KÜLTÜR 21.12.2014 18:08:25
İhsan Kapısı

İhsan Kapısı' Nur camiinde yaşatılacak

Osmanlı döneminin sosyal yardımlaşma geleneklerinden biri olan 'İhsan Kapısı', Mimar Sinan'ın ustalık dönemi eseri kabul edilen Edirne'deki Selimiye Camisi`nin mimarisi örnek alınarak inşa edilen Nur Camisi'nde yaşatılacak. Nur Camisi'n

İlimizde yapımı devam den nur Camii tarihi mimari dokusu ile dikkat çekiyor. Bu tarihi mimari dokuda ecdanın camilerde yaşattığı geleneklerde devam edecek. Kırıkkale İl Müftüsü Bekir Gerek,  yaptığı açıklamada, Kırıkkale’de Osmanlı dönemi mimarisi örnek alınarak 6 yıl önce inşasına başlanan Nur Camisi`nin tamamlanma aşamasına geldiğini, 2015 yılı içerisinde hizmete girmesinin hedeflendiğini söyledi.

 

Gösteriş ve riyadan uzak

İl Müftüsü Bekir Gerek, ecdadın camileri yardımlaşma ve dayanışmanın merkezi olarak kullandığını, bir eğitim ve kültür merkezi haline getirdiklerine dikkati çekti.Nur Camisi’nin giriş kapısının sağ ve sol taraflarında 'ihsan kapıları'nın olduğunu anlatan Gerek, şöyle konuştu:'Bu geleneğe göre, fakirlere yardım etmek isteyenler 'ihsan kapısı'ndaki kutulara yardımlarını bırakıyor. İhtiyacı olan da gelip buradan ihtiyacı kadar alıyor. Buradaki önemli olan husus, yardımın gizli yapılması ve yardımı alanın da ihtiyacı kadarını almasıdır. Yardımı yapan da ihtiyacı olan da samimi ve başkasının hakkını, hukukunu gözeterek bunu yapıyor. Peygamberimiz bir hadis-i şerifte 'Kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelenecek olan yedi grup arasında, sağ elinin verdiğini sol elinin bilemeyeceği kadar gizli sadaka veren kimseler'in olduğunu buyuruyor. Allah için verdiği sadaka ve yaptığı iyilikleri mümkün olduğunca gizli yapan, gösteriş ve riyadan uzak kalmaya çalışan kimse, Allah`ın rızasını her şeyin üstünde tutmuş demektir.'Gerek, 'ihsan kapısı'nın dışında camide bütün vakıf ve hayır hizmetlerinin alınıp verileceği bir mekanın ve cemaatin ramazan ayının son on gününde, gece gündüz camide kapanıp ibadet etmeleri için itikaf odalarının bulunacağını ifade etti.

 

Türkiye ilk olacak

İl Müftüsü Bekir Gerek, Nur Camisi’nin Osmanlı döneminde inşa edilen ibadethanelerde olan bütün mimari özellikleri, estetik güzellikleri ve hat sanatını güzel örneklerini taşıyan tarihi bir mekan olacağını vurguladı.Nur Camisi`nin Osmanlı döneminde olduğu gibi tam bir külliye şeklinde olacağını anlatan Gerek, şunları kaydetti:'Kütüphaneler, konferans salonu, fuaye alanı, derslikler, kıraathane, el sanatları ve sesli sanatların yapılacağı bölümler var. Nur Camisi’nin avlusunda belki de Türkiye’de ilk defa çocukların oyun oynayacakları park alanları var. Osmanlı döneminde olduğu gibi bir külliyede olması gereken ne varsa burada mevcut. Osmanlı geleneklerini buraya taşıdık ve yaşatacağız. Osmanlı döneminde olup daha sonraki dönemlerde unutulan bütün mimari özellikleri ve estetik güzellikleri geliştirerek buraya aktardık.'Gerek, Nur Camisi’nin 3 bin 500`ü içeride, 7 bin 500`ü dışarıda olmak üzere toplam 11 bin kişinin bir arada ibadet edebileceği bir mekan olacağını belirterek, şu ana kadar 30 milyon lira harcandığını, toplam da 35 milyon liraya mal ederek camiyi tamamlamayı düşündüklerini sözlerine ekledi.

 


Diğer Haberler

29.03.2024

28.03.2024

27.03.2024

26.03.2024

25.03.2024

23.03.2024

22.03.2024

21.03.2024

20.03.2024

19.03.2024

18.03.2024

16.03.2024