandırılması ve lavanta vadisi haline getirilmesi. İkinci etabımız mescit, çeşme, kamelya, şadırvan gibi sosyal alanların oluşturulması. Üçüncü etabımız arıcılığın geliştirilmesi adına yapacağımız faaliyetler. Dördüncü etabımız; Köylü Pazarının kurulması. Beşinci etabımız da; Biz lavanta bitkisini yeteri kadar üretimini ve çiçek alımını sağladığımız zaman çiftçimiz de bunu kabul gördüğü zaman Distilasyon merkezi yani lavanta yağı üretim merkezi. En son etap olarak da bunu planlıyoruz. Projemiz genel yapılarla tamamlandığı zaman burası hem doğal güzellik açısından, görseli olan, insanların rağbet göstereceği, ilçe ekonomimize de istihdam açısından ve üretim, satış ve çiftçimizin üretimi açısından birçok alanda çok yönlü proje olarak hayata geçecek' dedi. Haber: Emel Selci

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024