68.verem eğitimi ve propaganda haftası kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda bir program düzenlendi. Programda Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli ve katılımcılara bilgi verildi. Programda konuşma yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş Bilinen en eski bulaşıcı hastalıklardan biri olan ve halen dünyada her yıl milyonlarca insanı tehdit eden Tüberküloz (Verem) hastalığı, ölümcül ancak tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.Dr Güngüneş, 'Kontrol programları uygulanarak hastaların iyileşmesinin sağlanması, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından son derece hassas ve önemli bir süreçtir. Türkiye`de her yıl 14.691 civarında tüberküloz (TB) hastası kaydedilerek tedavi edilmektedir. Kırıkkale ilinde ise yıllık tüberküloz (TB) görülme sıklığı Türkiye ortalamasına göre düşük olup yüz binde 13,61.`dir. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu İnsanların % 10`unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmakta ve her 1,7 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Hastaların %70`inde akciğer tüberkülozu varken ,%30`unda akciğer dışındaki organlar (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek beyin vb.) tutulmuştur' diye konuştu.

Doğrudan gözetimli tedavi sratejisi

Verem mikrobu, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığını söyleyen Halk Sağlığı müdürü Dr Güngüneş, 'Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama gece terlemesi gibi belirtiler görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikayetleri yanında ateş de ortaya çıkar. İki üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaşı Dispanserlerinden verilmektedir. Tedavi en az 6 ay sürer. İlaçların düzenli içilmesi çok önem taşır. Çünkü tedaviyi yanm bırakan hastalar toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)`nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) denilir' şeklinde konuştu

323 hastaya ilaç verildi

Sivrisineklerden hastalık bulaşır mı? Hangi hastalıklar bulaşır? Sivrisineklerden hastalık bulaşır mı? Hangi hastalıklar bulaşır?

Dr Güngüneş, '2014 Kırıkkale Verem Savaş Dispanseri Çalışmalarına göre Toplam Muayeneler 2745 Tüberkülin Cilt Testi 673 Mikrofilm 1980 Bakteriyolojik muayene dispanserde 95 Bölge Laboratuvarına gönderilen 661 DGT Hasta 37 olup Toplam 323 Hastaya İlaç verildi. Dünyada tek etkene bağlı ve tedavisi mümkün olan hastalıklar içinde en çok ölüme yol açan hastalık Verem hastalığıdır. Bu nedenle toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Toplum Sağlığı Merkezi Tüberküloz Birimimize başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir' dedi.

Dijital röntgen cihazı hizmet vermeye başlayacak

Dr Güngüneş, 'Kırıkkale'de 'Tüberküloz kontrolünde neredeyiz? Nereye ulaşmak istiyoruz?

Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşırız?' Felsefesinden hareketle yapılandırılan Stratejik Plan önümüzdeki yıla yönelik olarak Kırıkkale İlinde yürütülen Tüberküloz Kontrolü çalışmalarına ve DGT uygulamalarına ışık tutacağına ve sağlam bir temel oluşturacağına inanıyoruz. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığının 2013 yılı tüberküloz hasta verileri ve 2012 yılı hastalarının tedavi sonuçları analiz sonuçlarına göre ilimiz tüm verilerde hedeflere ulamıştır.2014 yılında ihale süreci tamamlanan dijital röntgen cihazı 2015 yılında hizmet vermeye başlayacaktır' ifadelerini kulandı