GÜNCEL 5.04.2020 14:45:29
Kırıkkale´de vaka sayısı 23 oldu

Kırıkkale´de vaka sayısı 23 oldu

Kırıkkale´de vaka sayısı 23 oldu

Kırıkkale´de vaka sayısı 23 oldu

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca detaylı bir sunum ile Corona Virüs salgınında Türkiye´deki son durumu açıkladı. Bakan Koca son tespit edilen vaka sayısını ve ölüm sayısını açıklarken, yayımlanan Türkiye haritasında Kırıkkale´deki vaka sayısı da yer aldı. Geçtiğimiz Çarşamba günü 22 olarak açıklanan Kırıkkale´deki vaka sayısının 23 olduğu gözlendi.

 

MÜCADELE BİLİNCİ GELİŞTİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası corona virüsündeki son gelişmeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Bilkent Yerleşkesi´nde Bilim Kurulu üyelerinin telekonferansla katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı´nın ardından basın toplantısı düzenledi. Çarşamba günü yapılan basın toplantısında ayrıntılı veriler vermeye çalıştığını ifade eden Koca, koronavirüsle mücadelede bilincin daha da geliştiğini söyledi. Koronavirüsün bulaşma hızını değerlendiren Bakan Koca, “Son derece sağlıklı görünen bir kişi, günlük işlerini sürdürürken en az 30 kişiye virüs bulaştırmıştı. Bu kişiye, olayı daha kolay anlatmak için ´virüs taşıyan´ diyelim. Virüs taşıyanda hastalığın belirtisi yoktu. Virüsü taşıdığını başta kendisi de bilmiyordu. Virüsü, ailesine, babasına, amcasına ve yanında çalışanına bulaştırdı. Amcasının tedavisi sebebiyle hastanenin muhasebesine gitti. Orada immün yetmezliği olan bir başka kişiye bulaştırdı. Taşıyıcıdan virüs kapan genç muhasebeci tedavi gördüğü hastanede bir başka çalışan 57 yaşındaki bir görevliye bulaştırdı. Genç muhasebeci ve bulaştırdığı görevli hayatını kaybetti.

 

KIRIKKALE´NİN VAKA SAYISI

'Genç yaşlarda teşhis sayısının düşüklüğü virüse karşı direncin bir işareti olarak algılanmamalıdır.' diyen Koca, gençlerin hastalığı ya hiç hissetmediğini ya da çok hafif geçirdiğini daha önce de söylediğini ifade etti. 25 ilde can kaybı yaşanmadığını, 56 ilde ise hayatını kaybedenlerin olduğunu dile getiren Koca, şu bilgileri paylaştı: 'En yüksek vefat sayımız 210 ile İstanbul. 27 ile İzmir. 14 ile Kocaeli, 11´er vefat ile Ankara ve Konya takip ediyor. Vefat eden hastalarımızın yaşlarına baktığımızda 50 yaş üzerindeki vefat sayısının giderek daha da artmış olduğunu, özellikle de erkek oranının kadınlara göre daha yüksek olduğunu da görmüş oluyoruz. Özellikle 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın temas izolasyonlarının çok sıkı olması gerektiğini de görmüş oluyoruz” diye konuştu. Bakan Koca´nın açıklamaları esnasında verilen yansıda Türkiye genelinde illerdeki vaka sayıları yer aldı. Yansıda Kırıkkale´nin daha önce 22 olan vaka sayısının 23´e yükseldiği gözlendi.

 

'SOKAK HAREKETLİLİĞİ MAALESEF GEREKTİĞİ DÜZEYE İNMEDİ'

Koca, sosyal izolasyon konusunda çok çağrı yapılmasına rağmen yeterince başarılı olduklarını düşünmediğini söyledi. 'Şehirler arası hareketliliği daha fazla kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç var.' diyen Koca, şunları ifade etti: 'Başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerimizde sokak hareketliliği maalesef gerektiği düzeye inmedi. Özelikle yaşlılarımız ve birlikte kronik hastalığı olanlar büyük risk oluşturmaktadır. Belirti vermeyen taşıyıcılar olan gençlerimizin hareketliliği ise riski daha da artırmaktadır.'

'GENÇ NÜFUSUN HAREKETLİLİĞİ MÜCADELEDE EN ZAYIF NOKTALARIMIZDAN BİRİ'

60 yaş üzeri hastaların ölüm haberlerinin herkesi yaraladığını dile getiren Koca, 'Büyüklerimizi uyarıyorum. Evden çıkmayın. Ailelerimizi uyarıyorum, büyüklerimizi riskten koruyun. Gençlerimizi uyarıyorum, virüsü taşıyıp taşımadığınızı bilemezsiniz. Gençliğiniz, ailenizin, büyüklerinizin talihsizliği olmasın.' dedi. Yayılımın hızını kesecek iki uygulama üzerinde durduklarını ifade eden Koca, 'Genç nüfusun hareketliliği, virüsle mücadelemizde en zayıf noktalarımızdan biri. Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum. Bilim Kurulumuz salgının riskle seyrettiği yerlerde hareketliliği kısıtlayıcı daha sıkı tedbirler alınması yönünde daha sıkı karar aldı. Bu çerçevede yapılan önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımıza detaylarıyla sundum” değerlendirmesinde bulundu.

MASKE TAKMAK DOĞRU

Koca, maske kullanımıyla ilgili farklı görüşler bulunduğunun anımsatılarak, 'bu konudaki önerisinin' sorulması üzerine, 'Hastalık belirtisi olan herkesin muhakkak maske takması gerekiyor. Yalnız şu dönemde, her geçen gün risk taşıyan ve giderek vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Görülme oranının giderek yükseldiği bölgelerde maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda, market, pazar yeri, toplu taşıma araçları, çalışma ortamı gibi yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulunun da önerisi.' diye konuştu.  Temasın, izolasyonun ve mesafenin önemine değinen Koca, bunlara uyulmadığında kötü simülasyonlarla karşılaşılacağını bildirdi, vatandaşlardan evlerinden çıkmamalarını istedi.


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024