TOPLUM SAĞLIĞI PROBLEMİ

Arşivlerden çıkan ilk 23 Nisan kutlaması! Arşivlerden çıkan ilk 23 Nisan kutlaması!

İl Sağlık Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, ‘Ulusal Kanser Haftası´ dolayısıyla açıklamalarda bulundu. İl Müdürü Güngüneş, Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında  kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu söyleyerek, “Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla  ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır”

 

ÖNEMLİ BİR KISMI ÖNLENEBİLEN KANSER

“Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir. Dünyada ve Türkiye´de kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır”

 

KONTROL ALTINA ALINABİLİR

“Hiç kuşkusuz ki kanser tedavi üzerine yapılan yatırımlar ile değil, ancak önleme ve erken teşhis üzerine yöneltilen eylem planları ile kontrol altına alınabilir. Bunlarla beraber alkol ile mücadele, fiziksel aktivetinin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı arttırmalıdır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir”

 

ÜCRETSİZ OLARAK YAPILMAKTADIR

“Bilimsel avantajının yanı sıra HPV DNA testleri merkezi laboratuarlarda analiz edilerek sonuçlar en geç 10 iş günü içerisinde vatandaşımıza iletilmektedir.  Tarama mamografileri de Avrupa Birliği standartlarında kurulmuş olan ulusal raporlama merkezinde değerlendirilmekte ve her iki tarama testinin de sonuçlarına vatandaşlarımız internetten ulaşabilmektedirler. İl Sağlık Müdürlüğü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi´nde  ( KETEM), 30-65 yaş arası kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolorektal kanser taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır”

 

RANDEVU İÇİN 171 SİGARA BIRAKMA HATTI

“22 Aralık 2015 tarihinde Gezici Kanser Tarama Aracımız da hizmete başlamış olup; KETEM´de  ve Gezici Kanser Tarama Aracımızla yapılan taramalarda 2017 yılında 3141 kişiye mamografi çekilmiş, 2686 kişiye HPV, 1399 kişiye GGK testi yapılmıştır. Ayrıca sigara da kansere neden olduğu kesin olarak bilinen bir maddedir. Sigarayla mücadele kanser kontrolünün önemli bir basamağıdır. Ülkemiz sigarayla mücadele konusuna mevzuat ve kurumsal bazda destek veren nadir ülkelerdendir. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi´nde  ( KETEM)  Sigara Bıraktırma Polikliniği hizmet vermektedir. Konu ile ilgili eğitim almış hekim ve sağlık çalışanları mevcuttur. Randevu için 171 Sigara Bırakma Hattını arayabilirsiniz. 1-7 nisan kanser haftası nedeniyle Kanser taramaları noktasında farkındalığı artırmak ve koruyuculuk açısından yüksek etkinliği bilinen fiziksel aktiviteye dikkat çekebilmek adına ilimiz şehir parkında böyle bir yürüyüş organize ettik, katılımlarınız için teşekkür ederiz. Unutmayalım ‘Erken teşhis hayat kurtarır” dedi. Haber Kenan Kuzucu