Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe
GÜNCEL 11.07.2013 12:21:05
İl Sağlık Müdürü uyardı!

İl Sağlık Müdürü uyardı!

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, bu yıl ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıkları için iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı

Sağlık problemleri yaşanabilir 

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını ifade etti. Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olduğunu söyleyen Dr. Uzun, buna bağlı olarak bulantı, baş dönmesi bayılma hissi gibi sağlık problemlerinin yaşanabileceğini söyledi. Suyun yaşam için önemli olduğunu vurgulayan Uzun, vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığı ifade etti. Uzun, “Bunun için kaybolan miktarın mutlaka telafi edilmesi gerekmektedir. Günde ortalama, en az 2-2,5 litre(12-14 su bardağı) su içilmelidir. Bununla birlikte ramazanda sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suyu, soda, sebze suyu vb. sıvıları sık sık tüketmek gerekmektedir” dedi

 

3 öğünü tamamlamak şart

Çocukların su ihtiyaçlarını fark edemeyeceklerine dikkat çeken Uzun,  çocukların kendilerini ifade edemeyecekleri de göz önünde bulundurularak sık sık kaynatılıp soğutulmuş su içirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ramazan ayında özelikle sahur öğününün atlanmamasını vurgulayan Uzun, ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az üç öğünü tamamlamak gerektiğini kaydetti. Uzun sahura kalkılmaması durumunun açlık süresini 20 saate kadar çıkardığını ve bu nedenle de kan şekerinin daha erken düştüğünü belirtti.

 

Sahurda hafif yiyecekler tercih edin

Sahur öğününün ağır yemeklerden oluşmaması gerektiği kaydeden Uzun, gece metabolizmanın hızının yavaşladığını ve bu nedenle vücudun yağlanma hızı ve kilo alma riskinin de arttığını söyledi. Sahurda özellikle hafif yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten Uzun, sahura mutlaka kalkılmalı süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise açlıklarını geciktirmek için kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketme yolunu tercih edebilirler. Ancak aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir” dedi.

 

İftar yemeğinde yanlışlara dikkat

İftar sofraların çeşitliliği ve bolluğunun ramazanın yemek kültürü açısından en belirgin özelliği olduğunu kaydeden Uzun, “İftarda kan şekeri çok düşük düzeye indiği için kısa sürede fazla miktarda besin tüketme isteği doğduğu` ifade edildi. Yapılan önemli yanlışlardan birinin de çok hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda besin tüketilmesi olduğu belirtilen açıklamada, `Beyin, doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra vermektedir. Dolayısıyla çok hızlı yemek yemek, kısa sürede yüksek miktarda besin tüketilmesine neden olmakta, bu da kilo alımına zemin hazırlamaktadır” dedi. 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024