EĞİTİM 10.02.2014 21:37:39
KÜ`ye TÜBİTAK desteği

KÜ`ye TÜBİTAK desteği

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği ve Veteriner fakülteleri öğretim üyelerinin yaptığı 'Ratlarda Deneysel Periodontitis Modelinde Folik Asit Uygulamasının Endotelyal Fonksiyonun Yeni Biobelirteçleri Üzerine Etkisinin Araştırılması' i

Önemli gelişme
Kronik periodontitisin dişeti iltihabının daha derin dokulara yayılmış, dişetinde ve destek kemikte erimeyle sonuçlanmış bir tür olduğunu ifade eden Proje Koordinatörü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun Erdemir, dişeti sağlığının bozulmasının vücuttaki diğer organları da etkilediğini söyledi. Erdemir, şunları kaydetti: “Bizim yaptığımız çalışmada, ratlarda deneysel olarak oluşturulan dişeti hastalığı (periodontitis) modeli kullanılarak, damar ve kalp gibi vücudun uzak bölgelerinde oluşturduğu hasarlar araştırılacak ve farklı dozlarda takviyesi yapılarak folik asit vitamininin, damar hasarı üzerinde düzeltici etkisinin olup olmadığı araştırılacaktır. Damarda hasar oluşup oluşmadığını anlamak için kan dolaşımı içinde bunu gösteren bazı biyolojik belirteçlere bakılacaktır. Eğer bu belirteçlerle damar hasarı ile periodontitis arasında bir ilişki bulunursa belirteçlerin ileride kinikte periodontitisli hastalarda kalp hastalığı ile ilişkili bir sorun olup olmadığını gösteren rutin taramalarda kullanılabileceği kanıtlanmış olacaktır.”

*******************

Diş eti hastalığı çok önemli

Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Olgun Erdemir, diş Eti rahatsızlığı olanlarda kalp damar hastalığı riskinin daha yüksek olduğunun klinik araştırmalarla belirlendiğini söyledi

Diş eti uyarısı


Diş eti hastalıklarının, dişi çevreleyen diş etleri ve destek kemikte görülen iltihabi hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Erdemir, 'Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve özellikle kalp gibi organlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir. Diş Eti hastalıkları, dişler üzerinde plak birikmesi ile oluşmaktadır, plağın temizlenmediği durumlarda plak içindeki bakterilere ve bu bakterilerin oluşturduğu toksinlere karşı vücudumuzun bağışıklık sistemi uyarılmaktadır ve iltihabi bir yanıt oluşmaktadır.

Önemli bir durum

Oluşan iltihabi yanıt ile birlikte bakteriler ve toksinleri diş ve diş etini çevreleyen dokularda yıkıma neden olmaktadır. Aynı zamanda bu ürünler ve bakteriler, kanama yolu ile vücudumuzun diğer bölgelerine gidebilmektedirler. Bu durum ise kalp krizi ve hatta ölümle sonuçlanabilen kalp-damar hastalıklarına neden olmaktadır. Günümüzde artık diş Eti rahatsızlığı olanlarda kalp damar hastalığı olma riskinin daha fazla olduğu klinik araştırmalarla gösterilmiştir' dedi.

Bilgi verildi

Prof. Dr. Erdemir, folik asit takviyesinin damar hasarı üzerinde düzeltici etkisinin olup olmadığını araştıracaklarını belirterek, 'Damarda hasar oluşup oluşmadığını anlamak için kan dolaşımı içinde damar hasarını gösteren bazı biyolojik belirteçlere bakılacaktır. Eğer bu belirteçler ile damar hasarı ve periodontitis arasında bir ilişki bulunursa, bu belirteçlerin ileride klinikte periodontitisli hastalarda kalp hastalığı ile ilişkili bir sorun olup olmadığını gösteren rutin taramalarda kullanılabileceği kanıtlanmış olacaktır' diye konuştu.


Diğer Haberler

30.03.2024

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024