UNUTULMAMASI GEREKİR

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımıyla Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi´nde Proje Bazlı Teşvik Sistemi Tanıtımı ve 2017 Yılında Hazırlıkları Tamamlanan Yatırımlara Teşvik Belgesi Dağıtım Töreni´nde konuştu. Egemen anlayışın daima dünyanın belirli merkezlerine bakmamızı telkin ettiğine dikkati çeken Yıldırım, dünyanın yeni bir şekil aldığının ve güç merkezlerinin değiştiğinin unutulmaması gerektiğine işaret etti.

 

ÖLÜMÜNE ERDOĞAN

Değişen dünyada Türkiye´nin günden güne artan bir güce, sevgiye ve desteğe sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, emperyal kibirle dünyaya nizam verdiklerini düşünenlerin yakın zamanda derin bir hayal kırıklığına uğramaktan kendilerini kurtaramayacaklarını vurguladı. Yıldırım, Almanya´da bölücü terör örgütü yandaşları tarafından yapılan gösteriyi protesto eden Ünsal´ın, Alman polisinin kötü muamelesine maruz kaldığını anımsatarak, 'Teröristlere değil de teröriste karşı çıkan vatandaşımıza şiddet uygulayan Alman polisini de şiddetle kınıyor, ´Ölümüne Erdoğan´ diye haykıran kardeşimizin gözlerinden öpüyorum.' diye konuştu.

 

YATIRIM ÜSSÜ HALİNE GETİRMEK İÇİN GAYRET EDİYORUZ

Yıldırım, geçen yıl teşvik sisteminde ciddi bir değişikliğe gidildiğini belirterek, 'Bu teşvik sisteminin özelliği ülkemize yüksek ve orta ölçekte katma değerli ürünler sağlayacak, cari açığımızı kapatmaya destek olacak, ihracata katma değer artımını sağlayacak alanlara özel teşvik vermek. Dolayısıyla bugün törenini icra ettiğimiz bu teşvik sistemi sektörel bazda ve firma bazında katma değeri yüksek orta ve yüksek teknoloji gerektiren yatırımları ilgilendiren bir teşviktir.'

 

169 BİN VATANDAŞA İSTİHDAM SAĞLANACAK

Yıldırım, savunma sanayisinden yenilenebilir enerjiye, sağlık alanından ulaştırmaya, petrokimyaya varıncaya kadar birçok alanda bu yatırımların gerçekleşeceğini, orta ve yüksek teknolojiye sahip 23 projenin hayata geçirileceği illerin de İstanbul, Sakarya, Malatya, Adana, Hatay, Yalova, Niğde, Kahramanmaraş, Kayseri, İzmir, Siirt, Edirne, Ankara, Bursa, Kırıkkale, Bingöl, Mardin ve Osmaniye olarak belirlendiğini kaydetti.

 

BEREKETLİ OLSUN

Bu yatırımların doğrudan ve dolaylı olarak 169 bin vatandaşa istihdam sağlayacağına dikkati çeken Yıldırım, 'Hayırlı, uğurlu olsun, bereketli olsun.' temennisinde bulundu. Başbakan Yıldırım, 2016 yılının son çeyreğinden itibaren ihracatta artışın sürdürdüğünü, şu anda yıllık bazda 160 milyar dolar seviyesine gelindiğini belirtti. 'İnşallah bu yıl ihracatta orta vadeli hedefimiz üzerinde, 169 milyar doların üzerinde bir ihracat değerine ulaşacağız.' diyen Yıldırım, ülke ve ekonomi üzerinden yürütülen algı operasyonları ve karalama kampanyalara rağmen Türkiye´nin büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

 

TAHMİNLERİNİ REVİZE ETMEK ZORUNDA KALDILAR

Başbakan Yıldırım, ellerindeki teknik bilgiye ve uzmanlığa rağmen IMF´nin 2017 başındaki Türkiye büyüme tahmininin yüzde 2,9 olduğunu, Dünya Bankasının yüzde 3, OECD´nin yüzde 3,4, değerlendirme kuruluşlarının ise yüzde 2,6 rakamlarını açıkladığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türkiye ne yaptı? Yüzde 7,4 ile bu tahminleri iki katının üzerine çıkardı. Bu büyüme oranı ile G-20 ülkelerinin tamamını geride bırakarak birinci sıraya oturduk. Kredi değerlendirme kuruluşları, defalarca tahminlerini revize etmek zorunda kaldılar. Bu başarı, taşı sıksa suyunu çıkarabilen yatırımcılarımıza, iş adamlarımıza, üreticilerimize, çalışkan girişimcilerimize aittir. Sizlere teşekkür ediyorum. Bu başarı, genç ve dinamik nüfusu ile 81 milyon vatandaşımızın ülkesine ve hükümetine ve liderine olan güvenine aittir. Bu başarı, üreten, proje geliştiren, büyük hedefler ortaya koyan Türkiye´nin başarısıdır. Bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum, 2018 yılı 2017´den aşağı olmayacak, yatırımlarla, ihracatlarla yol almaya devam edeceğimiz bir yıl olacak.

 

HAYIRLI OLSUN

Arşivlerden çıkan ilk 23 Nisan kutlaması! Arşivlerden çıkan ilk 23 Nisan kutlaması!

2018´i üretim ve yatırım, 2019´u milletimizle birlikte atılım yılı haline getireceğiz.' Başbakan Yıldırım, Eximbank´ı da ihracatta daha etkin kullanmaya başladıklarına dikkati çekerek, 'Türk Eximbank´ı, ihracatımızın yüzde 25´ine destek veriyor. Böylece dünyada Eximbank olarak ihracata destek veren ikinci ülke konumuna geldik. 2018 için daha da Eximbank´ı güçlendiriyoruz, böylece ihracatımızı, ihracatçılarımızı daha fazla desteklemiş olacağız. Sözün özü, kim ne derse desin, kim hangi göstergeyi, hangi tahmini yaparsa yapsın biz büyümeye, kalkınmaya, üretmeye, ürettiğimizi daha çok satmak için, ihraç etmek için, özel sektörümüzü, girişimcilerimizi, iş alemimizi desteklemeye devam edeceğiz.' değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, yatırım paketinin ülke ekonomisine ve geleceğine hayırlı olmasını diledi.