Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 20.08.2020 13:52:14
KIRIKKALE´DE DENENEN BU ÖZELLİK, AY SONUNA KADAR TÜM YURTTA HİZMETE GİRECEK

KIRIKKALE´DE DENENEN BU ÖZELLİK, AY SONUNA KADAR TÜM YURTTA HİZMETE GİRECEK

Evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz

Sağlık Bakanı Koca, 'Koronavirüs vakalarında evde tedavide yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Hekimlerimiz ´Teletıp´ denilen sistem sayesinde hastalarıyla doğrudan görüşme yapacak.' dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlık Bilkent Yerleşkesi´nde düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı´nın ardından açıklamada bulundu. Vaka sayılarındaki artışa ilişkin Koca, 'Vaka sayıları bir süredir yükselişte, son 1,5 ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık.' dedi. Koca, hasta sayısının 1 Temmuz´da 1192 iken bu sayının dün 1263 olarak gerçekleştiğini bu nedenle her artışın uyarıcı olduğunu dile getirerek bu artışların yılgınlığa, yenilgi duygusuna yol açmaması gerektiğini söyledi. 

 

12 Haziran´da tespit edilen yeni hasta sayısının ise 1592 olduğuna dikkati çeken Koca, 'Güç birliği ile bunu 1000´in altına çektiğimizi unutmayın. Salgın bir süreçtir, bu tür değişkenlikler tüm dünyada görülmektedir. Gereken, başarıda ısrardır. Çeşitli sebeplerle zaman zaman, vuku bulacak artışlar, eğer bizi yıldırırsa zafer uzar, alacağımız yara büyür. Bunun için sizleri dirayetli, inançlı olmaya davet ediyorum. Geçmiş güne değil, yarınlara bakmaya davet ediyorum.' dedi. 

 

Koca, salgınla mücadelenin başarıyla sürdüğünü ifade ederek, bundan kimsenin kuşkusunun olmaması gerektiğini belirtti. Türkiye´nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmaya çalışan varsa, salgının ne anlama geldiğini ya bilmediğini ya da bildiği kadarını da siyaseten unutmayı tercih ettiğini aktaran Koca, 'Tarihte, düz çizgi halinde seyreden salgın olmamıştır. Vakaların azalması, yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemiştir. Önemli olan mücadelede istikrardır.' diye konuştu.

 

Bakan Koca, koronavirüse karşı gelinen noktaya ilişkin, şu bilgileri paylaştı: 'Günlük tabloda bugünkü test sayısı, yeni hasta sayısı, ağır hasta sayısı öne çıkan başlıklardan üçüdür. Yeni hasta sayılarının tekrar 1000´in üzerine çıkmasından sonra, 3 Ağustos´ta 41 bin olan günlük test sayımız, dün 82 bin olarak gerçekleşti. Bu sayı, birkaç gün içinde 100 binin üzerine çıkabilecek. Kronik rahatsızlığı olmayan, yaşı genç, hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişiler, evlerinde diğer kişilerden izole olarak istirahat etmekte ve kendileri için planlanan tedaviyi uygulamaktadırlar. Sağlık ekiplerimiz, hastalığı hafif geçiren bu kişilerle, tedavi ve izolasyonun birinci, üçüncü, yedinci ve on dördüncü gününde irtibat kurmakta, kendilerini takip etmektedir.' 

 

HES UYGULAMASI TÜRKİYE GENELİNDE DEVREYE GİRECEK

Sağlık Bakanı Koca, Kovid-19´la mücadelede teknolojinin gücünden yararlandıklarını belirterek, şunları kaydetti: 'Ülke genelini ilgilendirecek, Kovid-19´la mücadelede teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen her yurttaşımızın heyecan duyacağı bir haber vereceğim. Bakanlığımız, HES adlı bir mobil uygulama geliştirmişti. Bu uygulamaya ´Riskli alan´ özelliğini kazandırdık. Şu anda pilot bölge olan Kırıkkale´de denenen bu özellik, ay sonuna kadar tüm yurtta hizmete girecek. Mobil uygulamadaki ´Riskli alan´ özelliği, gittiğiniz toplu mekanlarda, karekod okumasıyla size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir Kovid hastası, bir temaslı bulunmuş mu, bunu öğreneceksiniz. Geliştirdiğimiz HES mobil uygulamasından bugüne kadar büyük yararlar gördük. HES kodu üreten vatandaş sayısı 25 milyonu geçti. 

 

Hastalığı veya teması sebebiyle izolasyonda olması gereken 95 binden fazla kişinin, izolasyon kuralını ihlal ederek uçak, tren ya da otobüse binmeye çalıştığını bu uygulamayla tespit ettik ve engelledik. Kolluk kuvvetleri, şehirler arası ulaşımda yaptıkları denetimlerde, yolcular için riskli kişilerin seyahatini bu uygulama sayesinde önlemektedir. Ev izolasyonları da yine HES adlı bu mobil uygulamayla denetlenmektedir.' 

 

Mükemmelin var olan değil aranan şey olduğunu, eksikliklerin, yanlışların olabileceğini dile getiren Koca, 'Geçen haftalar içinde bazı şehirlerimizde hatalardan kaynaklanan şikayetler aldık. Bu savaşı insanlar veriyor. İnsanlar yorulabilir, insan kaynaklı sorun tespit ettiğimiz yerlerde değişikliklere gittik, altyapımızı güçlendirdik.' ifadesini kullandı. 

 

Koca, 'Sağlık ordumuz insanımız için fedakarlığını göstermeye devam ediyor. Sağlık çalışanlarımızdan hizmet alırken onlara güvenimiz, saygımız tam olsun. Altına girdikleri yük taşınması kolay bir yük değildir. Hastaları için mücadele ederken birçoğu hastalığa yakalanıyor. Başka bir meslekte bunu göremezsiniz.' diye konuştu. 

 

Salgınla mücadelenin bir görev dağılımı içinde yürütüldüğüne, toplum olarak bir mutabakat sağlandığına işaret eden Koca, amaçlarının insan sağlığını korumak, bu süreci en az acı ve ıstırapla atlatmak ve normal hayata dönmek olduğunu söyledi. 

 


Diğer Haberler

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024

15.03.2024