Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. Programın ilk konuşmasını yapan Üniversite Müzikoloji Topluluğu Başkanı Barış İpekçiler, Müzikoloji Topluluğunun kurulduğu 2013 yılından bu yana birçok etkinliğe imza attığını belirterek, “Bu yıl etkinliklerimize Türkiye´de ve Üniversitemizde bir ilk olan 1.Ulusal Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresini eklemenin gurur ve mutluluğu içerisindeyiz. Kongremiz ülkemizdeki birçok üniversiteden ilgi görmüş ve geniş bir katılım sağlanmıştır. Bu katılım bizlere daha fazla çalışmak için cesaret verdi. Bu sebeple bundan sonraki süreçte de çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz” dedi. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Anadolu´nun binlerce yıllık tarihiyle ender görülen kültürel bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Öznur Öztosun Çaydere,” Kültürel yapıdaki bu zenginlik doğal olarak müziksel zenginliğimizi de etkilemiştir. Müzik alanı bestecilik, yorumculuk, müzik eğitimi, müzik teknolojisi, müzik bilimi gibi alt alanlara ayrılmaktadır. Araştırmacılık fikri tüm müzik alanları için geçerlidir. İyi ve yeterli araştırmacılar yetiştirebilmenin öncelikli şartı iyi bir eğitimken bir diğeri de yapılan araştırmalardan haberdar olmaktır. Bu nedenle 1.Ulusal Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi´ne ev sahipliği yaparak Müzik alanı öğrencilerinin birbirleriyle ve alan uzmanı hocalarla iletişimlerine katkı sağlayacak bir ortamın oluşturulması amaçlanmıştır. Kongrenin gerçekleşmesinde bizleri destekleyen Rektörümüz Prof. Dr. Ekrem Yıldız´a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Osman Çağlayan´a, Rektör Yardımcımız ve Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Hakan Kocamış´a sonsuz teşekkürlerimi sunmak istiyorum” şeklinde konuştu.

 

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERİMİZE BAĞLI KALARAK DÜNYAYI OKUMAMIZ GEREKİYOR

Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi hakkında genel olarak bilgi veren Rektör Yardımcısı ve Üniversite Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hakan Kocamış,  “Fakültemiz ulusal ve uluslararası alanda araştırıcı, sorgulayıcı, çözümleyici düşünce yapısında ve yaşanan dünya koşulları içinde topluma liderlik yapabilecek insani değerlere saygılı, alanında özgün sanatsal çalışmalar ve bilgi üreten, bunları paylaşarak toplumun günlük hayatıyla kaynaştıran, yaşam boyu eğitim ve öğretim sürecine katkıda bulunan bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir” dedi.

Değişimin toplumlarda kaçınılmaz bir olgu olduğunu belirten Prof. Dr. Hakan Kocamış, “Değişim iyi yönde olursa gelişmedir, kötü yönde olursa bu yozlaşmadır, bozulmadır. Konfüçyüs, ‘Bir milleti tutsak etmek isterseniz önce müziğini çürütün´ der. Günümüzde teknolojiyi ve ekonomiyi yönlendiren toplumlar kültürel yapıları kendi lehlerinde yozlaştırmaya çalışıyorlar. Çok dikkatli olunması gereken nokta bence burasıdır. Kendi milli ve manevi değerlerimize bağlı kalarak dünyayı okumamız ve değişimi gelişim yönünde ülkemize kazandırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

TOPLUMA HİZMET AÇISINDAN GÜZEL SANATLAR ÇOK ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR

Işıklar Köyü’nde ‘yağmur duası’ edildi Işıklar Köyü’nde ‘yağmur duası’ edildi

Son açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, “Üniversitelerin üç temel işlevi araştırma-geliştirme, eğitim-öğretim ve topluma hizmettir. Üniversitenin topluma hizmet etmesi açısından Güzel Sanatlar çok önemli bir yere sahiptir. Müzik Bölümü ise Güzel Sanatlar arasında en belirgin şekilde şehrimizde, bölgemizde, ülkemizde varlığımızı hissettiren önemli bir bölümdür. İlk defa bu alanla ilgili öğrenci kongresi düzenlemenin sevinç ve gururunu bizlere yaşatan hocalarımıza, bölümümüze, dekanlığımıza, öğrenci topluluğumuza teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Kırıkkale Üniversitesi Müzik Bölümü Korosu konser verdi. Konserden sonra Prof. Dr. Ali Uçan, Prof. Dr. Safa Yeprem, Prof. Dr. Turan Sağer tarafından müzik ve müziğin alanlarına ilişkin konuşma yapıldı. Müzikoloji, Müzik Eğitimi, Yorumculuk ve Müzik Teknolojileri konularında eşzamanlı olarak dört farklı salonda sözlü sunumların gerçekleştirilmesiyle devam eden programın birinci günü Gazi Gençlik Oda Orkestrasının konseri ile son buldu. Kongrenin ikinci günü Prof. Dr. Ali Uçan tarafından kongreye ilişkin değerlendirme yapıldı ve etkinliğe destek veren kuruluşlara teşekkür belgesi verildi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim elemanlarından oluşan Grup Trio'S' in kapanış konseri ve Boğazkale/ Hattuşaş gezisi ile program sona erdi.