Kırıkkale´nin Sulakyurt ilçesinde 12 Mart İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u Anma Günü etkinlikleri kapsamında program düzenlendi.

 

EY NAZLI HİLAL 

Sulakyurt Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu´nda düzenlenen programda konuşan Kaymakam Gökhan Dolaş, İstiklal Marşı´nın ve Mehmet Akif Ersoy´un çok önemli birer değer olduğunu söyledi. İstiklal Marşı´nın haftada iki gün sabah akşam okunan bir şiirden ibaret olmadığını belirten Dolaş, “İstiklal Marşı bir bayrağın kendi milletine seslenerek ‘korkma´ dediği ve milletini cesaretlendirdiği bir şiirdir. Milletinin ise bayrağa dönerek ‘Çatma kurban olayım çehreni ey nazlı hilal´ diye bayrağından olan beklentisini ifade ettiği bir şiirdir. İstiklal Marşı, çok aktif bir şiirdir. İçerisinde seslenişler, konuşmalar yer almaktadır. Bunu böyle değerlendirmek lazım. İstiklal Marşı bayrak ve milletin birbirine duyduğu muhabbeti gösteren bir şiirdir. Mehmet Akif Ersoy ise, sadece bir şair olmayıp, milletinin özgürlüğe olan açlığına mütercim olmuş ve bunu mucizevi mısralarla ifade etmiş bir vatan aşığıdır. Mehmet Akif, bu milletin vatanına olan aşkını dile getirmiştir.” dedi.

 

VATAN, MİLLET VE HÜRRİYET 

Sulakyurt ilçe Milli Eğitim Müdürü Fedai Akın da, İstiklal Marşı´nın Türk milleti var oldukça nesiller boyunca yüreklerde hissedilerek coşkuyla okunacağını söyledi. Akın, şanlı Türk bayrağının ve onun istiklalini ebedileştiren bir manzume olan İstiklal Marşı´nın, yüce Türk milletinin ruhunu, tarihini, bağımsızlık sevdasını, ülkü ve ideallerini yansıttığını söyledi. İstiklal Marşı´nın Türk milleti var oldukça nesiller boyunca yüreklerde hissedilerek coşkuyla okunacak bir marş olduğunu hatırlatan Akın, “Bu anlamda siz Türk gençlerinin İstiklal Marşı´nı anlayabilmek ve onun ruhunu kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif Ersoy´u çok iyi tanımak, onun tüm benliğinde muhafaza ettiği “vatan sevgisini, milli mücadele ruhunu, Allah inancını” bilmek ve bu yüce duygularla ortaya çıkan “vatan, millet ve hürriyet” kavramlarını damarlarınızda dolaşan o asil kanda hissetmemiz gerekir.” dedi.

 

HÜRRİYET SEVDALISI NESİLLER

Gençlerin vatan, millet ve hürriyet uğruna göğsünü siper etmeleri gerektiğini vurgulayan Akın, şöyle konuştu: “Kur´an yolunda, Hakk´ın, haklının ve mazlumun yanında olan, zalimin karşısında bir mızrak gibi dimdik durabilen gençler olmalısınız. İşte hepimiz ve siz Türk gençleri, bu duygularla Mehmet Akif´i tanır ve İstiklal Marşı´nın ruhunu tüm benliğinizde hissederseniz ”Ezelden beridir hür yaşamış ve hür yaşayacak” bir milletin fertleri olarak dünya milletler tarihinde şanlı yerimizi korumuş olursunuz. Dileğimiz, vatan, millet ve hürriyet sevdalısı nesiller olmanızdır. “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen üstat Mehmet Akif Ersoy´u sevgi ve rahmetle anıyor, onun bize verdiği ruhla aziz vatan ve şanlı bayrağımız için kanlarını döküp şahadet mertebesiyle kendilerine “Ağuşunu açmış duran peygamberimizin” lütfuna mazhar olan tüm şehitlerimizin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ruhunu şad ediyorum.”

 

Kırıkkale’de CNC sınavı yapıldı Kırıkkale’de CNC sınavı yapıldı

ŞİİRLER OKUNDU

Programda lise öğrencileri tarafından oratoryo gösterileri, tiyatro ve şiirler okundu. Program, ilçe genelindeki okullarda düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından son buldu. Programa, Kaymakam Dolaş´ın yanı sıra Belediye Başkanı İsmail Bildik, Cumhuriyet Savcısı Fırat Ölmez, İlçe Jandarma Komutanı Kamil Küçük, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı. Haber: Emel Selci