GÜNCEL 6.11.2019 16:50:16
ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLER

ISPANAK DEĞİL YABANİ OT ZEHİRLER

Geçtiğimiz günlerde İstanbul ve Tekirdağ´da meydana gelen ve Kırıkkale dahil bütün ülke genelinde tüketiciyi tedirgin eden ıspanak zehirlenmesi hakkında Kırıkkale Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Orhan İba, açıklamalarda bulun

ISPANAĞA KARIŞAN İTÜZÜMÜ OTU

İstanbul ve Tekirdağ´da birçok kişiyi hastanelik eden ıspanakta zehirli ot bulunmasına ilişkin olayda her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer, sorunun ´zehirli ıspanak´ değil, ıspanağa karışan itüzümü otu kaynaklı olduğunu belirtti. Bu gibi olayların yaşanmasının ardından mağduriyet yaşayan üretici ve pazarcılar, bu işin paydaşlarının ıspanağın içine karışan bir yabani ot nedeniyle zarar gördüğünü ifade ettiler.

 

ÜRETİCİ VE SATICI MAĞDUR OLUYOR

Gazetemize açıklamalarda bulunan Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Orhan İba, ıspanaktan kaynaklandığı iddia edilen zehirlenme vakalarına ilişkin, 'Ispanaktan bu şekilde kaçmak doğru değil. Buradan binlerce üretici ekmek yiyor. Bir işleyici hata yaptı diye ötekilerde kayba sebep olmamalı” dedi. İba, ıspanak kaynaklı zehirlenme iddialarının ardından hem tarım ilacı hem de araya yabani ot karışması ihtimalinin gündeme geldiğini söyledi.

 

SAHADAKİ DENETİM ÖNEM TAŞIYOR

İlaç konusunun uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ancak bunun denetimle çözülebileceğini belirten İba, yasal altyapının yeterli olduğunu, sahadaki denetimin önem taşıdığını bildirdi. İba, benzer vakaların ileride tekrar yaşanabileceğini ve halkın tedirgin olmaması için üretimden perakende satışa kadar denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini dile getirdi.  İba, tarım ilaçlarının reçete edilmesi, kullanımı ve hasat aşamalarının izlenebilirliğinin önem taşıdığına dikkati çekti.  

 

BU İŞİN PAYDAŞLARI ZARAR GÖRMESİN

'Geçtiğimiz günlerde nar içindi şimdi de ıspanak için bu tür tartışmalar yaşanıyor. Üretici bundan zarar görüyor. Mutlaka devletin bu altyapıyı değerlendirip sahada takip etmesi lazım ki herkes içi rahat şekilde yiyebilsin, bu işin paydaşları da zarar görmesin. Bir iddia çıktı diye bütün üreticiler mağdur oluyor. Aylarca bu üretime emek verilmiş ve bir beklenti var. Vatandaş ´Ispanak var´ diye börek yemekten bile kaçınıyor. Hazır bu konu sıcaklığını korurken ilgililer harekete geçsin. Sahadaki denetimler sürekli olarak yapılsın. Çok fazla ziraat mühendisi var, tarımsal danışmanlık firmaları da bu işin içinde olsun.' diye konuştu.

 

BİNLERCE ÜRETİCİ EKMEK YİYOR

İba, ıspanağın hal fiyatının 3,5 liradan 1 liraya kadar düştüğünü, gelecek dönemde satılma ihtimalinin iyice düşebileceğini ifade ederek, 'Bu tür iddialar nedeniyle halk kaçıyor. Ispanaktan bu şekilde kaçmak doğru değil. Buradan binlerce üretici ekmek yiyor. Bir işleyici hata yaptı diye ötekilerde kayba sebep olmamalı. Bu işte çiftçi tokat yiyor.' değerlendirmesinde bulundu. Haber: Emel Selci


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024