Yaklaşan Ramazan ayı öncesi Kırıkkale İl Müftüsü Bekir gerek yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Müftülükte basın mensupları ile bir araya gelen gerek Ramazan ayının ruhlarımızın uyarıcı telkin ve öğütlere her zamankinden daha çok açık olduğu, manevi duygularımızın canlılık kazandığı, birlik ve beraberliğimizin, kardeşlik ve sevgi bağlarının daha da güçlendiği mübarek bir ay olduğunu belirtti.

Bu Ramazan ve Her Zaman

Ramazan ayı için her türlü tedbirin alındığını belirten Müftü Gerek 'İl Müftülüğümüz tarafından 2014 yılı Ramazan ayı öncesi ve Ramazan ayı boyunca yapılacak hizmetlerden bazıları aşağıda yer almaktadır. Buna göre; Ramazan öncesi camilerimizin iç ve dış temizlikleri yapılmıştır. Halıları yıkanarak temizlenmiştir. Ses cihazları elden geçirilmiştir. Böylece camilerimiz Ramazana hazır hale getirilmiştir. Ramazan ayı öncesinde İlçelerde ve Köylerinde münhal bulunan kadrolar muhtarlıklarla iş birliği yapılarak ramazan ayı dolayısıyla fahri görevlendirme cihetine gidilmiştir. İl ve ilçe müftülüklerimizce toplumun din konusunda aydınlatılmasına yönelik Ramazana özel vaaz ve irşat programları hazırlanmıştır. Bu yıl Diyanet işleri Başkanlığımız, 'Hiç Kimse, Kimsesiz Kalmasın Bu Ramazan ve Her Zaman…' konusu merkeze alınarak, Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerde kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularının, paylaşma, dayanışma ve duyarlılık bilincinin pekişmesine katkıda bulunulacaktır. Herkesin birilerinin kimsesi olması teşvik edilecek, 'Müslümanların birbirlerinin kimsesi' olduğu hissettirilecektir' ifadesini kullandı.

Zekat ve Fitreler Kardeşlerimize ulaşıyor

Kırıkkale’nin önemli isimlerinden Hacı Taşan kimdir? Kırıkkale’nin önemli isimlerinden Hacı Taşan kimdir?

Müftülükçe oluşturulacak ekipler tarafından; ilimizdeki başta Suriye ve Irak sığınmacıları olmak üzere sığınmacılar ziyaret edileceği, ihtiyaçlarının karşılanmasına yaşlılar, şehit aileleri, kimsesizler, bakıma muhtaç olanlar ziyaret edileceğini ve ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacağını belirten Müftü Gerek 'Diyanet İşleri Başkanlığının Kardeş aile projesi kapsamında Ramazan ayı boyunca imkanı müsait olan insanlarımıza muhtaç olan bir aileyi kendisine kardeş aile yapması ve Ramazan ayı boyunca ihtiyaçlarını karşılaması çağrısını yapıyoruz. Kamu kurum kuruluşları, huzur evi, hastane, çocuk yetiştirme yurdu, çocuk evleri, bakım rehabilitasyon merkezi, kadın konuk evi, sivil toplum kuruluşları, esnaf, iş adamları ve AVM sahipleri ziyaretler gerçekleştirilecektir.Özellikle yukarıda belirtilen sığınmacılara, yetim, yoksul ve kimsesizlere yönelik gerçekleştirilecek hizmetlerde Türkiye Diyanet Vakfı'nın bu Ramazan 'Zekat ve Fitreler Kardeşlerimize ulaşıyor' sloganıyla başlatmış olduğu faaliyetlerden istifade edilecektir. Bu ibadetlerini yerine getirebilmek içinZekat, fitre verecek ve hayır yapacak vatandaşlarımızın T.C. Ziraat Bankası, Akbank, Vakıflar Bankası, Türkiye Finans, Halk Bank, Kuveyt Türk Bankalarının Tüm şubelerine yatırabileceklerdir. Tüm operatörlerden fitre yazıp 5601'e mesaj olarak göndererek, Online bağış www.diyanetvakfi.gov.tr Web adresi ve 0 312 90 00 çağrı merkezlerinden yapabileceklerdir.Türkiye Diyanet Vakfı Kırıkkale Şubesine (il müftülüğüne) makbuz karşılığı verebileceklerdir.Bütün vatandaşlarımızı bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.

245 camide yüz yüze vaaz edilecek

Ramazan ayı boyunca ilimiz merkezi ve ilçelerde her gün öğle ve teravih namazlarından önce vaaz yapılacağını belirten Müftü Bekir Gerek vaazlarda aktif olarak il müftüsü, müftü yardımcıları, ilçe müftüleri ve vaizler görev yapacaklarını ayrıca yüz yüze vaaz becerilerini geliştirme seminerine katılan cami görevlileri ile Ramazan ayında vaaz etmek isteyen cami görevlileri kendi camilerinde cemaatine vaaz yapacaklarını söyledi. Gerek 'Merkezde 142 görevli 103 camide, ilçelerde 157 görevli 142 camide olmak üzere toplam 299 din görevlimiz tarafından 245 camide yüz yüze vaaz edilecektir. Ayrıca Cumartesi öğle namazından önce Çarşı Camiinde ve Cuma günü sabah namazlarından sonra Nokta Camiinde yapılmakta olan hadis dersleri Ramazan ayında da devam edecektir. Bütün Camilerimizde sabah, öğle ve ikindi namazlarından önce ve sonra erkek ve bayanlara yönelik mukabele programları tertip edilecek ve hatmi şerifler yapılacaktır. Bu doğrultuda ilimiz merkezinde 115, ilçelerde 160 olmak üzere il genelinde toplam 275 camide mukabele okunacaktır. Hatimle teravih namazı Çarşı Camiinde cami kılınacak. Camilerde bayanların ve engellilerin rahat ibadet edebilmeleri için din görevlilerince gerekli tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda 46 camide engelliler için uygun ortamlar oluşturulmuştur ' ifadesini kullandı.

Nur caminde teravih kılınacak

Müftülükçe camilerde Kur'an ziyafeti vermek ve ilahiler söylemek üzere 33 kişiden oluşan 6 ekip oluşturulduğu bu doğrultuda İkindi ve yatsı namazlarından önce 28 camide 'Kur'an Ziyafeti' düzenleneceğini belirtti. İkindi ve teravih namazlarından sonra 28 Camide Sakalı Şerif ziyareti gerçekleştirileceğini. Sakalı Şerif ziyareti yapılacak olan camiler Müftülük Web sitesinde yayınlanacağını belirten İl Müftüsü Bekir Gerek 'Nur Caminin doğu cephesinde bulunan revakların altında ve açık alanda bu yıl da kadın ve erkeklerin katılımı ile teravih namazı kılınacaktır. Bu konuda gerekli tedbirler alınmıştır.İlimiz müftülüğünün koordinesinde il ve ilçe müftülüklerince, din görevlileri ve cami dernekleri vasıtasıyla il ve ilçelerde, belde ve köylerde iftar programları tertip edilecektir.Kadir gecesinde merkezde 56 cami sabaha kadar ibadete açık tutulacaktır. Kadir Gecesinde sabaha kadar açık kalacak camiler Kur'an ziyareti Müftülük Web sitesinde yayınlanacaktır. Ayrıca, Ramazan'ın son on günüde itikafa girmek isteyen vatandaşlarımızın itikafa girecek cami görevlisine müracaatları değerlendirilerek gerekli kolaylıklar sağlanacaktır' ifadelerini kullandı.

Yozgat'la kardeş şehir olduk

Ramazan ayı boyunca telefonla veya yüz yüze sorulan sorulara cevap vermek üzere 09.00-23.00 saatleri arasında müftü yardımcıları, vaizler tarafından fetva nöbeti tutulacağını belirten Müftü Bekir Gerek ' Vatandaşlarımız Dini soru ve sorunlarını, ailevi soru ve sorunlarını müftülüğümüzün alo fetva hattı olan 190'ı arayarak sorabileceklerdir.Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığımız karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunmak üzere kardeş il, kardeş ilçe ve kardeş cami uygulaması başlatmıştır. Bu çerçevede ilimizin kardeş şehri Yozgat olup, karşılıklı vaaz ve irşat hizmetlerinde bulunacaklardır. Ayrıca ilçe müftülüklerimiz de bu uygulamayı ilimiz ilçeleri arasında gerçekleştirilecektir' ifadelerini kullandı.

Fitre bedeli belli oldu

İl Müftüsü Bekir Gerek Fitre miktarında belli olduğunu söyleyerek 'Bu yılki fitre miktarı 10 TL olarak belirlenmiştir. Bu duygularla ailece (erkek, kadın, çocuk, torun) camilerde okunan mukabeleleri dinlemeye, beş vakit namazı camide kılmaya ve teravih namazının coşkusunu birlikte camide yaşamaya davet ediyor, bütün Kırıkkale'li hemşerilerimin ve basın mensuplarımızın Ramazan ayını gönülden tebrik ediyor, huzur içerisinde bereketli bir ramazan geçirmelerini diliyorum' ifadesini kullandı.