KORUMA ALTINDA 15 AVLAK BULUNUYOR

Coğrafi konumu Kızılırmak havzası üzerinde bulunması, orman arazilerinin sağladığı uygun ortamlar nedeniyle yaban hayatı açısından önemli bir potansiyele sahip olan Kırıkkale´de yaban hayatının koruma altına alındığı toplam 15 avlak bulunuyor. Söz konusu avlaklarda özellikle yaban domuzu, keklik ve yaban tavşanı gibi popilasyonu fazla olan hayvanlar yaşarken, avcılık maksadıyla çevre il ve ilçelerden ziyaretler gerçekleşiyor. Bölgedeki avlaklarda yasadışı avlanmanın önüne geçilebilmesi ve yaban hayatının korunması maksadıyla Kırıkkale Valiliği koordinesinde Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığınca 2021 yılı başından itibaren bir proje başlatmıştı.

 

YABAN HAYATININ KORUNMASI PROJESİ

Kırıkkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile müşterek yürütülen proje kapsamında çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor. Performans hedefi olarak belirlenen faaliyetler çerçevesinde 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve uygulanması hakkında kolluk ile muhtarların görev ve sorumluluklarına yönelik eğitimler verilmeye devam ediyor. Eğitimlerde Merkez Av Komisyonu kararları, bölgeye yönelik avlanma kısıtlamaları ve kaçak avlananlara uygulanan cezalar hakkında bilgi verilirken, avlaklarda doğal yaşamlarını sürdüren, koruma altında olan ve nadir bulunan yaban hayvanı türleri tanıtılıyor.

 

BİN 700 AVCIYA EĞİTİM VERİLECEK

Evlendirme dairelerinde 24.04.2024 yoğunluğu Evlendirme dairelerinde 24.04.2024 yoğunluğu

Proje çerçevesinde Avcılara ve silah ruhsat sahiplerine düzenli olarak cep telefonları üzerinden kısa mesajlar gönderileler, 'av ve yaban hayatı' konularında sık sık uyanlar yapılıyor. Yasadışı avlanmaya karşı vatandaş duyarlılığının arttırılması amacıyla köy odaları, muhtarlıklar ve vatandaşların görebileceği yerlere afişler asılırken, ayrıca broşürler dağıtılıyor. Jandarma ekiplerinin sahada görev yapan önleyici kolluk devriyelerince, avlaklarda dolaşan şahıslar sıkı bir şekilde takip ve kontrol edilerek yasak avlanmanın önüne geçilmeye çalışılıyor. Koronavirüs Covid-19 salgın hastalığı tedbirleri dikkate alınarak Haziran ayı başından itibaren sürdürülen eğitimlere belirli bir plan çerçevesinde muhtarlar davet ediliyor. Muhtarlara yönelik faaliyetin tamamlanmasının ardından yılsonuna kadar bölgede kayıtlı olan bin 700 avcıya da yerinde eğitim verilmesi planlanıyor.

 

ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLİYOR

Kırıkkale İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Tim Komutanı J.Asb.Çvş. Gözde Atuçuranoğlu ve Tim Komutan Yardımcısı Uzm.J.VI.Kad.Çvş. Mehmet Sağlam ile Kırıkkale Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Şefi Samet Yılmaz tarafından verilen eğitimlerde, görsel materyaller kullanılarak çeşitli sunumlar yapılıyor. Faaliyetin son bölümünde ise yaz sezonuyla birlikte başlayan düğün ve nişan merasimlerinde silah atılmasının önüne geçilmesi için kolluk ve muhtarların işbirliği yapması gerektiği hususunda bilgiler veriliyor. Haber: Kenan Kuzucu