Kırıkkale´de Dil Sorunu Çözüldü

 

Kırıkkale´de eğitim alanındaki yenilikçi ve öncü yaklaşımlarıyla hep bir adım önde olan Dek Koleji ilerleyen yıllarda da şehirde adından söz ettirmeye devam edecek. İngiltere tarafından ülkemizde sadece 7 okula Kırıkkale´de ise sadece Dek Koleji´ne verilen akreditasyon ile ‘´Double Diploma´´ sistemini hayata geçiriyor.

 

DOUBLE DİPLOMA

DEK Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Taki Kaplan ve DEK Koleji Eğitim Koordinatörü Saygın Mercimek geçtiğimiz gün basın mensupları ile bir araya gelerek ‘Double Diploma´ sistemi hakkında açıklamalarda bulundular. DEK Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Taki Kaplan, 25 yıldır Kırıkkale´ye eğitim alanında hizmet verdiğini söyleyerek, “Bunun haklı gururunu her fırsatta dile getiriyorum. Öğretmenlik kutsal bir meslek. Binlerce doktor, mühendis, öğretmen yetiştirdik. Vatanına ve milletine hayırla hizmet eden bu öğrencilerimin çocuklarını da okutmak çok şükür bana nasip oldu. Hatta bazı öğrencilerimle şu an mesai arkadaşıyım”

 

BİN KİŞİLİK DEV BİR AİLEYİZ

25 yıllık süreç içinde hep yenilik peşinde koştuğunu belirten Kaplan, “Eğitim ve öğretimi nasıl daha iyiye taşırım kaygısıyla işimi hep en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Sağ olsun Kırıkkale halkı da bu gayretimize her zaman teveccüh gösterdi. Dek Koleji olarak kurucu ortaklarımla, idarecilerimizle, öğretmenlerimizle, yardımcı personel ve öğrencilerimizle 1.000 kişilik dev bir aileyiz. Ailenin her bir ferdinin kazandığımız akademik, sosyal ve sportif başarıda payı var. Buradan hepsine sizin huzurunuzda tek tek teşekkür ediyorum. Ayrıca bize geleceğini emanet eden veli ve öğrencilerimize de bize olan güvenleri için teşekkürü borç bilirim”

 

KIRIKKALE´MİZE BÜYÜK BİR YATIRIM KAZANDIRDIK

“Biz de arkadaşlarımızla bu güveni boşa çıkarmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu dönemin başında Kırıkkale´mize büyük bir yatırım kazandırdık. 9 ay gibi kısa bir sürede Kırıkkale´nin en modern ve en büyük kampüsünü inşa ettik. Bu süreçte yanımızda olan dostlarımıza bize olan inançları için teşekkürler. Eğitimle ilgili farklı yatırımlarımız da devam ediyor. Bu yatırımlarla da ilgili ilerleyen günlerde bir açıklamamız olacaktır. Mühim olan sadece bir bina inşa etmek değil elbette. Temel amaç bu binanın içini eğitim öğretimin kalitesiyle doldurmaktır. Kırıkkale´de öğrenci koçluk sistemini, ikili öğretmen sistemini, soru çözüm saatlerini ilk kez uygulayarak akademik anlamda çok başarılı yerlere geldik”

 

ŞEHRİMİZİ TÜRKİYE´DE TEMSİL ETTİK

Türkiye genelinde yapılan deneme sınavlarında üç yıldır aralıksız Türkiye birincisi olduklarını belirten Kaplan, “Ortaokul düzeyinde yapılan bu sınavlara yaklaşık 80 bin öğrenci ve 2 bin 500 şube katılmaktadır. 2 bin 500 şube içinde üç yıldır şubelerimizin Türkiye birincisi olması elbette tesadüf değil azimle çalışmanın ürünüdür. Bu başarılarımızı sosyal faaliyetlerde elde ettiğimiz Kırıkkale ve Türkiye birincilikleri ile taçlandırdık. Örneğin bu sene lise düzeyinde kick-boks ve karate branşlarında Türkiye birincisi olan öğrencilerimiz oldu. Ortaokulda satranç, eskrim, oryantirik gibi birçok alanda il birincisi olduk ve şehrimizi Türkiye´de temsil ettik”

 

İNGİLİZCE SORUNU ÇÖZÜLDÜ

Evlendirme dairelerinde 24.04.2024 yoğunluğu Evlendirme dairelerinde 24.04.2024 yoğunluğu

“Bu başarılardan elde ettiğimiz güç ve motivasyonla Kırıkkale´de yine yapılmayanı yapmak ve olmayanı başarmak için yola çıkıyoruz. Biliyorsunuz yabancı dil öğretimi ülkemizin en büyük sorunlarından birisi. Çocuklarımız ilkokul 2.Sınıftan üniversite 2.Sınıfa kadar İngilizce eğitimi almakta fakat bir türlü İngilizce konuşamamaktadır. 19 milyon Türk öğrencisinin ve 92 bin İngilizce öğretmeninin başarısız olduğunu düşünmek elbette büyük hatadır. Biz de arkadaşlarımızla oturup uzun süre etüt ettik. Sorun aslında ne öğretmen de ne de öğrencideydi. Sorun bizim İngilizce öğretme sistemimizdeydi”

DİL ÖĞRETME SİSTEMLERİNİ ARAŞTIRDIK

“Bu kapsamda dünyada uygulanan dil öğretme sistemlerini araştırdık. Biliyorsunuz Avrupa Birliği ülkeleri artık dil öğretmek için klasik İngiliz modelini uygulamıyor. Bunun yerine her ülke kendi diline en uygun olan sistemi uyguluyor. Biz de uluslararası kuruluşların Türkiye temsilcileriyle görüşerek Türk dil sistemine en uygun olan yapıyı okullarımızda uygulamaya koyduk. Bu bağlamda Brıtısh Councıl ve Cambridge Universty ile akreditasyon sözleşmesi imzaladık. İlkokul 1.ve 2.Sınıftan başlayarak ortaokulda 5.ve 6. Sınıf düzeylerinde ve lisede ise 9. Ve10.Sınıf düzeyinde yabancı dil ağırlıklı programlar oluşturduk. Bu programa dahil olan öğrencilerimiz ilkokulda haftalık 14 saat, ortaokulda 16 saat lisede ise 12 saat İngilizce eğitimi alacaklar. Konuşma, anlama yazma ve gramer düzeyindeki uygulamaları yaşayarak öğrenecekler. Ortaokulda fen bilimleri ve matematik derslerini ikili öğretmen sistemi sayesinde İngilizce ve Türkçe olarak işleyecekler. Böylece geleceğin mühendislerini, doktorlarını ve işletmecilerini erken yaşta İngilizceyi konuşur bir şekilde okulumuzdan mezun edeceğiz”

 

TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYUYORUZ

“Bu programın ana hedefi çocuklarımızın konuşma becerilerini geliştirerek yabancı dili gerçekten konuşan bireyler yetiştirmektir. Dünya globalleşirken adeta bir köye dönüşüyor.2019-2020 yılında eğitim öğretime başlayan çocuklarımız 2 bin 36 yılında üniversiteden mezun olduklarında eğer ikinci bir yabancı dil bilmiyorlarsa iş bulamayacaklar. Eğer yazılım bilmiyor ve kodlamayla birlikte İngilizceyi aktif olarak kullanamıyorlarsa iş bulamayacaklar. Çünkü onlar çalışmak için özel şirketlerin yurt dışı ofislerinde görev alacaklar. Böyle bir vizyon için şimdiden eğitimin alt yapısını hazırlamak bir zorunluluktur. Biz bunun için taşın altına elimizi koyuyoruz. İnşallah Kırıkkale´de ilk kez uygulanacak olan bu sistem bütün şehre bir örnek olacak ve ilimizin adını bütün Türkiye´ye duyuracaktır. Kırıkkale´de eğitim alanındaki yenilikçi ve öncü yaklaşımlarıyla hep bir adım önde olan Dek Koleji ilerleyen yıllarda da şehirde adından söz ettirmeye devam edecektir”

 

KIRIKKALE´DE SADECE DEK KOLEJİ´NE VERİLDİ

DEK Koleji Eğitim Koordinatörü Saygın Mercimek “Fen ve Anadolu Lisemizde uygulayacağımız bu sistemde öğrencilerimiz artık İngiltere´de sınavsız bir şekilde üniversite okuma şansına sahip olacaklar. Bu programa dahil olan öğrencilerimize dönem sonunda girecekleri dil sınavları aracılığıyla dil pasaportları vereceğiz. Bu dil pasaportları Avrupa Birliği ve üye ülkelerin hepsinde geçerliliğe sahiptir. İngiltere tarafından ülkemizde sadece 7 okula Kırıkkale de ise sadece Dek Koleji´ne verilen akreditasyon ile ‘´Double Diploma´´ sistemini hayata geçiriyoruz. Bu sistem sayesinde öğrencimiz aldığı lise diplomasına ek olarak vereceğimiz fark dersleri eğitimiyle home school diploması da almaya hak kazanacak”

 

HOME SCHOOL DİPLOMASI

“Daha önce aldığı dil pasaportları Home School Diploması lise diploması ve YKS sonuç belgesiyle birlikte İngiltere´de istediği üniversiteye başvuru hakkını kazanacak. Örneğin Türkiye de herhangi bir üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği bölümünü kazanan bir öğrencimiz bizim aracılığımızla aldığı diploma Dil sertifikalarıyla İngiltere de Bilgisayar Mühendisliği bölümünü okuyabilecek ve Denklik belgesi alabilecektir.  Nitelikleri iş gücüne her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyan ülkemizde yurt dışında eğitim alan öğrencilerimiz daha aktif ve başarılı pozisyonlarda başlayacaktır. Öğrencimiz Türkiye ‘de bir üniversite okumak isterse aldığı dil eğitimi sayesinde üniversiten hazırlık bölümünü rahatlıkla geçebilecek ve sene kaybı yaşamayacaktır”

 

KIRIKKALE´DE İLK KEZ UYGULANACAK

“Türkiye de hazırlık sınavını atlama oranı yüzde 10 dur. Yani ülkemizin gençlerinin yüzde 90´ı temel düzeyde dahi İngilizce konuşamamaktadır. Hazırlık sınıfını atlayan bir öğrencinin velisi eğer öğrenci devlet üniversitesinde ise 30 bin TL, özel üniversitede ise yaklaşık 60 bin TL bir yılda mali kazanç sağlayacaktır. Yani öğrenci ister üniversiteye yurt içinde ister ise yurt dışında okusun her yönden kazançlıdır. Dil bilerek mezun olan öğrenci iş bulma serüveninde elbette rakiplerinden önde olacaktır. Bu sistem Kırıkkale´de ilk kez uygulanacak olsa da Türkiye´de örnekleri vardır. Dek Koleji olarak ilgili paydaşlarımızla yaklaşık iki yıl süren fizibilite çalışmasını ve sistemi oluşturma sürecini tamamladık. Bu eğitimi verecek öğretmenlerimiz ve uluslararası TESOL Programı ile eğitime alınmakta ve sistem güncelliğini korumaktadır. Kendi içindeki hizmet içi eğitim programlarıyla da sistem ön plana çıkmakta ve öğreticiye bağımlı bir yapıda kendini kurtarmaktadır. Böylece eğitimde devamlılık ve başarı ön plana çıkmaktadır” dedi. Haber: Kenan KUZUCU