DOĞAL KAYNAKLARIN KORUNMASI

Doğal kaynakların korunması ve biyolojik çeşitliliğin sağlanması kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğünün 2016 yılı balıklandırma çalışmaları kapsamında Keskin sınırları içerisinde bulunan Kapulukaya Baraj Gölü´ne, törenle  100 bin pullu sazan yavrusu bırakıldı. Kapulukaya Baraj Gölü kenarındaki programa, Kırıkkale Valisi Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz, Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, İl Jandarma Komutanı J.Alb. İsa Çakmak ve DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar  ile 56. DSİ Bölge Şube Müdürü  Serkan Bostancıoğlu   katıldı.

 

BALIKLARIN YETİŞMESİ KOLAY OLMUYOR

Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz “Balık üretiminde en önemlisi doğal yaşamındaki balıkları korumak. DSİ tarafından yürütülen çalışmanın amatör balıkçılığa yönelik  olmalı, doğal kaynakların korunması ve biyolojik çeşitliliğin sağlanması bakımından çalışmayı önemsemekteyiz. DSİ´nin uzun yıllar içerisinde Türkiye´de kurumsallaşan kamu kurulumları arasında yer almıştır. Kırıkkale il sınırları içerisinde  daha önce de bu tür çalışmalar yapılmış. Buradaki çalışmanın amacı, amatör balıkçılar için. Bunun burada altını çizerek söylüyorum, amatör balıkçılık kapsamında yapılan avlanmalarda bir sıkıntı yok ama diğer şekilde ticari amaçlı yapılacak avlanmalara kesinlikle müsaade edilmeyecek. Burada bu kadar emek veriliyor. Balıkların yetişmesi de kolay olmuyor. Dolayısıyla o konuda uyarımı yinelemek istiyorum. Bu işin cezai boyutu bir tarafa hem doğaya saygı hem de çevre bilinci açısından bunlara dikkat etmek lazım” konuşmalarında bulundu.

LİMNOLOJİK ETÜT
DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar “Ülkemizdeki su kaynaklarının geliştirilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz, asli görevlerinin yanında mevcut kaynaklardan çeşitli yönlerden faydalanmak maksadıyla bünyesinde bulunan 7 adet Su Ürünleri İstasyonu marifetiyle su ürünleri çalışmaları da yürütmektedir. Bu kapsamda, öncelikle baraj göllerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin belirlendiği “limnolojik etüt” çalışmaları ve balık varlığının değerlendirmesi gayesiyle “avlanabilir stok tespiti” çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca, baraj gölleri ile göletlerden uygun olanlarında projeye dayalı su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerini de izin verilerek su ürünleri üretim artışı sağlanmasına imkân tanınmaktadır”

 

 

SAYI 13,5 MİLYONA ULAŞMIŞ OLACAK

“İdaremizce inşa edilmiş Bölge Müdürlüğümüz dahilindeki rezervuarlarda, yörelerdeki insanlarımıza yeni iş imkânı yaratmak ve kiralanan alanlardaki balıkçılık hizmetlerini desteklenmek amacıyla, İdaremizce her yıl düzenli olarak “balıklandırma” çalışmaları yapılmaktadır. Bölge Müdürlüğümüz, 1974 yılından bugüne kadar yaklaşık 12 milyon yavru balık ile balıklandırma yapmış olup, bu yıl bırakılacak 1,5 milyon yavru ile bu sayı toplam 13,5 milyona ulaşmış olacaktır. Böylece, yöre insanımızın taze ve ucuz protein ihtiyacının karşılanmasına yönelik desteğimiz de artarak devam etmiş olacaktır”

 

BÖLGE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI

Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak! Meteoroloji uyardı! Kırıkkale’yi fırtına vuracak!

 “DSİ 5. Bölge Müdürlüğü de 2016 Yılı Balıklandırma Programı dahilinde kendi görev sahasında bulunan Ankara, Çankırı, Bolu, Çorum, Düzce ve Kırıkkale illerindeki baraj göllerine, toplam 1,5 milyon pullu sazan yavrusu atarak balıklandıracak ve böylece Bölge ekonomisine önemli miktarda katkı sağlamış olacaktır. Balıklarımız; Bölge Müdürlüğümüze bağlı DSİ Bolu 53.Şube Müdürlüğü Gölköy Su Ürünleri İstasyonunda görevli personelimiz tarafından üretilerek program dahilinde rezervuarlara bırakılmaktadır”

 

SAZANLAR BARAJDA

“Daha önceki yıllarda  Kapulukaya  Baraj Gölüne attığımız  toplam 575 000  adet yavru balıktan sonra, bugün yine Bolu Gölköy Su Ürünleri İstasyonumuzda üretip getirdiğimiz, 100 000 adet pullu sazan yavrusunu baraj gölüne bırakmış bulunmaktayız´´ açıklamalarının ardından bir tankerde bulunan 100 bin adet Sazan yavru pullu balığı Kapulukaya  Baraj Gölüne bırakıldı. Haber: ARİF ÇAKIROĞLU