Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
EKONOMİ 2.04.2021 13:42:22
Kırıkkale´ye 31 Milyon TL´lik KOP Desteği

Kırıkkale´ye 31 Milyon TL´lik KOP Desteği

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla bölgenin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek koordine eden ve bu doğrultuda kalkınmayı esas alan destekleri planlayan KOP İdaresi Başkanlığı 2016-2020 yılları arasınd

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.

 

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Kırıkkale´ye gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kırıkkale Valisi Yunus Sezer ve Belediye Başkanı Mehmet Saygılı´yı makamında ziyaret etti. Ardından, KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi (KOP OKUYOR) programı kapsamında finansman desteği sağlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘KOP Kütüp-Anne´ projesinin açılışını Vali Yunus Sezer ve İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi ile birlikte gerçekleştirdi.

 

“KALKINMA YERELDE BAŞLAR”

‘Kalkınma Yerelde Başlar´ sloganıyla hareket eden KOP İdaresinin, görev alanındaki illerin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınabilmesi için geniş yelpazede hibe destekleri sunduğunu ifade eden KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, kalkınmanın en önemli sac ayağı olan insanı, yani beşeri sermayeyi güçlendirmek adına her gurupta ve her yaşta proje desteği vermeye hazır olduklarını belirterek; “Bugün Kırıkkale´de ‘KOP Kütüp-Anne´ projesinin açılışını gerçekleştirdik. Çocuklarımız burada çok kaliteli zamanlar geçirecekler. Kitapla buluşacak, atölyelerde dersleriyle alakalı konularda tekrarlar yapabilecekler. Geleceğe hazırlık anlamında güzel bir ortamda çalışma fırsatına kavuşuyorlar. İngilizce, matematik, müzik ve spor atölyeleri kuruldu ve çocuklarımız burada uzman eğiticilerimizin gözetiminde dersler alıyorlar. Bizde çocuklarımızın okullarının haricinde bu alanlarda vakit geçirmelerini destekliyor ve önemsiyoruz. Bu anlamda çocuklarımızın burada aldığı destekleyici eğitimle geleceğe hazırlandıklarını görmek bizleri çok mutlu ediyor. KOP illerimizin tamamında bu ve benzeri projeleri destekliyoruz. Ben başta Kırıkkale Valimiz Yunus Sezer olmak üzere, projelerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde emeği bulunan İl Milli Eğitim Müdürümüz Yusuf Tüfekçi´ye ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“BÖLGENİN CAN SUYU KÖSİP PROJELERİ”

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat´tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini belirterek, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyleyen KOP Başkanı Şahin, 2016 yılında KOP Bölgesi görev sahasına dahil edilen Kırıkkale´nin bölgenin önemli illerinden birisi olduğunu belirterek, “Kırıkkale, 7 Eylül 2016 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan kararname ile KOP Bölgesine eklendi. Kırıkkale´nin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. Buradan hareketle 2016-2020 yılları arasında kente 87 proje için 31 milyon 365 bin TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini göz önünde bulundurarak; 17 Milyon 280 Bin TL ile en büyük desteği kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 11 projeye ayırdık. Bu amaçla yürüttüğümüz projeler bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım. Başkanlık olarak Kırıkkale´de sulama projeleri ile bin 74 hektar tarım alanını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Ayrıca TANAP kapsamında 8 köyün içme suyu projeleri destekledik. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 18 projeye 3 Milyon 276 bin TL tutarında destek verdik. Desteklenen projeler arasında örtü altı tarım, çilek bahçesi kurulumu, bağcılık, yem bitkileri ve mera, tıbbi ve aromatik bitkiler, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, koyun yıkama makinesi, anıza ekim mibzeri, tarım alet-makinaları, ilkokul ve tarım meslek lisesi projeleri, mantarcılık, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında 14 projeye 5 Milyon 452 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında örtü altı tarım, bağcılık, yem bitkileri ve mera, tıbbi ve aromatik bitkiler, arıcılık, portatif ağıl ve karavan alımına yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen proje ile modüler mezbahane yapımı desteklendi. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) ile 23 proje kapsamında farklı kategorilerde kütüphanelerin yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım desteği sağlandı. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ise gençlik merkezi, gençlik merkezi, mesleki ve sosyal gelişim atölyeleri, üretim atölyesi, mahkum ve hükümlülerin sosyal hayata entegrasyonuna yönelik projelere destek sağladık” diye konuştu. Haber: Kenan Kuzucu


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024