KAVRAMA VE YOL TUTUŞ ORANI DAHA YÜKSEK

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Sürüş ve Yol Güvenliği Uzmanı Ahmet Taştekne “Kış lastikleri yanağında 3PMSF işareti olan, yağışlı ve soğuk kış aylarında (gece/gündüz sıcaklık ortalaması 7 derece ve altına düştüğünde) kavrama ve tutunma oranı normal lastiklerden daha yüksek olan lastiklerdir. Çünkü, kış lastikleri kauçuğundaki silika oranı sebebiyle daha yumuşaktır. Tabanındaki kılcal kanallar su ve karı daha kolay boşaltır. Bu sayede soğuk havalarda lastik tabanı sertleşmez, yolu normal lastiklere göre daha iyi kavrar ve fren mesafesini kısalır. Trafik Kanununda Kışın takılması gereken lastikleri 65/A´da 'Kış Lastiği' olarak tarif edilmiş, 01.04.2017 tarihli UDHB tebliğinde 'M+S lastiği' yeterli görmüştür. Herhangi bir test kriteri olmayan M+S Lastiği Gerçek bir Kış Lastiği değildir. Kış lastiği sadece karlı zeminlerde değil, ıslak ve çamurlu zeminlerde de normal bir lastikten daha iyi kavrama ve tutunma avantajı sağlar. Trafik denetlemelerinde lastiklerin yanak kısmındaki kar tanesi veya M+S (Mud+Snow) yani çamur ve kar işareti kontrol edilir. Bu sembollere sahip olmayan lastikler udhb´ kış lastiği tebliğine uygun değildir ve ceza-i işlem uygulanır”.

 

Bakandan öğretmen atamasına ilişkin açıklama Bakandan öğretmen atamasına ilişkin açıklama

KIŞ LASTİĞİ TUTUNMAYI ARTTIRIR, FREN MESAFESİNİ KISALTIR

Yapılan  tüm  ıslak ve  buzlu zemin  testleri  kış  lastiklerinin (zemine göre değişkenlik gösterebilir) standart lastiklere oranla %30-%40 daha kısa mesafede durabildiğini göstermektedir. Lastik diş derinliği 4mm´nin altında olmamalıdır. Saklama koşulları da çok dikkat edilmeli, saklanan ortam rutubetsiz, kimyasal madde temasına karşı korunaklı olmalıdır.

 

SAKLAMA KOŞULLARI

Jantlı saklanacak ise bir takım lastik üst üste saklanabilir. Jantsız saklanacak ise yan yana ve dik şekilde saklanmalıdır. Jantsız ve içinde hava olmayan lastikleri üst üste saklamak taban yapısına zarar verebilir, yanaklarda tellerin kırılmasına sebep olabilir. Ortalama ayda bir kez´ bekleyen lastiğinizi çevirmeniz aynı noktaya yüklenilmemesine sebep olarak lastik ömrünü uzatacaktır. Bir lastiğin ömrü yapılan km, çalıştığı zemin ve saklandığı ortama göre değişiklik gösterecektir. Fakat beş yıl kullanılan bir lastiğin tabanında desen bozuklukları ve yanak kısmında aşınmalar, ısınma soğuma sebebi ile yanaklarda çatlaklar oluşacaktır.

 

1 ARALIK-1 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA

Kış lastiği kullanma zorunluluğu ile ilgili usul ve esaslar tebliği Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların sadece tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerine kış lastiği zorunluluğu getirmiştir. Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği olarak tüm ticari, hususi araçların ve hatta motosikletlerin kış mevsiminde ve sadece çeker aks üzerindekiler değil, tüm lastiklerinde 3pmsf işareti olan gerçek kış lastiği kullanmasını tavsiye ederiz. 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı Ticari araçlar için kanuni zorunluluğumuz, hususi araçlar için vicdani sorumluluğumuzdur” dedi.  Haber: Ersin Atasayar