Atalay`dan açıklama
Başkent hem yüksek yargı, hem de tutuklu vekil krizlerini ortadan kaldıracak `çifte çözüm` planına odaklandı. AK Parti, muhalefet partilerine 'Tutuklu vekil sorununu birlikte halledelim. Siz de bize HSYK ve yüksek yargı krizini bitirecek düzenlemede destek verin' çağrısı yapmaya hazırlanıyor. İlk olarak, tutuklu vekilleri kurtaracak çözüm arayışı için adım atıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`ın da katılımı ile toplanan AK Parti Grup Yönetimi, tutuklu vekiller konusunun muhalefetle görüşülmesi için Grup Başkanvekili Mahir Ünal`a yetki verdi. Ünal, CHP, MHP?ve BDP grup yöneticilerini arayıp görüşme talebini iletti. CHP ve BDP`den olumlu cevap gelirken, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, 'Biz yokuz' dedi. Telefon trafiğinin ardından Başkanlık Divanı odasında CHP`li Engin Altay, BDP`li Pervin Buldan ve İdris Baluken, Mahir Ünal ile buluştu.

Görüşmeyi anlattı
Görüşmede, BDP`nin, Sebahat Tuncel ile birlikte MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan`ı da kurtaracak 'hükmün infazının ertelenmesi' düzenlemesinin getirilmesini önerdiği belirtildi. BDP ayrıca, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması amacıyla CMK`nın 108. maddesinde değişiklik teklif etti. CHP ise; Anayasa`nın milletvekili dokunulmazlık, vekilliğin düşmesi ve dokunulmazlık kapsamı dışındaki halleri düzenleyen maddelerinde değişiklik istedi. Bunun üzerine AK Parti, CHP ve BDP`den birer milletvekillinden oluşan komisyon kurulması kararlaştırıldı. Komisyonda AK Parti`den Doğan Kubat, CHP`den Atilla Kart, BDP`den ise Hasip Kaplan yer alacak.

Gazetecilere bildiri dağıtıyor
Düzenlemeyle ilgili ilk sinyali Atalay verdi: 17 Aralık operasyonu sonrası gündeme gelen HSYK ile ilgili anayasa değişikliği için yeterli sandalyeye sahip olmayan AK?Parti, muhalefetten destek arayacak. Cezaevindeki vekillerle ilgili düzenlemeye destek karşılığında muhalefetin nabzı yoklandı. AK Parti`nin şeffaflığı artıracak daha kapsamlı bir düzenleme arzusunu dile getirdiği belirtildi. Muhalefet ise, isteğin 'HSYK`da değişiklik' olarak algıladıklarını belirtti. Kapsamlı düzenleme' için atılacak adıma ilişkin ilk ipuçları ise Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay`dan geldi. Yargıda güven vermeyen tutum görüldüğünde insanların umutsuzlaştığına dikkat çeken Atalay, gündemden düşmeyen yüksek yargı polemiğine ilişkin şunları söyledi: 'Türkiye`deki araştırmalarda yargıya güven hep yüzde 50`nin altında kalıyor. HSYK`nın son günlerdeki tutumu bu manada herkesi çok düşündürdü. Bir savcı çıkıyor gazetecilere bildiri dağıtıyor.

`Böyle bir şey yok`
Bir yanda hükümet yönetmelikte değişiklik yapmış. Barolar Birliği Danıştay`a götürüyor. Bu sırada HSYK toplanıyor. Yeni Adalet Bakanı göreve başlıyor. Bakanın, müsteşarın haberi yok. Adeta korsan toplantı görüntüsü var. Bir karar alınıyor. Tamamen davayla ilgili. Mahkemede görüşülmeden yargının üst kurulu o konuda bir görüş açıklıyor. O daire bunun karşısında ne yapabilir? Tamamen etki altında. Ama HSYK, savcının bildiri dağıtmasını gündemine bile almıyor. Şimdi, üç kişiyle ilgili değerlendirme yapacakmış. Ama o gün çok önemliydi. Demokratik ülkelerde erkler ayrıdır, ancak millet tarafından denetlenir. Yüksek yargı üyelerinin, en azından parlamento tarafından seçilmesi, milletin denetleyebileceği bir mekanizma kurmak gerekir. HSYK üzerinde tabi çalışılacak. Eğer denetim dışıysa keyfilikler kaçınılmaz olur.' '2 bin kişilik paralel yapı listesi Başbakan`a sunuldu' iddiasına da değinen Atalay, 'Bunlar spekülatif, böyle bir şey yok' dedi.